Pasaulē

Beļģijā uzstādītais piemineklis latviešu leģionāriem atzīts par kaitīgu

© Sputnik / Sergey MelkonovSS leģionāru gājiens Rīgā
SS leģionāru gājiens Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 04.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Beļģijā pieņemts lēmums par Waffen SS latviešu leģionāriem veltītā pieminekļa nojaukšanu, tas tika atzīts par kaitīgu nacistiskā režīma glorifikācijas objektu.
RĪGA, 4. decembris — Sputnik. Beļģijas pilsētā Zedelgemā nolēmuši atbrīvoties no Waffen SS latviešu leģionāriem veltītā pieminekļa ar uzrakstu "The Latvian Beehive" (Latvijas strops). Tas tika atzīts par nacistiskā režīma glorifikācijas objektu. Šo ziņu savā Facebook kontā ievietoja bijušais Rīgas mērs, Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs, atsaucoties uz Brusselstimes.com vietni.
Piemineklis, kas tika atklāts 2018. gadā Zedelgemā, koncentrācijas nometnes vietā, Latvijas vēstniecības, kā arī Latvijas Okupācijas muzeja pārstāvju klātbūtnē. Tas pievērsa varas iestāžu uzmanību, pateicoties sabiedrības protestiem.
Vietējie iedzīvotāji regulāri rīkoja protesta akcijas pret monumentu. Rezultātā tika sasaukta speciāla komisija, kurā sastāvā bija piecpadsmit vēsturnieki un eksperti. Pēc vairāku mēnešu apspriešanas, komisija nolēma, ka "piemineklis ir nacistiskā režīma glorifikācijas objekts, tas attaisno noteiktus kara noziegumus un apzināti kaitē cilvēkiem".
Turklāt Beļģijas vēsturnieki neuzskata, ka būtu jāaizmirst par latviešu leģionāru eksistences faktu. Viņuprāt "piemiņa par leģionāriem-karagūstekņiem ir pelnījusi atzinību, nevis glorifikāciju"
Ušakovs norāda, ka pieminekli Latviešu leģionāriem Zedelgemā aktīvi aizstāvēja Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere.
Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Latvijā
Latvijā nēsāt Georga lentīti aizliedz pat Krievijas diplomātiem
"Tā pati Vaidere, kura 1977. gadā iestājās Kompartijā un bija tās locekle līdz 90. gadiem. Viņa vāca parakstus un sūtīja vēstules vietējai pašvaldībai, publiski apgalvojot, ka "vietējie politiķi nezina vēsturiskos faktus"," atzīmē Ušakovs
"Waffen SS leģioni bija gan Flandrijā, gan Valonijā. Tāpēc Beļģijā ļoti labi saprot, kā šādus monumentus izmanto tieši "glorifikācijai", nevis "piemiņai". Atšķirībā no uzticīgas "komunistes" Vaideres," rezumēja Ušakovs.
Ziņu lente
0