Viedoklis

"Tāds viņiem vēl nav bijis": ASV Gaisa spēki maina iebrukuma taktiku

ASV GKS iznīcinātāji F-15E Strike Eagle - Sputnik Latvija, 1920, 04.01.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Autonomu dronu spieti, radiolokācijas izlūkošana un trieciena bruņojums – amerikāņu perspektīvais bezpilota lidaparāts XQ-58A Valkyrie pārvarējis kārtējo izmēģinājumu posmu.
Izstrādātāji nodemonstrējuši, ko tas spēj kā mazo dronu nesējs. Izskanējis apgalvojums, ka "Valkīrijai" ir mākslīgais intelekts un gaisa cīņā tā varēs strādāt mijiedarbībā ar piektās paaudzes iznīcinātāju F-35 Lightning. Par projektu portālā RIA Novosti pastāstīja Nikolajs Protopopovs.

Mēģinājumi ietaupīt

Mazo bezpilota lidaparātu no smagā drona "Valkyrie" palaida pirmo reizi. Aparāts tika nogādāts palaišanas vietā iekšējā tilpnē, kur plānots izvietot arī citas bruņojuma sistēmas. "Valkyrie" izmēģinājuma lidojumi notikuši jau vairākkārt. Pārbaudīta arī "trieciennieka" savietojamība ar nelielajiem bezpilota lidaparātiem, piemēram apmēram 12 kilogramus smago ALTIUS-600. Tāds drons var uzņemt trīs kilogramus lietderīgās slodzes: radioelektroniskās cīņas kompaktus kompleksus, izlūkošanas un novērošanas iekārtas. Tas var kļūt arī par "kamikadzi".
© Royal Norwegian Air ForceAmerikāņu stratēģiskie bumbvedēji B-1B Lancer kopā ar Norvēģijas GKS iznīcinātājiem Norvēģijā
Американские стратегические бомбардировщики B-1B Lancer в сопровождении истребителей F-35 ВВС Норвегии - Sputnik Latvija, 1920, 02.01.2022
Amerikāņu stratēģiskie bumbvedēji B-1B Lancer kopā ar Norvēģijas GKS iznīcinātājiem Norvēģijā
Darbs pie daudzfunkcionālā bezpilota lidaparāta Kratos XQ-58A Valkyrie turpinās kopš 2016. gada. Zīmīgi, ka viens no programmas galvenajiem mērķiem ir izdevumu samazināšana kaujas aviācijas tehnikas pielietošanai. Pat ar ASV milzīgo militāro budžetu viena vai vairāku lidaparātu zaudējums kādā bruņotā konfliktā trāpīs Pentagonam pa maciņu. Piemēram, jaunāko iznīcinātāju-bumbvedēju F-15 versijas vai "neredzamie" F-35 izmaksā krietni vairāk nekā simt miljonus dolāru. "Valkyrie" izmaksā apmēram divus miljonus – apmēram tāpat kā spārnotā raķete "Tomahawk".
Vašingtonā valda pārliecība: armijai vajadzīgi lētāki lidaparāti, kam varbūt nav tādas iespējas kā pilnvērtīgām kaujas mašīnām, taču tie ir gatavi pildīt trieciena vai izlūkošanas funkcijas.
Drona konstrukcijas arhitektūra ir atvēra, tāpēc iespējams ātri un lēti modificēt tehniku atbilstoši uzdevumiem. "Valkyrie" izstrādātāji apliecina, ka standarta bezpilota lidaparāts pārvarēs vairāk nekā divus tūkstošus jūdžu, tā tilpnēs izvietosies divas aviobumbas vai vairāki mazie droni. Lidaparātam izmantota stealth-tehnoloģija, tāpēc tas būs mazpamanāms pretgaisa aizsardzības sistēmām.
Pie tam "Valkyrie" ir mākslīgā intelekta algoritmi. Droni strādās pārī ar iznīcinātājiem – tie var nomest bumbas vai palaist raķetes, nepieciešamības gadījumā – piesegt pilotējamo lidmašīnu.

