Latvijā

Minimālais uzcenojums 10%: kāpēc maize Latvijā kļūs dārgāka

© Sputnik / Sergey MelkonovРжаной хлеб с тмином – неизменный участник соревнования
Ржаной хлеб с тмином – неизменный участник соревнования - Sputnik Latvija, 1920, 22.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Salīdzinājumā ar 2020. gadu miltu cenas pieauga par 30-36% atkarībā no graudu šķirnes. Palielinājās arī citu maizes ražošanai nepieciešamo izejvielu cena, kā arī pieauga gāzes un elektroenerģijas tarifi.
RĪGA, 22. decembris - Sputnik. Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka paziņoja, ka tuvāko divu mēnešu laikā gaidāms maizes un miltu izstrādājumu cenu kāpums par 10%, jo sadārdzinās milti, elektroenerģija un gāze. Sabiedrības valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs uzskata, ka cenu pieaugums varētu būt pat vairāk.
"Nevaru nosaukt precīzu maizes cenas pieaugumu: katrs ražotājs pats izlemj, cik izmaksās viņa prece. Taču domāju, ka 10% būs minimālais uzcenojums, visticamāk, kāpums būs lielāks," teica Zemešs intervijā MK-Latvija.
Счётчик учёта электроэнергии - Sputnik Latvija, 1920, 21.12.2021
Latvijā
Gandrīz trešdaļai Latvijas iedzīvotāju nepieciešams atbalsts komunālo rēķinu apmaksai
Viņš paskaidroja, ka cenas būs atkarīgas gan no konkrētās maizes veida, gan no tās sastāva. Jo dārgākas ražošanā izmantotās izejvielas, jo augstāka ir maizes cena. Pēdējā gada laikā sadārdzinājās ne vien milti, bet arī augu un rapšu eļļa, margarīns, sēklas, rieksti, cukurs. Proti, maizes ar visām šīm sastāvdaļām cena vienkārši nevar nemainīties.
Otrais iemesls maizes cenas paaugstināšanai ir elektroenerģijas un degvielas sadārdzināšana. Tāpēc pat ja maizes sastāvā nav dārgu sastāvdaļu, energoresursu cenu kāpuma dēļ tās cena joprojām palielināsies.
Turklāt maizes cenu ietekmē darbaspēka izmaksas, kas šogad arī pieauga.
Galīgai maizes cenas jāpievieno arī transporta izdevumi, kas pēdējā laikā arī ir palielinājušies.
"Vienīgais, kas varētu cenas piebremzēt, ir konkurence starp ražotājiem. Turklāt izdevīgākā stāvoklī būs tie ražotāji, kuri savulaik modernizējuši savas iekārtas, tiem ražošanas izmaksu kāpums nebūs tik liels," norādīja Zemešs.
Tirdzniecības tīkla Mere veikals Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 20.12.2021
Latvijā
"Cenas cels visam": Šure prognozēja produktu cenu pieaugumu vismaz par 10%
Viņaprāt, nelielas maiznīcas būs spiestas ievērojamāk pacelt cenas salīdzinājumā ar lieliem uzņēmumiem, jo šādas maizes ražošanā ir iesaistīts roku darbs, nevis automātika. Tāpat Zemešs uzskata, ka no letēm var pazust daži dārgās maizes veidi.
Taujāts, vai Latvijā var parādīties ārvalstu maizes ražotāji, Zemešs atbildēja, ka tas ir maz ticams.
"Nedomāju, ka Latvijā iespējams piegādāt lētu maizi no ārzemēm. Graudu cenu, tāpat kā energoresursu cenas nosaka birža. Patlaban maizes cenas pieaug visur, it īpaši Baltijas valstīs," viņš sacīja.
Ziņu lente
0