Viedoklis

Demokrātu sasaukšanās: tas bija ļoti garlaicīgi

© Sputnik / Павел Бедняков / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Джо Байден
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Demokrātijas aizsegā cilvēkiem uzspiež neciešami garlaicīgu košļeni. Kas tagad varētu mainīties?
Mēs pacietīgi gaidījām četras dienas — iespējams, "samitu par demokrātiju" pasaules medijiem tā īsti uzslavēt neļāva nedēļas nogale - Džo Baidena administrācija pasākumu sarīkoja piektdien un sestdien (pēc Maskavas laika). Taču arī pēc brīvdienām nekas īsti nav vērojams, raksta RIA Novosti autors Dmitrijs Kosirevs.
Tīmekļa pārlūki gana labi atsaucas uz pieprasījumiem par šo samitu. Taču apmēram astoņdesmit procenti sniegtās informācijas iekļauj pirms samita publicētās ziņas. Par to stāstīsim zemāk. Bet pagaidām ņemsim vērā vienu faktu: ir unikāli maz tādu gudru garu materiālu par to, cik tas bija forši - panākt, lai 110 valstu līderi tiešsaistē viens pēc otra slavētu demokrātiju.
Президент США Джо Байден во время встречи с президентом РФ Владимиром Путиным в Женеве - Sputnik Latvija, 1920, 10.12.2021
Politika
Baidens pasludināja "demokrātiskās atjaunināšanas iniciatīvu"
Tā izskatās izgāšanās. Totāla izgāšanās. Tiesa, nav gan skaidrs, ko viņi patiesībā vēlējās. Ja gribējās apliecināt, ka demokrātija dzīvos mūžīgi mūžos un puse pasaules tūlīt pat sapurināsies un to atjaunos, atbildei viņi saņēmuši klusumu, aiz kura slēpjas viena doma: tas ir garlaicīgi! Trūkst notikuma. Nav, par ko runāt vai rakstīt.
Atceraties masu pasākumus par godu… nu kaut lai Vladimira Ļeņina dzimšanas 100. gadadienai? Visā valstī tika rīkotas sanāksmes, sēdes un orķestru koncerti, tika uzņemtas filmas, iestudētas izrādes. Rezultāts ir tāds pats: garlaicīgi. Šajā korī nav nekā spilgta, lai arī Ļeņins bija visnotaļ interesanta personība. Šajā gadījumā – demokrātijas samitā runa pat nav par cilvēku – par filozofisku kategoriju, ja ne par totalitāru reliģiju.
Tagad atcerieties, ko stāstīja pasaules mediji šī notikuma gaidās. Tā bija īsta emociju vētra! Pirmkārt, mediji stāstīja, ka amerikāņu demokrāti paši sevi iedzinuši slazdā. Ja likt piedalīties visiem (aptuveni diviem simtiem atzītu un neatzītu valstu), tad tā būs ANO. Ja aicināt tikai patentētus demokrātus, tad tā būs tāda rūkoša sektantu saujiņa autoritārās pasaules vidū.
Nu ko, organizatori slazdā arī nonākuši, lai gan ar savām 110 valstīm viņi it kā iestrēguši starp divām galējībām. Uzaicināto saraksts bija ļoti dīvains. No Āzijas valstīm, piemēram, uzaicināja Filipīnas ar to prezidentu-skandālistu, taču ignorējuši prorietumniecisko Singapūru. Kā tad tā? To pašu var teikt par katru reģionu: daudz aizvainoto un kaut ko apslēpušo. Krievijā un Ķīnā, kas pasākumā netika aicinātās, pirmām kārtam atzīmēja acīmredzamo: gribēja sadalīt pasauli un izprovocēt kašķi – un to arī panākuši.
Tikpat interesanti sanāca ar samita alternatīvu ideju (arī tāda bija). Vislabāk to atspoguļoja izdevums Politico, dodot vārdu superdemokrātiem. No Krievijas tā bija Lilija Ševcova un Vladimirs Milovs, no citām valstīm – līdzīgas personas. Labs ir šo viscaur baltā tērpto cilvēku tikšanās virsraksts: "Baidena samits neglābs demokrātiju. 18 alternatīvas idejas, kā to salabot."
