Pasaulē

Norvēģijas ārlietu ministre uzstājās pret NATO karaspēka pārvietošanos Krievijas tuvumā

© Pixabay / skoddeheimenNorvēģijas karogs
Norvēģijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 04.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Norvēģija vēlētos patstāvīgi tikt galā ar savas drošības aizsardzību Krievijas robežas tiešā tuvumā.
RĪGA, 4. decembris - Sputnik. Norvēģijas jaunā valdība uzstājās par NATO sabiedroto pārvietošanās ierobežošanu Krievijas robežas tuvumā, paziņojusi Norvēģijas ārlietu ministre Annikene Vitfelta (Darba partija) sarunā ar norvēģu avīzi VG.
Šā gada oktobrī Norvēģijas vēlēšanās uzvarēja centriski kreisās partijas un Norvēģijas Konservatīvās partijas līderi Ērnu Sūlbergu, kas vadīja valsts valdību pēdējos astoņus gadus, premjerministra amatā nomainīja Darba partijas līderis Jūnass Gārs Stēre.
Lielbritānijas karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 03.12.2021
Viedoklis
Mazi īkstīši ar lieliem vezumiem. Briti uzrīdīs pasaulei "Nākotnes karavīru"
"Norvēģijai ir svarīga militārā klātbūtne mūsu robežu tuvumā. Taču, pēc mūsu domām, būs labāk, ja Krievijas robežas tiešā tuvumā mēs tiksim galā patstāvīgi — ar norvēģu lidmašīnām un fregatēm," sacīja Vitfelta.
Viņa piebilda, ka plāno apspriest šo jautājumu ar Lielbritāniju un ASV.
Turklāt Vitfelta atzīmēja, ka patlaban ASV bruņoto spēku klātbūtne pie robežas ar Krieviju nepalielinājās salīdzinājumā ar citiem "pēckara laikmeta" periodiem.
Krievijas Aizsardzības ministrijas Starptautisko līgumu pārvaldes bijušais priekšnieks Jevgēņijs Bužinskis pauda pārliecību, ka NATO valstis diez vai sekos Norvēģijas piemēram.
"Kamēr neuzlabosies Krievijas un ASV attiecības, šī bakhanālija turpināsies, un nebūs nekā pozitīva. Šajā ziņā Norvēģija ir izņēmums. Viņiem (norvēģiem - red. piez.) vienmēr piemīt atšķirīga uzstāja. Turklāt viņu teritorijā nav amerikāņu karaspēka. Tāpēc Norvēģija nevar kalpot par rādītāju", skaidroja RIA Novosti eksperts.
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг  - Sputnik Latvija, 1920, 03.12.2021
Politika
Stoltenbergs: Krievijai nav tiesību uz savu ietekmes sfēru
Viņš piebilda, ka nav vērts gaidīt šādu soli nedz no Polijas, nedz no Baltijas valstīm.
Iepriekš Krievijas Federācijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, uzstājoties EDSO ārlietu ministru padomē, paziņoja, ka dialogā ar ASV un to sabiedrotajiem Maskava uzstās uz konkrētiem nolīgumiem, kas izslēgtu NATO virzību uz austrumiem, un drīzumā sniegs attiecīgus priekšlikumus.
Pēdējā laikā Kijeva un rietumvalstis raisījušas plašas runas par Krievijas "agresīvo darbību" pastiprināšanos pie Ukrainas robežām. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Krievija pārvieto bruņotos spēkus savā teritorijā un pēc saviem ieskatiem. Pēc viņa vārdiem, tas nevienu neapdraud un nevajadzētu nevienu satraukt.
Maskava jau vairākkārt paudusi satraukumu par NATO spēku audzēšanu Eiropā. Kremlis uzsvēra, ka Krievija nevienu neapdraud, taču pievērsīs uzmanību soļiem, kas potenciāli apdraud tās intereses.
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2021
Krievijā
Krievijas ārlietu ministrs stāsta par NATO militārās tehnikas pārvietošanu pie KF robežām
Ziņu lente
0