Viedoklis

No NATO uz Centrālo banku. Alianses ģenerālsekretārs Stoltenbergs vēlas mainīt darbu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasГенеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг на саммите НАТО в Варшаве
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг на саммите НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stoltenbergs sagatavojies gana labi gadījumam, ja viņu nepārvēlēs par NATO ģenerālsekretāru uz trešo termiņu.
Pēc aiziešanas no NATO ģenerālsekretāra amata Jenss Stoltenbergs var ieņemt Norvēģijas Centrālās bankas vadītāja amatu: 62 gadus vecais politiķis piedalīsies konkursā jaunā CB priekšsēdētāja amatam. Kandidātu sarakstā ir 22 cilvēki, norāda radio Sputnik autore Olga Gavrilova.
Viņu starpā ir 19 gadus vecais Norvēģijas menedžmenta skolas students Kristians Temte Hess un valsts bankas priekšsēdētāja vietniece Aida Voldena Bahe. Ja vēlēšanās uzvarēs Bahe, viņa būs pirmā sieviete šajā amatā.
Krievijas Federācijas padomes loceklis Aleksejs Puškovs  - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Krievijā
Politiķis atgrieza NATO vadītāju reālajā dzīvē: ne jau viņš lems, uz ko Krievijai tiesības
Pats Stoltenbergs apliecināja NRK telekompānijai savu nodomu ieņemt šo amatu. Pēc viņa vārdiem, Finanšu departaments jau novembrī izvirzīja viņa kandidatūru, turklāt tas ir darbs, kuram viņš ļoti motivēts.
Tomēr arī pēc uzvaras vēlēšanās Stoltenbergs nevarēs nekavējoties ieņemt jauno posteni, jo viņa mandāts NATO beidzas tikai nākamā gada 30. septembrī, bet CB vakance tiks atvērta jau no 1. marta.
Interesanti, kā šis apstāklis varētu ietekmēt spēku izkārtojumu, turklāt, nav saprotams, kas pusgadu vadīs Centrālo banku, ja Stoltenbergs tiks ievēlēts postenī. Tagadējam Norvēģijas CB valdes priekšsēdētājam Oistenam Olsenam, kurš to vadīja 11 gadus, ir jāpamet savs postenis līdz 2022. gada 1. martam.
Pats Stoltenbergs gadījumam, ja viņu nepārvēlēs par NATO ģenerālsekretāru uz trešo termiņu, sagatavojies gana labi. Un šis variants nav izslēgts.
Официальный представитель Министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Politika
Krievijas ĀM pārstāve definēja NATO galvenās "vērtības"
Bijušais Norvēģijas premjerministrs Stoltenbergs vada aliansi kopš 2014. gada. Divas reizes viņš jau pārvēlēts, un pēdējo reizi līgums ar viņu tika pagarināts, lai atrastu viņam aizstājēju. Paredzams, ka pēcteča vārds tiks nosaukts nākamā gada vasarā.
Taču jau tagad daudzi runā par to, ka alianses ģenerālsekretāra postenī jāsēžas sievietei. Piemēram, bijušajai Horvātijas prezidentei Kolindai Grabarai-Kitarovičai, bijušajai Lietuvas prezidentei – Daļai Grībauskaitei vai bijušajai Igaunijas prezidentei – Kersti Kaljulaidai. Tomēr nav arī izslēgts, ka Stoltenbergs tiks ievēlēts postenī trešo reizi, ja viņam neizdosies kļūt par CB vadītāju.
Ziņu lente
0