Pasaulē

NATO izvirzīja noteikumu dialogam ar Krieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovNATO karogs
NATO karogs - Sputnik Latvija, 1920, 19.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO ir gatava strādāt pie uzticības stiprināšanas ar Krieviju vienīgi pēc konkrētiem Maskavas soļiem.
RĪGA, 19. decembris — Sputnik. NATO ir gatava strādāt pie pasākumiem, kuru mērķis būtu uzticības stiprināšana ar Krieviju, ja Maskava spers konkrētus soļus spriedzes mazināšanai, teikts alianses paziņojumā, vēsta RIA Novosti.
"Ja Krievija spers noteiktus soļus spriedzes mazināšanai, mēs esam gatavi strādāt pie uzticības pasākumu stiprināšanas," paziņoja Ziemeļatlantijas alianse.
NATO piebilda, ka ir informēti par Krievijas ierosinājumiem drošības jomā Eiropā, taču esot nepieciešams ņemt vērā arī alianses bažas. "Skaidrs, ka jebkuram dialogam ar Krieviju jāveidojas uz savstarpības pamatiem, jāņem vērā NATO bažas, kas skar virkni Krievijas darbību," teikts dokumentā.
Igaunijas valdības vadītāja Kaja Kallasa - Sputnik Latvija, 1920, 11.12.2021
Baltijā
Igaunijas premjerministre aicina neļaut Krievijai ietekmēt NATO
Alianses ieskatā, "tādam dialogam jābalstās uz fundamentāliem principiem un dokumentiem, kas veido Eiropas drošības arhitektūru". Diskusijai "jānotiek, konsultējoties ar alianses partneriem Eiropā".
Tāpat NATO paziņoja, ka Krievijai nevajagot iejaukties organizācijas attiecībās ar Ukrainu. "Mēs ievērojam visu valstu tiesības lemt par savu nākotni, savu ārpolitiku bez ārējās iejaukšanās. NATO un Ukrainas attiecības skar vienīgi Ukrainu un trīsdesmit alianses valstis," uzsvērts dokumentā.
Aliansē no jauna atzīmēja, ka "ikvienam uzbrukumam Ukrainai būs plašas sekas, nāksies samaksāt augstu cenu".
"NATO turpinās darbu (pie iespējamo seku noteikšanas – red.) ciešā sadarbībā ar ieinteresētajiem partneriem un citām starptautiskām organizācijām, arī ES," teikts paziņojumā.
Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka Maskava pieprasa drošības garantijas. Ja NATO un ASV nereaģēs uz prasību, iespējams jauns konfrontācijas līmeņa pieaugums, brīdināja diplomāti.
7. decembrī notika Krievijas un ASV prezidentu Vladimira Putina un Džo Baidena saruna slēgtā režīmā. Krievijas valsts vadītājs citastarp atzīmēja, ka pastāv sarkanās līnijas – NATO tālāka virzība uz austrumiem un trieciena bruņojuma dislokācija Ukrainā.
Ekonomists Mihails Hazins - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Baltijā
Bez NATO ubagdāvanām Baltijai neizdzīvot, ir pārliecināts ekonomists
Nākamajā dienā Baidens informēja, ka tiek gatavota ASV un NATO vadošo valstu tikšanās ar Krieviju, lai apspriestu Maskavas bažas jautājumā par alianses paplašināšanos un izstrādātu pasākumus spriedzes mazināšanai tās austrumu flangā.
Ziņu lente
0