Baltijā

Lietuvā novērtēti Baltkrievijas pārtikas embargo radītie pārvadātāju zaudējumi

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas un Lietuvas robeža
Baltkrievijas un Lietuvas robeža - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielāko daļu zaudējumu, domājams, radīs pārtikas produktu plūsmas pārtraukums, ko Lietuva reeksportē uz Baltkrieviju.
RĪGA, 13. janvāris — Sputnik. Lietuvas transporta uzņēmumi var zaudēt vairāk nekā 100 miljonus eiro gadā, ņemot vērā Baltkrievijas noteikto aizliegumu vairāku pārtikas produktu importam no ES valstīm, informēja nacionālā autopārvadātāju asociācija "Linava", vēsta obzor.lt.
Lielāko daļu zaudējumu, domājams, radīs pārtikas produktu plūsmas pārtraukums, ko Lietuva reeksportē uz Baltkrieviju. "Ja izskatīsim tikai pārtikas produktu eksportu no mūsu valsts uz Baltkrieviju, zaudējumi, domājams, nebūs tik lieli kā reeksporta gadījumā. Kopējie zaudējumi eksporta un reeksporta jomā var sasniegt gandrīz 104 miljonus eiro," pastāstīja "Linava" ģenerālsekretārs Zenons Buivids.
Viņš precizēja, ka zaudējumi Lietuvas izcelsmes pārtikas produktu eksporta jomā uz Baltkrieviju gada laikā var sastādīt 13 miljonus, bet zaudējumi reeksporta jomā – 91 miljonu eiro.
Dzelzceļš - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Baltijā
Milzīgs šoks: Lietuvā aplēsts, kādu kaitējumu nodarīs tranzīta zudums
Saskaņā ar Statistikas departamenta datiem, pārtikas produktu un dzērienu daļa Lietuvas reeksporta struktūrā uz Baltkrieviju pērnā gada pirmo desmit mēnešu laikā sastādīja 10,3% no kopējā reeksporta apjoma un sasniedza 75,7 miljonus eiro – šī summa septiņkārt pārsniedz Lietuvas izcelsmes produktu eksporta apjomu uz Baltkrieviju.
Iepriekš Lietuvas pārtikas produktu eksportētāju asociācija informēja, ka Minskas noteiktais embargo sagādās valstis zaudējumus līdz 17 miljonu eiro apmērā. "Pārtikas produkti veido apmēram 10% no visa Lietuvas eksporta uz Baltkrieviju, kas tiek vērtēts 130-170 miljonu eiro apmērā. Uz pārtikas precēm pienākas 15-17 miljoni eiro. Tāda būs mūsu zaudējumu summa gadā," pastāstīja asociācijas vadītājs Ģedrus Bagušinskas.
Atgādināsim, ka Minska no 2022. gada 1. janvāra noteica embargo pārtikas preču importam no valstīm, kas vērsušas sankcijas pret Baltkrieviju. Minskas embargo vērsts pret precēm no ES, ASV, Kanādas, Lielbritānijas un citām valstīm – sarakstā iekļautas 36 valstis.
Baltkrievijā aizliegts ievest sekojošu produkciju:
dzīvas cūkas un cūkgaļa;
liellopu gaļa;
desas un subprodukti;
sāls;
konditorejas izstrādājumi;
piens;
rieksti, dārzeņi, augļi un dažas citas preces.
Ministru padomes lēmums paredz virkni izņēmumu. Piemēram, embargo neattiecas uz precēm, ko baltkrievi ieved personīgam patēriņam, paredzēti bērnu uzturam, kā arī "vairākas citas kritiska importa pozīcijas".
Embargo ieviests uz sešiem mēnešiem. Minska patur tiesības paplašināt aizliegto preču sarakstu, ja no minēto valstu puses tiks sperti tālāki destruktīvi pasākumi.
Ziņu lente
0