Kad gaidāmi trokšņaini svētki: kā palīdzēt mīluļiem droši pārdzīvot Jauno gadu

© Pixabay / oliverromeroDzīvnieki pie egles
Dzīvnieki pie egles - Sputnik Latvija, 1920, 31.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viss, kas cilvēkiem sagādā milzu prieku Jaungada svētkos, var radīt stresu viņu mīluļiem. Ko iesākt, ja kaķis pēkšņi norijis eglītes virtenes gabalu, bet suns bīstas no salūta?
RĪGA, 31. decembris – Sputnik. Jezgā pirms svētkiem nāktos paturēt prātā arī mūsu mājas mīluļus, kurus var izbiedēt skaļās skaņas, satraukt viesu pieplūdums. Kaķu audzētāja Larisa Piļinska un suņu audzētāja Eva Suitsa pastāstīja Sputnik Meedia korespondentei Ilonai Ustinovai, ko iesākt, ja dzīvnieks apēdis "lietutiņu", kādi ēdieni no galda tam būs bīstamākie, kādi līdzekļi palīdzēs mazināt dzīvnieku stresu.

Svarīgi sekot, ko rotaļām izmanto jūsu mīluļi

Daudzus dzīvniekus interesē eglīšu virtenes čaukstēšana, taču spēlēs tā bieži nonāk barības vadā. Tas var būt ļoti bīstami, it īpaši, ja norīts garš "lietutiņa" pavediens.
"Ja tā noticis, nevajag krist panikā: pasekojiet, vai sācies vemšanas reflekss un viss ir izgrūsts. Ja ne, labāk būtu braukt pie veterināra. Nekādā gadījumā necentieties izvilkt lietutiņu, ja tā galiņš vīd dzīvnieka mutē – tas ir ļoti bīstami," teica Piļinska.
Eva Suitsa iesaka iebarot dzīvniekam vazelīna eļļu un sekot viņa pašsajūtai, tomēr vajadzētu konsultēties ar veterinārās klīnikas speciālistu un nepieciešamības gadījumā tūlīt vest dzīvnieku pie ārsta.
Abas speciālistes ieteica mājas dekoram izmantot "astītēm" drošus svētku atribūtus – nomainīt stikla rotaļlietas pret plastmasas rotājumiem, mirdzošās virtenes – pret krellītēm un elektriskajām virtenēm.

Kā palīdzēt mājdzīvnieka gremošanas sistēmai

Ja labsirdīgiem viesiem ļoti gribas pacienāt kaķi vai suni ar gardumiem no svētku galda, labāk būtu jau laikus parūpēties par speciālu cienastu dzīvniekiem, - to var nopirkt zooveikalā. Taču dažkārt kāds nebēdnis pats nospers no galda kaut ko ne gluži piemērotu, lai arī gardu.
"Es pati vienmēr brīdinu viesus: veterināra pakalpojumus apmaksās tie, kas baro dzīvniekus no galda. Protams, ja dzīvnieki paši saēdušies mūsu delikateses, mana rīcības shēma ir vienkārša: enterosgēls vai aktīvā ogle un novērot. Ja sunim sākusies caureja vai vemšana, ejam pie ārsta," pastāstīja Suitsa.
"Vēl ir speciāli līdzekļi iekšējās mikrofloras un vispārējās pašsajūtas uzlabošanai. Šiem nolūkiem veterinārajās klīnikās pārdod probiotiķus, to realizācijas termiņš ir liels, tāpēc var nopirkt jau laikus," piebilda Piļinska.
Viņa brīdināja, ka pats bīstamākais ēdiens dzīvniekiem ir vistu stobrkauli. Tie ir ļoti asi un pat sagrauzti var nopietni bojāt kuņģi.

Kad mājās ciemiņi un aiz loga dārd salūts

Jau kopš decembra vidus vietumis dzirdams salūts. Skaņas var būt ļoti skaļas. Daži suņi un kaķi ir absolūti vienaldzīgi pret tādiem trokšņiem, toties citi ir ļoti jutīgi.
Sniega pārklāts suns dzīvnieku aprūpes centrā Hounds on the Hudson Olbanijā, Ņujorkas štats - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2021
Foto
Gribu pavasari: dzīvniekiem apnikusi ziema
Eva Suitsa paskaidroja, ka dzīvnieku var pieradināt pie skaļām skaņām, taču tas jādara savlaicīgi, ne svētku priekšvakarā.
"Nevajag vest suni pastaigā turp, kur iespējams sastapt jauniešus ar dažādiem salūtiem un plaukšķenēm. Jāpārliecinās, vai pavadiņa un kaklasiksna ir uzticamas, lai tās neatsprādzētos, nepārtrūktu, ja dzīvnieks pēkšņi bailēs metīsies prom. Ieteicams sarūpēt kontroles iekārtu – tagad tiek pārdoti dažādi varianti," atzīmēja suņu audzētāja.
Savukārt Larisa Piļinska pievērsa uzmanību tam, ka nevajadzētu piemirst dzīvniekus, kad mājās ir svētki un liels skaits ciemiņu. Labāk būtu jau savlaicīgi sagatavot vietiņu atsevišķā istabā, kur būs komfortabli un viņš varēs paslēpties no trokšņa.
"Zooveikalos un veterinārajās klīnikās var nopirkt preparātus, kas nomierina mājdzīvnieka nervu sistēmu. Piemēram, neliels flakons ar feromoniem, kas jāpieslēdz pie kontaktligzdas. Cilvēks izdalīto smaržu nejūt, bet kaķiem tā palīdz relaksēties," atklāja Piļinska.
Коты из приюта для животных Улубеле ищут хозяев - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2019
Ziemas svētku laikā patversmē nokļuvuši vairāk nekā simt mājdzīvnieku
Ziņu lente
0