Latvijā

Investori nesapratīs: elektrības rēķinu sarukums valstī nav gaidāms

CC BY-SA 4.0 / Federico Candoni / Contatore Mano soldo Moneta (cropped image)Счетчик учета электроэнергии
Счетчик учета электроэнергии  - Sputnik Latvija, 1920, 28.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neviena valdība pasaulē šādos apstākļos nevar 100% kompensēt visu, galvenais mērķis ir palīdzēt tiem, kuriem ir visgrūtāk, paziņoja Krišjānis Kariņš.
RĪGA, 28. decembris - Sputnik. Latvija netiks noteikta elektrības cenas maksimālo griestu fiksācija, šajā posmā valdības uzdevums ir mērķēti palīdzēt neaizsargātām iedzīvotāju grupām, paziņoja premjers Krišjānis Kariņš TV24 ēterā.
"Fiksēt vai ierobežot cenas mēs nespriežam, un es pat ieteiktu to nedarīt. Mēs varam vēsturiski skatīties, ka 70-tajos gados Savienotās Valstis šo mēģināja darīt, rezultātā viņiem bija 10 gadu cīņa," stāsta valdības vadītājs.
Vācijas, Krievijas un ES karogs - Sputnik Latvija, 1920, 25.12.2021
Viedoklis
Krievijai nav vajadzības iesaldēt Eiropu – viņi paši tiek galā
Viņaprāt, galvenais negatīvais faktors te varētu nepareizs signāls investoriem.
"Šī krīze parāda, ka mums vajag papildus investēt ģenerācijas jaudās, bet, ja tiktu uzlikti šādi cenu griesti (elektroenerģijai – red. piez.), tiktu apturētas jebkuras investīcijas, jo tām nav vajadzīgs ne OIK, ne cits atbalsts, bet tikai iespēja," sacīja premjers.
Kariņš atzīmēja, ka valdība sniegs atbalstu iedzīvotājiem citā veidā.
"Elektrība ir grūta, domāsim par pienu – ja piens kļūst dārgi, mēs varam divas lietas darīt: mākslīgi noturēt piena cenu vai iedot cilvēkiem naudu, lai viņi var nopirkt pienu – labāk darīt otru.
Un tas, ko mēs šobrīd darām – mēs mērķētā veidā esam tagad snieguši dažāda veida atbalstu dažādām grupām, un mums vēl ir divi nemērķētie atbalsti – OIK samazinājums par 65% tūlīt būs no 1. janvāra un sadales tarifa samazinājums par 50% uz 5 mēnešiem, un tas jau attieksies uz decembri, tātad janvāra rēķinu," sacīja premjers.
SDG krātuve  - Sputnik Latvija, 1920, 19.12.2021
Viedoklis
Eiropas liktenis – maksāt Krievijai. Maksa būs augsta
Viņš uzsvēra: galvenais mērķis ir palīdzēt tiem, kuriem ir vislielākās grūtības - aizsargātajiem patērētājiem, daudzbērnu ģimenēm un senioriem.
Tomēr ar šādu mērķētu atbalstu var gadīties tā, ka no atbalsta saņemšanas iespējas šķir tikai daži desmiti eiro vai pat mazāk. Pēc premjera teiktā, likums vēl var tikt precizēts.
"Valdībai vēl ir iespēja, un to mēs skatīsim uz analīzi – mēs varam jebkuram šim pabalstam mainīt aprēķina slieksni. Un tas ir tas, ko es argumentēju, ja situācija kļūst aizvien asāka. Mēs nezinām īsti, uz kuru virzienu viņa ies, bet šobrīd nav pazīmes, ka šoziem kaut kas kļūs īpaši vieglāk," rezumēja premjers.
Atgādinām, ka tarifi elektroenerģijas tirgū ir būtiski auguši, it īpaši Baltijas valstīs un Somijā. Šis faktors skaidrojams ar zemo gaisa temperatūru, atjaunīgās enerģijas ražošanas zemajiem apjomiem, fosilās degvielas augstajām cenām, kā arī rekordaugsto CO2 kvotu cenu.
Elektrības pārvadu līnijas Kaļiņingradā  - Sputnik Latvija, 1920, 11.12.2021
Viedoklis
Baltija lūdz Krieviju glābt no sala
Ziņu lente
0