Viedoklis

Vācu žurnālists: kodolvalstu rezolūcija var stimulēt jaunas pasaules kārtības izveidi

© Sputnik / Mikhail VoskresenskyVācu žurnālists Aleksandrs Rars
Vācu žurnālists Aleksandrs Rars - Sputnik Latvija, 1920, 05.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu žurnālists Aleksandrs Rars komentēja piecu kodolvalstu kopīgo rezolūciju par to, ka karš šo valstu starpā nav pieļaujams un bruņošanās sacensībām ir jāpieliek punkts.
RĪGA, 5. janvāris – Sputnik. Piecu kodolvalstu līderu kopīgā rezolūcija, kas sagatavota pēc Maskavas iniciatīvas ir īsta Krievijas diplomātijas uzvara. Tā var dāvāt impulsu svarīgām globāla mēroga pārmaiņām, uzskata vācu žurnālists Aleksandrs Rars, vēsta Sputnik Meedia.

Pasaule vaer mainīties

"ANO Drošības padomes pieci pastāvīgie locekļi pieņēmuši negaidītu kopīgu rezolūciju par kodolieroču neizplatīšanu un vēlreiz apstiprināja: kodolkarš ir "neiespējams". Tas ir augstākais un autoritatīvākais atgādinājums neprāšiem, kuri sākuši domāt par iespējām uzvarēt lokālā kodolkarā," viņš konstatēja savā kanālā Telegram.
Eksperta ieskatā, par "pagaidām draudzīgo" Drošības padomes pastāvīgo locekļu nākamo soli varētu kļūt stimuls radīt jaunu daudzpolāru pasaules kārtību, par ko ne vienu vien reizi runājis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Turklāt "pasaules valdības" – DP pastāvīgo locekļu, Otrā pasaules kara uzvarētāju – iniciatīva var veicināt situācijas deeskalāciju ap Ukrainu, uzskata Aleksandrs Rars.
Par labu ziņu žurnālists uzskata arī Vācijas kanclera Olafa Šolca nepārprotami vēlmi sakārtot attiecības ar Maskavu. "Viņš ir gatavs pēc Ziemassvētkiem tikties ar Putinu, jau pirms viņa personīgās tikšanās ar Rietumu pasaules līderi Baidenu," atzīmēja žurnālists.
Kodolsprādziens - Sputnik Latvija, 1920, 04.01.2022
Politika
Piecu kodollielvalstu līderi kopīgā rezolūcijā uzrunāja pasauli
Visi šie notikumi, pēc Aleksandra Rara domām, aizkaitina daļu liberālās elites Rietumos. "Dusmojas uz saviem priekšniekiem". Rietumu līderi gatavojas dialogam ar Krieviju, nevis gatavo tai sodu," paskaidroja eksperts.

Kodolkarā uzvarētāju nebūs

Iepriekš vēstīts, ka 3. janvārī piecu kodolvalstu – Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas, ASV un Francijas – līderi apliecināja, ka jānovērš kodolkarš un jāpārtrauc bruņošanās sacensības.
"Mēs paziņojam, ka kodolkarā nevar būt uzvarētāju un tas nekad nedrīkst sākties. Kodolieroču pielietošanai būtu tālejošas sekas, tāpēc mēs apstiprinām, ka kodolbruņojumam, kamēr tas pastāv, ir jākalpo aizsardzības mērķiem, agresijas savaldīšanai un kara novēršanai. Mēs uzskatām, ka jānovērš tāda bruņojuma tālāka izplatība," teikts dokumentā, ko publicēja Kremlis.
MGM-31C Першинг 2 — американская твердотопливная двухступенчатая баллистическая ракета средней дальности мобильного базирования - Sputnik Latvija, 1920, 11.12.2021
Krievijā
Krievijas vēstniecība nosoda ASV senatora vārdus par kodoluzbrukumu Krievijai
Kodolvalstu līderi apstiprināja apņemšanos turpināt konstruktīvu dialogu uz savstarpējas cieņas pamatiem, atzīstot viens otra intereses un bažas drošības jautājumos.
Rezolūcijas teksts publicēts šeit.
Ziņu lente
0