Politika

Krievijas ĀM brīdināja: simtiem tūkstošu afgāņu ir gatavi bēgt uz Eiropu

© AP Photo / Rahmat GulAfgāni stāv rindā pie bankas Kabulā
Afgāni stāv rindā pie bankas Kabulā  - Sputnik Latvija, 1920, 19.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrijas Āzijas otrā departamenta direktors ir pārliecināts, ka šoziem uz Eiropu bēgs aptuveni desmitā daļa no 23 miljoniem Afganistānas iedzīvotāju.
RĪGA, 19. decembris — Sputnik. Simtiem tūkstošu afgāņu mēģinās bēgt uz Eiropu, ja neizdosies novērst ekonomisko un humanitāro krīzi, konstatēja Krievijas prezidenta speciālais pārstāvis, Ārlietu ministrijas Āzijas otrā departamenta direktors Zamirs Kabulovs, vēsta RIA Novosti.
"Rietumi baidās no migrācijas plūsmām. Bet mēs viņiem sakām: (..) jūsu pašu izdomāto šķēršļu rezultātā, apstākļos, kad pat ANO struktūras nevar novirzīt naudu, (..) jūs varat saskarties ar situāciju, kurā (...) apmēram desmitā daļa no 23 miljoniem Afganistānas iedzīvotāju šoziem bēgs uz Eiropu," viņš paskaidroja intervijā.
Pēc talibu ienākšanas Kabulā rietumvalstu bankas pēc ASV norādes iesaldēja Afganistānas aktīvus ārvalstīs. Tāpat valsts atslēgta no maksājumu sistēmas SWIFT.
"Atbrīvojiet Afganistānas naudu. Jādara viss iespējamais, lai simtiem tūkstošu afgāņu ģimeņu nevajadzētu pamest valsti – jāpalīdz viņiem, lai viņi nemēģinātu izrauties uz Eiropu pāri visām robežām, uz kurām viņus aplaupa – viņi tik un tā izrausies," piebilda diplomāts.
Vasaras nogalē līdz ar amerikāņu kontingenta izvešanu varu Afganistānā sagrāba talibi. Viņi paziņoja, ka 20 gadus ilgais karš ir beidzies. Mēnesi vēlāk viņu rokās pārgāja pēdējā dumpīgā province – Pandžšēra.
Kapitolijs Vašingtonā - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Viedoklis
Ko amerikāņi vēlas no Putina un ar ko piedraudēs
Pirmajās dienās Kabulā valdīja panika, centienos pamest valsti cilvēki metās uz lidostu. Vēlāk sākās humanitārā un ekonomiskā krīze.
Septembrī "Taliban" (ANO to atzinusi par teroristisku organizāciju) iecēla pagaidu valdību, kurā darbu sāka kustības un tai draudzīgi noskaņotu grupējumu locekļi. Daži viņu vidū iekļauti ANO un ASV sankciju sarakstos.
Ziņu lente
0