Latvijā

No 1. janvāra Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja norakstīt parādus līdz 5000 eiro

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasEiro naudaszīmes
Eiro naudaszīmes - Sputnik Latvija, 1920, 31.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vasarā Saeima apstiprinājusi jaunu likumprojektu, kura mērķis ir padarīt pieejamāku atbrīvošanu no parādsaistībām.
RĪGA, 31. decembris - Sputnik. No nākamā gada 1. janvāra Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja vienkāršotā kārtībā dzēst parādsaistības un norakstīt parādus līdz 5000 eiro. Tas attiecas uz fiziskām personām, kuras pēdējos 12 mēnešus ir bijušas Latvijas Republikas nodokļu maksātāji, vai tām pēdējos 12 mēnešus ir bijusi deklarētā dzīvesvieta Latvijā un tās saņem sociālos maksājumus no valsts vai pašvaldības budžeta līdzekļiem. Tāpat fiziskajai personai pēdējo 12 mēnešu laikā pirms pieteikuma iesniegšanas vismaz trīs mēnešus ir jābūt bijušam trūcīgā vai maznodrošinātā mājsaimniecībā esošās personas statusam.
"Mēs nevaram garantēt, ka personas, kas šobrīd ir iestigušas ātro kredītu purvā, atkal tajā nenonāk, taču mūsu pienākums ir dot iespēju no tā izrauties," sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Viņš atgādināja, ka šo procedūru varēs izmantot tikai vienu reizi un likumprojekts paredz, ka parādsaistību dzēšanas procesa izmaksas tiek segtas no privātpersonu līdzekļiem un šim procesam nebūs negatīvas ietekmes uz valsts budžetu.
Кошелек - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2021
Ierēdņi kļūst bagātāki, pārējie krīt nabadzībā: Latvijā palielinājusies sociālā plaisa
Tieslietu ministrija atzīmē, ka līdz šim privātpersonas maksātnespējas process bija salīdzinoši dārgs un to nevarēja piemērot parādsaistībām līdz 5000 eiro. Tādējādi personām ar zemiem ienākumiem nebija iespēju tiesiski risināt savas maksātspējas problēmas.
Interesentiem būs jāaizpilda pieteikums un jāvēršas pie notāra, samaksājot aptuveni 100 eiro. Pozitīva lēmuma gadījumā būs jāapmeklē NVA finanšu pratības kursi un divu gadu laikā jāapmeklē konsultācijas sociālajā dienestā, tāpat personai būs aizliegts ņemt kredītus, turklāt parādniekiem būs jāsedz tās saistības, no kurām tie nebija atbrīvoti.
Ziņu lente
0