Latvijā

Kas saskaras ar diskrimināciju darba tirgū Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovRemontdarbi Esplanādē
Remontdarbi Esplanādē  - Sputnik Latvija, 1920, 13.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā var justies neomulīgi gan jaunie darbinieki bez pieredzes, gan pieredzējušie speciālisti vecumā virs 50 gadiem.
RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. Latvijas darba tirgū pastāv diskriminācija no vecuma viedokļa, LTV pārraidē Rīta Panorāma konstatēja Latvijas Personāla vadības asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga.
Viņa norādīja, ka diskriminācija ir viens no iemesliem, kuru dēļ iedzīvotāji, it īpaši vecumā no 50 gadiem, baidās zaudēt pašreizējo darbu.
Eiro naudaszīmes - Sputnik Latvija, 1920, 06.01.2022
Latvijā
Kā šogad Latvijā augs algas: ekonomistu prognoze
Vienlaikus ar diskrimināciju saskaras arī jaunieši, kam nav darba pieredzes pēc skolas beigšanas. Darba devēji bieži vien nevēlas pieņemt viņus darbā, lai nevajadzētu ieguldīt līdzekļus viņu apmācībā.
Eva Selga paziņoja, ka darba devējiem nāktos saprast: viņiem jāstrādā ar valstī pieejamiem cilvēkiem, "pieplūduma" no ārzemēm nebūs, tātad jāizmanto esošie darba resursi.
Eksperte atzīmēja, ka pandēmijas laikā nodarbinātie vairāk baidās zaudēt darbu un gaida, kad atkal iestāsies kaut kādi ierobežojumi, kas neļaus nopelnīt.
Asociācijas vadītāja norādīja, ka Covid-19 pandēmija mainījusi darba vidi, attiecības un struktūru – pirms dažiem gadiem attālinātais darbs tika pieminēts vien atsevišķos gadījumos, bet tagad tas kļuvis par ierastu lietu.
Saskaņā ar Latvijas cilvēktiesību komitejas datiem, ar ierobežojumiem darba iekārtošanās jomā Latvijā bieži saskaras cilvēki, kam nav pilsonības un kas nepārvalda latviešu valodu pietiekamā apjomā.
Контроль за качеством бутылок - Sputnik Latvija, 1920, 09.01.2022
Latvijā
Darbinieki Latvijā kļūst arvien vecāki, jauniešu īpatsvars samazinās kopš 2015. gada
Saskaņā ar uzņēmumu vadītāju aptauju, ko 2017. gadā organizēja Sabiedriskās integrācijas fonds un uzņēmums "Kantar TNS", tikai nepilna puse darba devēju Latvijā ir gatavi pieņemt darbā invalīdus un cilvēkus ar hroniskām slimībām.
Tikai 14% uzņēmumu vadītāju ir gatavi piešķirt darba vietas migrantiem. Salīdzinājumam – 54% ir gatavi pieņemt darbā bijušos ieslodzītos.
Latvijā pastāv ar dzimumu diskriminācija – saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem par 2018. gadu, vīriešu un sieviešu atalgojuma starpība sastāda 14,1%. Pie tam stundas likme finanšu un apdrošināšanas jomā vīriešiem bija par 27,6% augstāka nekā sievietēm.
Ziņu lente
0