Pasaulē

Arheologi pirmo reizi atraduši krustā sista cilvēka mirstīgās atliekas

© Albion ArchaeologyIzrakumi Fenstantonas ciemā, Anglija
Izrakumi Fenstantonas ciemā, Anglija - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arheologi Lielbritānijā pēc apbedījumā atrastu mirstīgu atlieku izpētes konstatēja: cilvēks dzīvojis pirms 1900 gadiem un miris mokošā nāvē – piesists krustā.
RĪGA, 12. decembris — Sputnik. Britu zinātnieki izpētījuši cilvēka mirstīgās atliekas, kas atrastas 2017. gadā Fenstantona ciemā (Kembridžšīras grāfiste), un secinājuši, ka cilvēks sodīts ar nāvi, piesitot krustā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Daily Mail.
Runa ir par 170 cm gara un 25-35 gadus veca cilvēka skeletu. Viņa pēdā bija iesista dzelzs nagla. Radioaktīvā oglekļa pētījumi norādīja, ka cilvēks gājis bojā laika posmā no 130. līdz 337. g.m.ē. – laikā, kad mūsdienu Anglijas teritorijā valdīja Romas impērija.
Līdzās mirstīgajām atliekām atrasti koka konstrukcijas fragmenti. Zinātnieki stāsta, ka šis atradums ir pirmā liecība par cilvēka sišanu krustā Lielbritānijā.
"Pēc būtības, mēs pirmo reizi arheoloģisko darbu laikā esam atraduši krustā sišanas lietiskos pierādījumus," izrakumu vadītāja Deivida Ingema vārdus citēja Daily Mail.
Tamlīdzīgs nāves sods parasti rada asociācijas ar kristietību, tomēr arheologi neuzskata, ka šajā gadījumā būtu jebkāda saikne ar reliģiju. Pēc pētījumiem viņi secināja, ka vergs nav piesists pie krusta – izmantota kaut kāda cita konstrukcija.
Pie tamlīdzīga slēdziena zinātnieki nonāca, kad skeletā netika atrastas citas naglas. Vēl vairāk, pilnīgi iespējams, ka izmantoti divi dēļi: pie viena cilvēks bija piesists, pie otra – piesiet.
© Albion Archaeology Izrakumi Fenstantonas ciemā, Anglija
Раскопки в деревне Фенстантон, Англия - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Izrakumi Fenstantonas ciemā, Anglija
Arheologi stāsta, ka naglai, kas caururbusi pēdu, domājams, nevajadzēja noturēt verga svaru. Pagaidām zinātniekiem nav izdevies noskaidrot, par ko viņam piespriests tāds sods.
Daily Mail atzīmēja, ka Senajā Romā nāves sods pie krusta parasti tika piespriests noziedzniekiem, valsts ienaidniekiem, pirātiem, vergiem un citiem cilvēkiem ar zemu sociālo statusu. Pie tam Romas likumi paredzēja: ja viens no vergiem nogalinājis saimnieku, nāves sods tiek piespriests visiem nogalinātā vergiem, arī sievietēm un bērniem.
Krustā sišana bija galvenā nāvessoda forma Romas impērijā, līdz to aizliedza Konstantina Lielā laikā (306.-337. g.m.ē.).
Arhitektūras komplekss Palmirā - Sputnik Latvija, 1920, 11.12.2021
Viedoklis
"Tas ir pārsteidzoši!" Zinātnieki pūlas atrisināt vienu no kristietības galvenajām mīklām
Ziņu lente
0