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 29.11.2021
Politika
Amerikāņi ironiski brīdina Krieviju par "Baidena nepārkāpjamām līnijām"
Visi šie oratori lamā Ameriku, pārmet, ka tā negrauj antidemokrātus visā pasaulē tā, kā būtu jāgrauj, un nepiešķir cīņai ar tiem naudu un aviācijas bāzes kuģus. Visi saka acīmredzamo - starp citu, Baidens arī pauda šo pašu domu – demokrātijas ārstēšana jāsāk no pašām ASV. Tomēr ne jau augstākajiem ierēdņiem vajadzētu slavēt demokrātiju, - jāaicina viņu audzinātāji — profesionālie demokrāti.
Tā ir atbilde uz jautājumu par to, kāpēc nolēma sarīkot šo video aprunāšanos, neskatoties uz acīmredzamo jēgas trūkumu: vairs nebija iespējams klusēt. Tāpat arī par to, ko ASV un to sabiedrotie joprojām sauc par demokrātiju. Viņuprāt, tā ir atkāpšanās visā pasaulē. Pieaug valstu skaits, kuras šie pareizo vērtību guru ieraksta starp autoritārajām valstīm, ja ne sliktāk. Vajag saputināties. Varbūt sākumam vajadzētu atzīt, ka pacients ir slims? Proti, priekšā ir ne tikai Rietumu totalitārās reliģijas (kas sākas ar burtu "d") atzīšana, bet arī solījums ķerties klāt situācijai.
Jautājums — kas tieši būtu jādara. Ir skaidrs, ka šī garlaicīgo runu virkne, ko neviens pat necitēja, nekam neder. Tāpēc ASV demokrātu valdība uzskata šo "koncertu" par pirmo soli ceļā uz kaut ko vērtīgu, piemēram nez kādas alianses atjaunināšanu. Pēc gada vēlreiz sapulcēs pareizos cilvēkus, un tad viss būs konkrētāk. Arī viesu saraksts.
Tikmēr, izrādās, ASV administrācija "līderības" demonstrācijas kārtībā ir sagatavojusi samitam starptautisko programmu klāstu, dažām no tām pat jau piešķirta nauda. Kopumā tā saucas "Demokrātiskās atjaunināšanas prezidenta programma".
Tostarp: "brīvo un neatkarīgo mediju" atbalsts, cīņa pret korupciju, demokrātu-reformatoru atbalsts, demokrātijas tehnoloģiju (pirmām kārtām informācijas) virzīšana, "brīvo un taisnīgo vēlēšanu" aizsardzība.
Международный авиационно-космический салон МАКС-2019. День второй - Sputnik Latvija, 1920, 29.11.2021
Politika
Krievija un Ķīna noraida "Samita par demokrātiju" ieceri ASV paspārnē
Rodas vienkāršs un acīmredzams jautājums: ar ko agrāk, gadu desmitiem, šī publika nodarbojās? Ar to pašu. Deva naudu saviem ielikteņiem visā pasaulē – informatīvām kampaņām pret valdībām, ko amerikāņu rokaspuiši dēvēja par korumpētām. Informatīviem kariem internetā, apstrīdot visu, tostarp vēlēšanas. Lielākais, kas tagad varētu mainīties, - visus, kas vēlas būt demokrāti, vajadzētu piespiest atbalstīt veco politiku par savu naudu. Pag, tā jau dara visur, kur vien iespējams.
Piebildīsim, ka šī kaismīgā demokrātijas modeļa uzspiešana noveda pie diviem rezultātiem. Pirmais: patlaban pasaulē populārākā ideoloģija ir konservatīvisms ar vienkāršu formulu: beidziet smadzeņu skalošanu, lieciet cilvēkus mierā, ļaujiet viņiem dzīvot, kā viņi paši vēlas. Par otro rezultātu jau stāstījām: tagad visiem ir skaidrs, ka piesedzoties ar demokrātiju, cilvēkiem uzspiež neciešami garlaicīgu košļeni.
Ziņu lente
0