Pasaulē

Amerikāņu politologs: NATO nav solījusi nepaplašināties Krievijas robežu virzienā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasNATO samits Briselē
NATO samits Briselē  - Sputnik Latvija, 1920, 07.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu politologs Ariels Koens uzsvēra, ka neviens nesniegs Krievijai garantijas par NATO tālāku nepaplašināšanos.
RĪGA, 7. decembris — Sputnik. Rietumi nav apsolījuši Krievijai NATO nepaplašināšanos uz austrumiem, amerikāņu politologs Ariels Koens paziņoja intervijā telekanālam "Ukraina 24", vēsta RIA Novosti.
"Formālu garantiju nebūs, jo formālas garantijas var būt vienīgi kā starptautiska vienošanās, starptautisks līgums, ko ratificējis Senāts. Senāts atteiksies to ratificēt," viņš paskaidroja.
Politologs norādīja, ka tam jābūt apstiprinātam uz papīra, "kura nekad nav bijis".
Vasarā prezidents Vladimirs Putins sarunā ar NBC žurnālistu Kimu Simonsu atgādināja, ka PSRS līderim Mihailam Gorbačovam tika dots solījums pārtraukt alianses ekspansiju uz austrumiem. Žurnālists palūdza precizēt, kādā dokumentā tas fiksēts. Uz to Putins atbildēja ar krievu bērnu sakāmvārdu "piekrāpa muļķīti ar četrām dūrītēm" un uzsvēra, ka vienošanos vajadzēja nostiprināt dokumentāli.
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija, 1920, 04.12.2021
Viedoklis
NATO vadītāji Igaunijā iesaistās tanku kaujā ar "Krievijas režīmu"
Vēlāk Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova publicēja dažas liecības, kas pierāda: Rietumu politiķi apņēmās neiekļaut Austrumeiropas jaunās valstis militārajā blokā. Piemēram, viņa minēja 1990. gadā veiktu ASV tālaika valsts sekretāra Džeimsa Beikera un APSRS ārlietu ministra Eduarda Ševarnadzes sarunas ierakstu. Tajā Vašingtonas pārstāvis konkretizēja, kas tieši notiks Vācijas demilitarizētajos austrumos.
Zaharova pieminēja arī Beikera izteikumu "ne collas uz Austrumiem" NATO tālākas paplašināšanas kontekstā. Šos vārdus viņš teica, tiekoties ar Gorbačovu.
Decembrī Krievijas prezidents paziņoja, ka valsts centīsies panākt no Savienotajām Valstīm un to sabiedrotajiem NATO atteikšanos no virzības uz austrumiem, kā arī uzticamas ilgtermiņa drošības garantijas.
Ziņu lente
0