Pasaulē

Baltkrievija ievieš embargo pārtikas precēm no rietumvalstīm

© Sputnik / Иван Руднев / Pāriet pie mediju bankasBaltkrievijas karogs
Baltkrievijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un Eiropas Savienība ieviesa jaunu sankciju pakotni 2. decembrī. Tās skar Baltkrievijas valsts parādu, vērstas pret 20 cilvēkiem un 12 uzņēmumiem.
RĪGA, 8. decembris – Sputnik. Baltkrievijas valdība, atbildot uz ārējo spiedienu, pieņēmusi lēmumu aizliegt vairāku preču ievešanu republikā. Embargo attiecas uz precēm, kas ražotas valstīs, kuras vērsušas pret Baltkrieviju nelikumīgās sankcijas.
Ministru padomes preses dienests informēja, ka rīkojums iekļauts lēmumā Nr. 700 "Par speciālo pasākumu pielietošanu".
"Saskaņā ar valdības pieņemto lēmumu no 2022. gada 1. janvāra tiek ieviests pārtikas produktu embargo plašam preču sarakstam, kas ražotas valstīs, kuras īsteno diskriminējošu politiku un nedraudzīgas darbības pret mūsu valsti," pastāstīja MP preses dienestā.
2021. gada pirmo desmit mēnešu laikā Baltkrievija importējusi no šīm valstīm pārtikas produktus par kopsummu vairāk nekā 530 miljonu dolāru apjomā.
Valdība pievērsa uzmanību tam, ka Ministru padomes lēmums satur virkni atsavināšanas pasākumu, taču neskars preces, ko baltkrievi ieved valstī pašu patēriņam, bērnu uzturam paredzētas preces un vairākas citas kritiskā importa pozīcijas.
Vienlaikus sniegta informācija par pasākumiem, ko plānots veikt ar mērķi izvairīties no līdzsvara zuduma patēriņa tirgū. To piepildīs ar Baltkrievijā ražotām precēm vai atbilstošu produkciju no draudzīgām valstīm. Šajā virzienā tiks pārorientēti importētāji un tirdzniecības tīkli.
Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2021
Politika
Viņiem šķiet, ka tās ir tukšas runas? Lukašenko aicina ES atturēties no jaunām sankcijām
Atzīmēts, ka tālāku destruktīvu darbību apstākļos pret Baltkrieviju, aizliegto preču saraksts tiks paplašināts.
Monopola regulēšanas un tirdzniecības ministrijai, Lauksaimniecības un pārtijas ministrijai, koncernam "Belgospiščeprom", preču ražotājiem un tirdzniecības organizācijām uzdots nodrošināt noteikto patēriņa cenu indeksa parametru, ieskaitot pārstrādei paredzētās preces un kvotētās preces.

Pret kādām valstīm attiecinātas sankcijas

Starp valstīm, pret kurām tiks pielietoti ierobežojošie pasākumi:
ES valstis
ASV
Kanāda
Norvēģija
Albānija
Islande
Ziemeļmaķedonija
Lielbritānija un Īrija
Melnkalne
Šveice
Baltkrievijā aizliegto preču sarakstā iekļautas cūkas un cūkgaļa, liellopu gaļa, daži subprodukti, dažāda veida cita gaļa (arī sālīta, kaltēta vai kūpināta), piena produkcija, dārzeņi, rieksti, augļi, dažādu veidu tauki, desas, konditorejas izstrādājumi un citas preces.

Rietumu jaunās sankcijas

2. decembrī ASV un ES ieviesa jaunas sankcijas pret Baltkrieviju migrācijas krīzes dēļ. Ierobežojumi skar Baltkrievijas valsts parādu, vērsti pret 20 cilvēkiem un 12 uzņēmumiem.
ASV Valsts kases vietnē publicētajā dokumentā norādīts, ka amerikāņu juridiskajām un fiziskajām personām aizliegts izsniegt kredītus Baltkrievijas Finanšu ministrijai vai Attīstības bankai ar termiņu, kas pārsniedz 90 dienas.
Ziņu lente
0