Latvijā

ST: IIN piemērošana saimnieciskās darbības veicējiem bez peļņas ir pretrunā ar Satversmi

© Pixabay/ Daniel_B_photosМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Latvija, 1920, 08.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11. panta 3.1 daļa un 6.1 daļa neatbilst Satversmes 105. pantam.
RĪGA, 8. janvāris - Sputnik. Tiesībsargs Juris Jansons vairāku gadu garumā saņēma sūdzības par saimnieciskās darbības rezultātā gūtā apliekamā ienākuma aprēķinu, ziņo Mixnews.lv.
Beidzot viņš vērsās Latvijas Satversmes tiesā (ST). Un TS secinājusi, ka likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11. panta 3.1 daļa un 6.1 daļa neatbilst Satversmes 105. pantam..
Пенсионер считает деньги - Sputnik Latvija, 1920, 27.12.2021
Latvijā
Vai Latvija tiešām ir tik bagāta? Ekoloģiskais nodoklis valstī ir otrais lielākais ES
Šis Satversmes pants nosaka, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu, un īpašumu nevar izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Turklāt 105. pants nosaka, ka īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.
Tiesībsarga birojā skaidroja, ka līdz brīdim, kad Latvijā tika veikta nodokļu reforma, likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" paredzēja principu, saskaņā ar kuru saimnieciskās darbības veicējiem, kuri ir IIN maksātāji, bija jāmaksā ienākuma vai peļņas nodoklis, kas radušies kā starpība starp ienākumu un visiem likumā noteiktajiem ar saimniecisko darbību saistītajiem izdevumiem.
Bet no 2018. gada 1. janvāra, saskaņā ar likumu, minētais nodoklis bija jāmaksā arī tiem saimnieciskās darbības veicējiem, kuri noteiktu iemeslu dēļ nevarēja strādāt ar peļņu.
Gāzes skaitītājs  - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Latvijā
"Latvijas gāze" palielinās tarifus: dažiem cenu pieaugums no 1. janvāra sasniegs 93%
Jansons norādīja, ka vienīgais iemesls, kāpēc tika ieviesti šādi noteikumi, ir politiska vienošanās, kuras rezultātā saimnieciskās darbības veicējiem IIN maksātājiem uzlikts pienākums uzņemties lielāku nodokļa slogu, tādējādi nodrošinot ieņēmumu samazinājuma segumu valsts budžetā, kas radies citu nodokļu reformas mērķu īstenošanas rezultātā.
"Uzskatu, ka politiskā vienošanās ar nolūku kompensēt valsts budžetā citu nodokļu reformas rezultātā radīto ieņēmumu iztrūkumu nav pietiekams un objektīvs attaisnojums šāda nodokļu sloga radīšanai. Līdz ar to secinu, ka likumdevējs ir nesamērīgi ierobežojis saimnieciskās darbības veicēju IIN maksātāju īpašuma tiesības," iepriekš ziņoja Jansons.
Ņemot vērā, ka likumdošanas institūcija nereaģēja uz tiesībsarga aicinājumu uzlabot minēto kārtību, lieta tika nodota ST, kura to lēma par labu prasītājam.
Eiro - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Pasaulē
Somijā izvērtē negatīva ienākumu nodokļa ieviešanas iespējas
Ziņu lente
0