Krievija nodrošina 56% no LDz kravām: uzņēmuma vadītājs negaida kritumu

© Sputnik / Александр КондратюкЖелезнодорожный состав вагонов-цистерн на путях сортировочной системы станции Челябинск-Главный
Железнодорожный состав вагонов-цистерн на путях сортировочной системы станции Челябинск-Главный - Sputnik Latvija, 1920, 18.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Latvijas dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs neuzskata, ka būtu sagaidāms kravu pārvadājumu apjoma tālāks kritums.
RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Krievija nodrošina 56% kravu pārvadājumu caur Latviju, un šis apjoms, domājams, saglabāsies. Turklāt Latvija drīz vien varētu sākt sadarbību ar Ķīnu, paziņoja VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs, vēsta Тvnet.lv.
Viņš atzīmēja, ka pēdējo desmit gadu laikā daudz runāts par iespēju vest caur Latviju kravas no Ķīnas, bijuši daudzi mēģinājumi šīs kravas piesaistīt, taču tagad, pēc viņa vārdiem, LDz ir "diezgan tuvu situācijai, kad sadarbībā ar Ķīnu tiešām kaut kas varētu sākt notikt".
Latvijas dzelzceļš - Sputnik Latvija, 1920, 07.01.2022
Latvijā
Kravu apjoms sarucis 30%, toties algas augušas par 77%: cik saņem LDz valde
Pagaidām gan vēl šī sadarbība ir izstrādes procesā, bet Kleinbergs cer uz labām ziņām.
Savukārt, runājot par kravām no Krievijas, viņš teica, ka jau pirms desmit gadiem bija skaidrs: agri vai vēlu pienāks brīdis, kad Krievija savas ostas būs attīstījusi tik tālu, ka Latvijā kravu apjoms strauji kritīsies. Šo kritumu Latvija piedzīvoja 2019., 2020. un 2021. gadā, savukārt tas, kāda būs Krievijas ostu attīstība turpmāk, nav zināms, uzskata Kleinbergs.
Viņš uzsvēra, ka Baltijas jūras reģionā attīstības iespējas nav bezgalīgas, līdz ar to viss ir atkarīgs no patēriņa un pieprasījuma, tomēr viņš noskaņots visnotaļ pozitīvi.
"Protams, ir skaidrs, ka mēs nesasniegsim tos kravu apjomus, kādi caur Latviju tika pārvadāti agrākajos gados," teica Kleinbergs un piebilda, ka arī šobrīd LDz lielākā sadarbības partnere ir Krievija – tā nodrošina 56% pārvadājumu.
Kleinberga ieskatā, attīstība šajā jomā nebūs ievērojama, taču tie apjomi, ko LDz šobrīd nodrošina sadarbībā ar Krieviju, arī turpmāk paliks apmēram šajās pašās robežās.
Портовые краны в порту Лиепаи - Sputnik Latvija, 1920, 19.11.2021
Latvijā
Latvija zaudējusi vēl 11% tranzīta kravu
"Nekas neliecina, ka varētu būt milzīgs kritums, tieši otrādi – Krievijas ostu kapacitāte šobrīd ir salīdzinoši izsmelta. Turklāt viena lieta ir pašas Krievijas produkti, bet cita – Krievijas kā tranzītvalsts produkti," norādīja Kleinbergs.
LDz koncerna pagājušā gada finanšu dati vēl nav pieejami, bet koncerna apgrozījums 2021. gada deviņos mēnešos bija 174,368 miljoni eiro – par 0,1% mazāk nekā gadu iepriekš attiecīgajā periodā, savukārt uzņēmuma peļņa bija 4,472 miljoni eiro pretstatā zaudējumiem 2020. gada deviņos mēnešos.
Ziņu lente
0