Latvijā

Instrukcija: kas darāms kara gadījumā? Stāsta latviešu mediji

CC BY 2.0 / Kārlis Dambrāns / Strēlniekiem 100Латвийские военные
Латвийские военные  - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izdzīvot pirmajās 72 stundās, jebkāda informācija par padošanos vai nepretošanos ir viltus ziņas. Latvija sola aizsargāties.
RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Valdība attapusies, ka padomi rīcībai kara gadījumā iedzīvotājiem sniegti vien padomju laikos. Buklets ar ieteikumiem, kā izdzīvot pirmajās 72 stundās, noturēties līdz palīdzības atnākšanai vai pretoties iebrucējiem, tagad ir atjaunots un pieejams bez maksas, stāsta Neatkarīgās publicists Imants Vīksne.

Ja nu pēkšņi rīt sāksies karš...

Iespējams, ka saistībā ar migrantu krīzi, kas arvien saasinās arī uz Latvijas robežas, šo padomu apkopojumu ir vērts pārlapot. Īpaši jau pierobežas novadu iedzīvotājiem, kuri atrodas tuvu Krievijas un Baltkrievijas īstenotās hibrīdoperācijas norises vietai, apgalvo autors.
Министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2020
"Gatavojamies karam?": iedzīvotāji saņēmuši Aizsardzības ministrijas bukletus
Iepriekš izdevums jau vēstījis, ka migrācijas krīzē uz Eiropas Savienības austrumu robežas iespējams bīstams pavērsiens, jo "Putins pieteicies palīdzēt".
Krīzei uz robežas iespējama militāra eskalācija. Par to liecina dažādas ziņas un pazīmes. Baltkrievijā kopš vasaras tiek trenēti kaujinieki - irākiešu un afgāņu kara veterāni. Lietuvieši ziņo, ka Baltkrievijas pusē uz robežu tiek gādāti būvgruži, acīmredzot aizsega veidošanai.
Robežsardze, ik dienu atvairot migrantus, strādā maksimālā režīmā. Ja situācija eskalēsies kā Lietuvā un Polijā un trīsdesmit zaļo cilvēciņu vietā nāks simti un tūkstoši, iesaistīties gatava armija.
Tikmēr starptautiskā līmenī trūkst izpratnes, kas te pie mums - uz Eiropas Savienības austrumu robežas - īsti notiek. Un, kamēr tur turpinās runāt par "humāno krīzi", nevis hibrīdoperāciju, nekāda praktiska palīdzība nav sagaidāma. Īsāk sakot, situācija ir slikta un varbūt pat sliktāka nekā izskatās. Tāpēc ikvienam būtu lietderīgi padomāt, kā rīkoties, ja pēkšņi viss notiks ne tā kā parasti.

Nekā nav, bet jūs turieties

Aizsardzības ministrijas izdotais buklets "Kā rīkoties krīzes situācijā", iespējams, būs noderīgs.
Совместные учения канадских и латвийских солдат - Sputnik Latvija, 1920, 12.11.2019
Pietiek biedēt mūs: latvieši lūdz Aizsardzības ministriju izbeigt runas par iebrukumu
Tajā izskaidrota rīcība pirmajās trīs diennaktīs, ieteikumi, kā sagatavoties krīzei, un, visbeidzot, aprakstīta rīcība kara gadījumā. Buklets sagatavots, domājot par dažāda veida iespējamām krīzēm, bet attiecībā uz visām kopīga ir viena atziņa.
Nedrīkst padoties izmisumam. Katastrofu, pandēmiju vai karadarbības dēļ var pazust elektrība, internets un mobilie sakari, var nestrādāt veikali, degvielas uzpildes stacijas un bankomāti. Taču, savlaicīgi sagatavojoties, pirmo krīzes brīdi ir iespējams pārdzīvot, sagaidīt palīdzību un iemācīties izdzīvot jaunajos apstākļos.
Tāpēc ir laikus jāsagatavo pārtikas, dzeramā ūdens un medikamentu rezerves - ģimenei un mājdzīvniekiem, rēķinoties, ka to, kas sarūpēts X stundai, kāds centīsies arī atņemt un būs jāaizsargā. Tāpēc jāsarūpē ārkārtas gadījumu somas saturs gadījumam, ja nāksies pamest mājas. Un tāpēc jāplāno sava rīcība arī iespējama militāra konflikta gadījumā.
Bukleta sadaļā "Iedzīvotāju rīcība kara gadījumā" šī ir atslēgas frāze: "Latvija tiks aizsargāta! Jebkāda informācija par padošanos vai nepretošanos ir viltus ziņas." 1940. gads, kad teju vienīgie šāvieni bija virsnieku pašnāvības, vairs neatkārtosies.
Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Pasaulē
Paspēt simt stundu laikā: izstrādāts kārtējais Krievijas "iebrukuma" scenārijs Baltijā
Kara gadījumā ikviena iedzīvotāja pienākums ir:
* aizstāvēt valsts neatkarību, brīvību un demokrātisko valsts iekārtu (pilsoņi var tikt iesaukti militārajā dienestā);
* pildīt atbildīgo dienestu rīkojumus, piemēram, iesaistīties glābšanas darbos vai nodot turējumā (mobilizēt) materiāli tehnisko līdzekļus, kas nepieciešami valsts aizsardzībai;
* turpināt ievērot likumus.
Ja izsludināta evakuācija, jāapziņo tuvinieki, jāatslēdz mājoklim gāzes, elektrības un ūdens padeve, jāņem līdzi ārkārtas gadījumu soma, personu apliecinoši dokumenti un jādodas uz evakuācijas galamērķi vai pulcēšanās vietu. Der ielāgot arī, kā izskatās Latvijas dienestu formastērpi, lai pārpratuma pēc nesaskrietos ar svešajiem vai nepalīdzētu viņiem.

Ja gribas pretoties...

Ja karadarbības rezultātā īslaicīgi tiktu zaudēta kontrole pār kādu daļu no valsts teritorijas, pretestība tiks izrādīta līdz pat valsts neatkarības atgūšanai. Iedzīvotājiem nav jāsadarbojas ar okupācijas varu, un viņi arī tiesīgi atbalstīt pretošanās kustību. Ja ir vēlme savu zemi aizstāvēt ar ieroci rokās un likt uz ežiņas iebrucēju galvas, tad jāstājas armijas rindās - zemessardzē vai profesionālajā dienestā.
Самолет F-15E Strike Eagle во время воздушной дозаправки в Сирии - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Viedoklis
Dubulti standarti: mācības Krievijā – slikti, manevri Baltijā – normāla lieta
Vēl no praktiskas dabas ieteikumiem, kas militāra konflikta apstākļos jāņem vērā civilpersonām:
* Pēc evakuācijas necensties atgriezties mājās, kamēr atbildīgie dienesti nav to atļāvuši.
* Nevalkāt paramilitāru apģērbu, kamuflāžas formu vai militarizētas somas, ja neesi dienestā.
* Bez vajadzības netuvoties, neprovocēt un nefilmēt neidentificētus bruņotus cilvēkus, nepacelt no zemes pamestus ieročus vai aizdomīgus priekšmetus.
* Neizplatīt informāciju (fotogrāfijas, video, tekstus) par Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un sabiedroto spēku pārvietošanos, atrašanās vietām un pozīcijām.
Ziņu lente
0