Tīri vai bail metas par NATO: Dānija plāno sūtīt uz Baltiju četras lidmašīnas un fregati

© Sputnik / Sergey MelkonovDāņu karalisko JKS spēku karogs
Dāņu karalisko JKS spēku karogs  - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dānijas valdība nobažījusies par NATO likteni Baltijas valstīs, atzinās karalistes aizsardzības ministre Trīne Bramsena.
RĪGA, 13. janvāris - Sputnik. Dānija plāno sūtīt uz Baltijas valstīm četrus iznīcinātājus F-16 un fregati – NATO atbalstam, informēja valsts telekompānija TV2, atsaucoties uz aizsardzības ministres Trīnes Bramsenas paziņojumu.
"Dānija piedāvājusi NATO nosūtīt uz Baltijas valstīm četrus iznīcinātājus F-16 un fregati," Bramsenas teikto citēja RIA Novosti. Karalistes aizsardzības ministre atzīmēja, ka kuģa ekipāžu sastāda 160 cilvēki, bet aviotehnikas personālu veido 70 speciālisti.
Pēc Bramsenas domām, ļoti svarīgi ir aizstāvēt vērtības, kam tic Dānija, un "raidīt ļoti skaidru signālu Maskavai". Politiķe apgalvo, ka Krievija koncentrējusi pie robežas ar Ukrainu desmitiem tūkstošu kareivju un pieprasījusi jaunu drošības paktu, kas faktiski padzīs NATO spēkus no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas, neskatoties uz to dalību aliansē.
Bramsena uzskata, ka šīs prasības, tāpat kā punkts par NATO nepaplašināšanos uz pēcpadomju valstu rēķina, neatbilst Eiropas valstu tiesībām uz pašnoteikšanos, tāpēc Dānija esot gatava palīdzēt Baltijas valstīm "Krievijas agresijas" gadījumā.
Флаги НАТО и Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2022
Baltijā
Vai Baltiju izslēgs no NATO? Bijušais Latvijas pārstāvis aliansē asi atbildēja ĀM
10. janvārī Ženēvā notika Krievijas un ASV pārrunas par drošības garantijām. Maskava pieprasa no Rietumu partneriem juridiskas garantijas – atteikties no NATO tālākas paplašināšanās uz austrumiem, no Ukrainas pievienošanas blokam un armijas bāzu dislokācijas pēcpadomju valstu teritorijā.
Rietumi jau vairākkārt pārmetuši Maskavai "agresīvas darbības", arī pie Ukrainas robežām un ar šo ieganstu koncentrē NATO karavīrus un militāro tehniku pie Krievijas robežām. Krievija atspēko visas apsūdzības, norādot, ka neplāno nekādus uzbrukumus nevienā pasaules reģionā.
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievija pārvieto bruņotos spēkus savā teritorijā un pēc saviem ieskatiem. Viņš uzsvēra, ka tādas darbības nerada nekādus draudus. Krievijas ĀM iepriekš atzīmēja, ka Rietumu izteikumi par "Krievijas agresiju" un iespējām palīdzēt Kijevai no tās aizsargāties, - tas ir gan amizanti, gan bīstami.
Ziņu lente
0