Baltijā

Lietuvieši dosies uz Poliju pēc benzīna un minerālmēsliem

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere
В Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere - Sputnik Latvija, 1920, 14.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijā samazināja vai vispār atcēla PVN precēm, kas ievērojami sadārdzinājās Lietuvā.
RĪGA, 14. janvāris - Sputnik. Lietuvas politiķis brīdināja, ka valdības tuvredzīgo lēmumu dēļ valsts iedzīvotāji biežāk brauks iepirkties uz Poliju – turklāt ne tikai pēc pārtikas, bet arī pēc minerālmēsliem un degvielas, ziņo Sputnik Lietuva.
Februārī Polijā uz sešiem mēnešiem tiks atcelts pievienotās vērtības nodoklis (PVN) pārtikas produktiem. Tāpat tiks atcelts PVN minerālmēsliem, pēdējā ziņa radījusi lielu interesi Lietuvas lauksaimnieku vidū. Turklāt PVN likme degvielai Polijā jau ir samazināta no 23 līdz 8%.
Пенсионер считает деньги - Sputnik Latvija, 1920, 27.12.2021
Latvijā
Vai Latvija tiešām ir tik bagāta? Ekoloģiskais nodoklis valstī ir otrais lielākais ES
Saeimas deputāts Viktors Fjodorovs (Darba partija) uzskata, ka šie Polijas lēmumi neizbēgami ietekmēs Lietuvas ekonomiku.
"Kamēr mūsu valdošie sūdzas, ka neko nevarot darīt inflācijas savaldīšanai, ka neesot iespējams samazināt PVN pamatproduktiem, kā to piedāvāja Darba partijas frakcija, poļi ņem un dara. Kamēr valdnieki noplāta rokas, poļi sper soļus, jo minerālmēslu cenas pieaug, kas, protams, ietekmē arī pārtikas cenas. Kamēr skatās, kam vēl varētu uzlikt nodokļus, poļi samazina degvielas cenas. Esam kaimiņvalstis, bet atšķirības ir milzīgas," norāda Fjodorovs.
Rudens sākumā Darba partija piedāvāja par pieciem procentiem samazināt PVN likmi pamatproduktu grozam, gāzei, siltumapgādei un ūdens uzsildīšanai, taču valdošā koalīcija pat atteicās izskatīt šo piedāvājumu.
Piena pārstrādes kombināts  - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2021
Latvijā
Situācija ir traģiska: pasaulē un Latvijā izsīkst piens
Pēc parlamentārieša vārdiem, šādas iniciatīvas varēja ievērojami uzlabot cilvēku dzīves līmeni, taču tā vietā valdošie paaugstinājuši nodokļus un ieviesuši jaunus. Tajā pašā laikā Polijas valdība atrada resursus un iespējas, lai palīdzētu savai tautai.
"Palīdzēs arī lietuviešiem, kurus, sākot ar februāri, visticamāk, kļūs vēl vairāk kaimiņvalsts veikalos un degvielas uzpildes stacijās," atzīmē politiķis.
Lietuvas iedzīvotāji pastāvīgi pauž satraukumu par pārtikas cenu paaugstināšanu. Republikas valdība solīja veikt pasākumus, lai nepieļautu sadārdzināšanos, taču reāli soļi netika sperti. Elektroenerģijas cenu palielināšanas dēļ produkti kļūst arvien dārgāki.
Turklāt daži lietuvieši vēl pirms pandēmijas izvēlējās braukt pēc pārtikas un alkohola uz kaimiņvalstīm, piemēram, Poliju, jo tur cenas ir zemākas.
Gāzes skaitītājs  - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Latvijā
"Latvijas gāze" palielinās tarifus: dažiem cenu pieaugums no 1. janvāra sasniegs 93%
Ziņu lente
0