Viedoklis

Baiļu faktors: "omikrons" grauj naftas cenas un ķēries pie rubļa

© Sputnik / Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasNaftas platformas
Naftas platformas - Sputnik Latvija, 1920, 01.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naftas cena kritusies par desmit dolāriem – līdz minimālam rādītājam divu mēnešu laikā. Cenas krītas koronavīrusa jaunā paveida dēļ.
Ja izrādīsies, ka tas ir bīstams, pasaulei draud vēl stingrāki ierobežojumi, tātad neizbēgami saruks energonesēju pieprasījums. "Melnā piektdiena" ienākusi arī fondu tirgū: investori izpārdot lielo kompāniju vērtspapīrus. Drīz gaidāma OPEC+ tikšanās – eksportieriem jāizlemj, vai vajadzētu koriģēt ieguvi, portālā RIA Novostistāsta Nataļja Dembinska.

Pārāk dārgi

Novembra vidū Brent markas nafta maksāja 82 dolārus par barelu, un tas galvenajiem patērētājiem nepavisam nepatika. Kopš janvāra benzīna cenas ASV augušas no 0,62 līdz 0,83 dolāriem par litru, sasniedzot septiņu gadu rekordu. Amerikāņi uzskatīja, ka pie tā vainojams OPEC+. Patlaban kartelis ik mēnesi palielina ieguvi par 400 tūkstošiem barelu diennaktī, pakāpeniski atgriežoties pie normas pēc lielākā ierobežojuma vēsturē, par ko tika lemts pērn.
Naftas pārstrādes rūpnīca - Sputnik Latvija, 1920, 21.10.2021
Viedoklis
Krājumi izsīkst. Cik ilgam laikam Krievijai pietiks naftas un gāzes
Vašingtona pavēra stratēģiskās naftas rezerves, lai samazinātu cenas. Amerikāņi lūdza Ķīnu, Japānu, Indiju un Dienvidkoreju sākt intervenci un pārdot daļu krājumu. Ziņas par liekiem 70 miljoniem barelu, kas varētu nonākt tirgū, lika Brent cenām kristies zem 80 dolāriem.
Taču "omikrons" tik ļoti visus nobiedēja, ka 26. oktobrī Brent kritās līdz 72 dolāriem – tas bija lielākais kritums vienas dienas laikā kopš 2020. gada aprīļa.
Piektdiena iekrāsojās melnā krāsā arī fondu platformām. ASV Dow Jones zaudēja 2,53%, S&P – 2,27%, Nasdaq Composite — 2,23. Maskavas biržas indekss kritās par 3,5%.
Pirmdien cenas mazliet atguvās, otrdien Severomorskas naftas cenas atkal kritās. Zemākajā punktā tirdzniecības sesijā 30. novembrī līgumi par piegādēm 2022. gada februārī kritās līdz 70,62 dolāriem par barelu, zaudējot 3,8%.
Iepriekš Pasaules Veselības organizācija brīdināja, ka "omikrons" rada augstu infekcijas izplatības risku, arī izslimojušo vidū. Tomēr PVO atzina, ka pagaidām precīzu datu par jauno paveidu nav. Pie tam "Moderna" ģenerāldirektors Stefans Bansels informēja: diezin vai esošās koronavīrusa vakcīnas būs tikpat efektīvas jaunajam variantam.
Станок-качалка - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2021
Viedoklis
Jauns naftas drudzis: kāda būs Krievijas peļņa
Izraēla un Singapūra jau ierobežojušas aviosatiksmi ar vairākām Āfrikas valstīm. Lielbritānija, Vācija, Itālija, Francija un Nīderlande atteicās no lidojumiem uz sešām Āfrikas valstīm līdz brīdim, kad eksperti izpētīs kārtējā mutanta īpašības. Robežu slēgšana, traucējumi loģistikā draud ar krasiem kavēkļiem pasaules ekonomikas atjaunošanā. Tātad – arī ar energonesēju pieprasījuma krišanos.
Tirgus reaģēja saskaņā ar sliktāko no iespējamiem scenārijiem. Krājumu pārdošana un potenciālais ieguves pieaugums sola jaunu cenu kritumu, konstatēja Kirils Tačeņņikovs, investīciju bankas "Sinara" analītikas departamenta direktors.

Viss atkarīgs no OPEC+

Pagaidām ir grūti teikt, kā rīkosies OPEC+. Pašreizējais plāns paredz pakāpenisku ieguves palielināšanu no janvāra. Saūda Arābijas enerģētikas ministrs Abdels Azizs ben Salmans Al Saūds informēja, ka neraizējas par "omikrona" paveida ietekmi enerģētikas tirgū. Pie tam viņš atteicās komentēt karteļa plānus.
Krievijas vicepremjers Aleksandrs Novaks norādīja, ka neuzskata par nepieciešamiem steidzamus soļus, un atklāja, ka alianses partneri ar to nav konsultējušies.
Нефтяной станок-качалка - Sputnik Latvija, 1920, 24.03.2021
Zinātnieks pastāstīja, kad uz Zemes beigsies nafta
"Naftas uzņēmējus vairāk satrauca spiediens tirgū pēc ASV un to sabiedroto stratēģisko rezervju atvēršanas. Iespējams, jaunais paveids liks jau tuvākajā sēdē pārvērtēt pozīcijas," sprieda kompānijas "Edinij broker" direktors.
"Ja OPEC+ apspriedē 2. decembrī plāni mainīsies, nafta var atkal pārsniegt 80 dolārus par barelu. Tomēr ASV, domājams, joprojām atbrīvos rezerves: gaidāmas Kongresa vēlēšanas, un demokrātiem jāsamazina benzīna cenas, lai saglabātu vairākumu," pastāstīja Olga Vereteņņikova, analītiskās kompānijas "Vorsell" viceprezidente.
Analītiķi uzskata, ka OPEC+ centīsies rīkoties uzmanīgi, piemēram, divkārt samazinās ieguves pieaugumu vai atteiksies no tā uz nenoteiktu laiku. Ja tiks atzīts, ka jaunais paveids ir bīstams, nekas īpašs nenotiks.
Diemžēl rublis no tā stabilāks nekļūst. Pēc krituma piektdien Krievijas valūtas cena kritās līdz 75,92 rubļiem par dolāru un 85,69 – par eiro. Cerībā, ka "omikrons" nebūs bīstams, akcijas un nafta daļu zaudējumu 29. novembrī atguva. Rublis tāpat. Tomēr nenoteiktība saglabājas.
Нефтекачалки - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2021
Viedoklis
Lāča pakalpojums: kāpēc Krievijai nav izdevīga pārlieku dārga nafta
Fonda "CARF" direktors Andrejs Sirčins uzskata, ka naftas ieguvēji nogaidīs. "Tikai visiem ir bail, ka pasaules ekonomika netiks galā ar cenām virs 80 dolāriem," viņš atzīmēja.
"The Wall Street Journal" raksta, ka OPEC+ tomēr izskata iespējas mainīt naftas politiku vadošo importētāju darbību dēļ. Atsaucoties uz avotiem kartelī, izdevums stāstīja, ka Saūda Arābija un Krievija varētu izšķirties par "ieguves ieplānotā pieauguma kolektīvu apturēšanu, lai nepieļautu cenu kritumu".
Ziņu lente
0