Baltijā

Somijā apsver iespēju piesaistīt migrantus, tostarp no Baltijas valstīm

CC BY-SA 2.0 / Rob Hurson / View from Uspenski CathedralВид от Успенского собора. Хельсинки
Вид от Успенского собора. Хельсинки - Sputnik Latvija, 1920, 15.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiek izskatīta iespēja izsniegt ārvalstniekiem vīzas ar derīguma termiņu no pusgada līdz gadam.
RĪGA, 15. novembris – Sputnik.Somijā apsver iespēju izsniegt migrantiem pagaidu vīzas darba meklēšanai. Par to teikts "Somijas uzņēmējdarbības un politikas foruma EVA" ziņojumā, vēsta portāls InoSMI.
Iniciatīva domāta cilvēkiem ar pietiekamu darba pieredzi un iemaņām, tostarp no Baltijas valstīm. Plānots, ka viņi varēs uzturēties Somijā noteiktu laiku (no pusgada līdz gadam) darba meklēšanai, uzņēmējdarbības veikšanai vai uzņēmuma izveidei.
Монеты номиналом 1 евро на фоне банкнот номиналом 10 и 20 евро - Sputnik Latvija, 1920, 03.11.2021
Latvijā
Cik darba devēju Latvijā ir gatavi maksāt jaunajiem speciālistiem 1000 eiro
Turklāt iebraucējiem nebūs tiesību uz valsts sociālo nodrošinājumu.
Ja migrantam paveiksies atrast darbu vīzas darbības laikā, viņš varēs saņemt ilgtermiņa uzturēšanās atļauju.
Lai palielinātu nodarbinātības līmeni migrantu vidū, ziņojuma sastādītāji piedāvā nepiešķirt viņiem tiesības uz jaunu vecāku atbalstu.
Ziņojumā atzīmēts, ka būtu vērts apsvērt iespēju apvienot valsts valodas kursus ar profesionālo apmācību, jo tādējādi migranti varēs apgūt gan valodu, gan profesiju, gan profesionālo leksiku, kā arī ātrāk atrast darbu.
Tāpat EVA eksperti uzskata, ka būtu jāatsakās no prasībām par obligātu valsts valodu zināšanu nozarēs, kur tās nav nepieciešamas. Piemēram, apkalpošanas jomā, kur pietiek ar angļu valodu.
Фабрика компании Nestlе по производству кормов для домашних животных - Sputnik Latvija, 1920, 03.11.2021
Latvijā
Dažās nozarēs pieaug pieprasījums pēc darbiniekiem pat mājsēdes apstākļos
"Izmaiņas prasībās par valodu zināšanām varētu veicināt iedzīvotāju aktīvāku līdzdalību sabiedriskajā dzīvē, piemēram, vietējo pašvaldību darbā varētu izmantot angļu valodu," teikts rakstā.
Ziņojuma autori piedāvā paātrināt pieteikumu izskatīšanas termiņus par patvēruma piešķiršanu, kā arī uzlabot psiholoģiskās un psihiatriskās palīdzības sniegšanas centru darbu, tādējādi nodrošinot migrantiem-bēgļiem darbiekārtošanas iespējas. Tāpat jāpiešķir vairāk līdzekļu migrantu bērnu izglītībai reģionos, kur mīt daudz ģimeņu ar zemu sociāli ekonomisku statusu.
Ziņu lente
0