Latvijā

Latvijas muitnieki neielaida valstī 383 tonnas naftas produktu no Baltkrievijas

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasПутешествие из Москвы в Сочи на поезде
Путешествие из Москвы в Сочи на поезде - Sputnik Latvija, 1920, 22.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas muitnieki novērsuši naftas produktu ievešanu no Baltkrievijas, jo šāds darījums pārkāpj ES sankcijas.
RĪGA, 22. decembris - Sputnik. Latvijas muitas darbinieki novērsa ES un ASV sankciju pārkāpumu, neielaižot valstī 383 tonnas baltkrievu naftas produktu. Šādi darījumi ir atļauti tikai ja piegādes līgums tika noslēgts pirms 2021. gada 21. jūnija, ziņo tvnet.lv.
Kopš sankciju stāšanās spēkā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitnieki pastiprināti kontrolē preču plūsmu no Baltkrievijas uz Latviju.
"Esam lieguši ievest Latvijas Republikā 383 tonnas naftas produktu no Baltkrievijas. Faktiski esam konstatējuši noteikto sankciju pārkāpumu. Šajā gadījumā mums netika piestādīta informācija ar līgumu, kas arī liecināja par šo sankciju pārkāpumu. Nespēja mums pierādīt to, ka līgums ir noslēgts pirms 21. gada 25. jūnija," ziņoja VID Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.
Вагон компании Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 13.10.2021
Baltijā
Sankcijas pret "Belaruskalij" atstājušas Lietuvas dzelzceļu bez naudas
Kopš sankcijas ir stājušās spēkā, tas ir pirmais šāda pārkāpuma gadījums.
Jūnijā Brisele apstiprināja sektorālās ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju. Pasākumi ietver naftas produktu, kālija minerālmēslu un tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumus, kā arī liegumu eksportēt uz republiku tehnoloģijas sakaru monitoringam un divējādas nozīmes preces. Turklāt baltkrieviem ierobežo piekļuvi ES finanšu tirgiem.
Cita starpā sankcijas aizliedz naftas produktu importa un transportēšanas aizliegumu ES teritorijā, ieskaitot eļļu, naftas gāzi un citus gāzveida ogļūdeņražus, parafīna vasku, kūdras vasku un līdzīgus produktus, naftas koksu un bitumu, asfaltbetona maisījumus un citus bituma maisījumus uz dabiskā bituma bāzes.
Augustā ASV paziņoja, ka ievieš sankcijas pret "Belaruskalij" un vairākiem baltkrievu uzņēmējiem, 15 ar viņiem saistītām kompānijām un "Absolutbank"sakarā ar politisko situāciju valstī.
Kompānijas Belaruskalij  vagons - Sputnik Latvija, 1920, 20.12.2021
Baltijā
Lietuva piedraudēja: ja Latvija pievāks "Belaruskalij" tranzītu, to "slikti sapratīs"
ASV Finanšu ministrija laidusi klajā licenci darījumiem, kas nepieciešami sadarbības izbeigšanai ar "Belaruskalij" un jebkuru uzņēmumu, kurā "Belaruskaluj" tieši vai netieši pieder vairāk nekā 50% akciju.
Pie tam paredzēts aizliegums noslēgt jaunus līgumus uzņēmuma produkcijas iegādei. Pēc minētā termiņa beigām amerikāņiem būs aizliegts sadarboties ar kompāniju, tās aktīvi ASV tiks bloķēti.
Decembra sākumā Rietumi paziņoja par jauniem pret Minsku vērstiem ierobežojumiem. Piektā sankciju pakete ir saistīta ar migrācijas krīzi pie ES un Baltkrievijas robežas.
Jaunās ES sankcijas noteiktas 17 personām un 11 organizācijām, tostarp lidsabiedrību "Belavia". Tās paredz tostarp aizliegumu ieceļot ES un līdzekļu iesaldēšanu. Turklāt Eiropas personām un uzņēmumiem aizliegts nodot finanšu līdzekļus sankciju subjektiem.
ASV Finanšu ministrija ieviesa sankcijas pret 20 personām un 12 organizācijām no Baltkrievijas, Lielbritānija iekļāva "melnajā sarakstā" astoņus cilvēkus un uzņēmumu "Belaruskaluj", Kanāda - 24 fiziskas un 7 juridiskas personas.
Baltkrievijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Pasaulē
Baltkrievija ievieš embargo pārtikas precēm no rietumvalstīm
Ziņu lente
0