Jauna taktika

Militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs pastāstīja, ka projekts "Valkyrie" iecerēts kā daudzfunkcionāla platforma. Cita starpā paredzēts drons-izlūks, kam jādodas taktiskās aviācijas grupas priekšgalā, radioelektroniskās cīņas gaisa kompleksa versija, liela izmēra lidmašīnas imitētājs, kas radīs viltus mērķi pretinieka PGA sistēmām, kā arī šaura spektra funkcionalitātes mazo dronu nesējs.
© CC0 / 88 Air Base Wing Public Affairs Bezpilota lidaparāts XQ-58A Valkyrie
Беспилотный летательный аппарат XQ-58A Valkyrie - Sputnik Latvija, 1920, 02.01.2022
Bezpilota lidaparāts XQ-58A Valkyrie
XQ-58A Valkyrie iecerēts arī kā trieciena lidaparāts, turklāt pielietot plānots vairākas vienības uzreiz – tās vadīs un kontrolēs iznīcinātāju F-35 piloti. Mērķis – pēc stealth-tehnoloģijas izstrādātie droni un iznīcinātājs nemanīti pietuvošoties mērķim.
"Tādējādi mēģinās veidot trīs ešelonus, - pieļāva eksperts. – Priekšā – mazie droni, pēc tam - "Valkyrie" un tikai tad sekos taktiskā aviācija. Amerikāņi cer, ka mūsu radiolokācijas stacijas un PGA kompleksu radari saskatīs lielu skaitu mērķu un reaģēs uz tiem, izlietojot visu zenītraķešu rezervi. Kad tiem nāksies uzlādēt munīciju, pietuvosies lidmašīnas un sašķaidīs visu pretgaisa aizsardzību."
Taču, piezīmēja Ļeonkovs, Pentagonam vajadzētu ņemt vērā, ka Krievijai ir tālās radiolokācijas aizhorizonta stacijas, kas fiksē mērķus tūkstošiem kilometru attālumā no robežām.
"RLS nosaka, ka, piemēram, no aerodromiem Lielbritānijā gaisā pacēlušies simt objekti, bet, tuvojoties mūsu robežām, pārvērtušies par tūkstoti, - viņš paskaidroja. – Uzreiz būs skaidrs, ka lielākā daļa mērķu ir neīsti. Protams, taktika ir interesanta. Ir skaidrs, ka šodien potenciālais pretinieks pievērš uzmanību gaisa uzbrukuma līdzekļu masveidībai, plaši pielietojot ēsmu."

Krievu atbilde

Līdzīgas iestrādes ir arī Krievijā. Piemēram, automatizētais komplekss "Grom", ko izstrādā gan kā trieciennieku, gan minidronu nesēju.
© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasBezpilota lidaparāts "Grom" Starptautiskā militāri tehniskā foruma "Army 2020" bruņojuma izstādē
Скоростной ударный беспилотный летательный аппарат (БПЛА) Гром на выставке вооружений Международного военно-технического форума (МВТФ) Армия-2020 в военно-патриотическом парке Патриот. - Sputnik Latvija, 1920, 02.01.2022
Bezpilota lidaparāts "Grom" Starptautiskā militāri tehniskā foruma "Army 2020" bruņojuma izstādē
Pirmo reizi "Grom" parādījās publikas priekšā 2020. gadā. Tā galvenais mērķis – atbalsts iznīcinātājiem Su-35 un Su-57. Piemēram, pretinieka PGA sistēmas likvidācija, pilotējamo trieciena mašīnu aizsardzība.
Aparāts ar pacelšanās masu līdz 7 tonnām var nest uz ārējām piekarēm un tilpnē aptuveni pusotru tonnu lietderīgas slodzes. Darbības rādiuss – līdz 800 kilometri. Pieejamais bruņojums: "gaiss-zeme" klases raķetes un līdz 500 kilogramu kalibra koriģējamās aviobumbas.
Turklāt, mediji vēsta, "Grom" var uzņemt mazo dronu "spietu" – desmit aparāti uzņemsies izlūku lomu vai saņems munīciju. "Mātes drons" vada mazos lidaparātus un koordinē to darbības atbilstoši situācijai.
Krievijā izstrādāts vēl viens smagais bezpilota lidaparāts ar mākslīgo intelektu – S-70 "Okhotnik". Tas patlaban pārvar izmēģinājumus gaisā un uz zemes. Ļeonkovs paskaidroja, ka šis aparāts pārsvarā ir lidojoša tēmēšanas sistēma.
© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasJaunais trieciena bezpilota lidaparāts "Okhotnik" pirmajā kopīgajā lidojumā ar iznīcinātāju Su-57
Новейший ударный беспилотник Охотник совершил первый совместный полет с Су-57 - Sputnik Latvija, 1920, 02.01.2022
Jaunais trieciena bezpilota lidaparāts "Okhotnik" pirmajā kopīgajā lidojumā ar iznīcinātāju Su-57
"Tas, kas lido tagad, nav tas "Okhotnik", kas nonāks bruņojumā, - precizēja eksperts. – Gatavo aparātu izgatavos saskaņā ar citām tehnoloģijām, tas būs maz pamanāms radiolokatorā. Tā galvenais uzdevums – mērķa norāde kuģu grupējumiem. Mūsu "Kalibr" vai "Cirkon" jātrāpa precīzi mērķī tūkstošiem kilometru attālumā. "Okhotnik" slepeni pietuvosies kādai vienībai, aviācijas bāzes grupai n noraidīs koordinātes, neatklājot savu atrašanās vietu."
S-70 "Okhotnik" izstrādāts pēc "lidojošā spārna" shēmas, pacelšanās masa – 20 tonnas, spārna vēziens – 19 metri. Zemskaņas ātrums. Pirmo reizi drons pacēlās gaisā 2019. gada augustā. Aparāts varēs pildīt uzdevumus patstāvīgi vai strādāt pārī ar iznīcinātājiem Su-57. Izmēģinājumos drons jau izpildījis sauszemes objektu apšaudes un lidoja ar "gaiss-gaiss" klases raķešu funkcionālajiem imitētājiem.
Ziņu lente
0