Pasaulē

Bloomberg: ASV sairums var kļūt par realitāti

© Sputnik / Артур Габдрахманов / Pāriet pie mediju bankasTrampa atbalstītāji Kapitolijā
Trampa atbalstītāji Kapitolijā  - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aģentūras Bloomberg analītiķis konstatēja, ka Savienotās Valstis tuvojas sabrukumam.
RĪGA, 5. decembris — Sputnik. Savienoto Valstu sairuma iespēja patlaban ir daudz augstāka nekā tūkstošgades sākumā, ir pārliecināts aģentūras Bloomberg analītiķis Makss Hastings, vēsta RIA Novosti.
Autors atgādināja Vidžīnijas universitātes organizētās aptaujas rezultātus – tie apliecināja, ka 52% eksprezidenta Donalda Trampa vēlētāju priecātos, ja "republikāņu" štati izveidotu atsevišķu valsti. Pie tam līdzīgu viedokli par "demokrātu" štatiem pauž 41% republikāņu, kuri atbalsta pašreizējo prezidentu Džo Baidenu.
Sarkanais Laukums Maskavā - Sputnik Latvija, 1920, 04.12.2021
Politika
Tuvākajā laikā: Kremlis paziņoja par iespējamo Putina un Baidena telefona sarunu
Rakstā, ko publicēja Bloomberg, Hastings atgādināja, ka XX gadsimtā dažādu pasaules valstu robežas nopietni mainījušās: saira PSRS, Bangladeša izstājās no Pakistānas, Singapūra atdalījās no Malaizijas, sadalījās Čehoslovākija. Analītiķis pieļāva, ka tamlīdzīgas pārmaiņas iespējamas arī nākotnē, piemēram, Katalonijas atdalīšanās.
"Kāpēc ASV vajadzētu būt citādi?" pavaicāja žurnālists.
Viņš paskaidroja, ka Savienotās Valstis negrozāmi paplašinājušās kopš dibināšanas brīža, tomēr vienmēr bijušas sašķeltas politisku un citu iemeslu dēļ.
"Vairāk nekā divus gadsimtus tas, kas apvieno amerikāņus, izrādījās augstāks nekā tas, kas viņus šķir," turpināja Hastingss.
Viņš uzsvēra, ka dažas ASV daļas var paust vēlmi izstāties no valsts sastāva. Vispirms runa ir par Kaliforniju un Teksasu. Analītiķis atzina, ka amerikāņu sabiedrības šķelšanās pamatā ir rasu problēma, kas vēl vairāk saasinājusies pēdējos gados. Bez tam ASV ir atšķirīga attieksme pret citām minoritātēm, un tas rada domstarpības.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 30.11.2021
Viedoklis
Džo Baidens galīgi samaitājis gaisu Eiropā
"Valstī uzkrājas tāds dusmu vilnis, un nav iespējams prognozēt, ar ko tas var beigties," raksta Hastingss.
Analītiķis atgādināja lasītājiem arī par Brexit nestajām negatīvajām sekām – viņaprāt, tas radījis problēmas veselai britu paaudzei šībrīža labuma dēļ.
"Tas pats notiks, tikai daudz lielākā mērogā, sašķeļoties Amerikas Savienotajām Valstīm," brīdināja autors.
Pēc Hastings domām, tūlītējs ASV sabrukums nav gaidāms, taču tā risks patlaban ir daudz lielāks nekā pirms 20 gadiem. Pie tam tādas notikumu attīstības cena būs daudz augstāka ne tikai Amerikai, bet arī visiem Rietumiem.
Ziņu lente
0