Latvijā

Šogad Latvijas iedzīvotāji atdevuši krāpniekiem apmēram 9 miljonus eiro

© Pixabay / MediamodifierInterneta krāpnieki
Interneta krāpnieki - Sputnik Latvija, 1920, 13.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts policija brīdina: tuvojoties Ziemassvētkiem, parādīsies virkne krāpniecisku interneta veikalu un noziedznieki sarosīsies.
RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Kopš gada sākuma lētticīgi Latvijas iedzīvotāji, krāpnieku upuri, zaudējuši gandrīz 9 miljonus eiro, stāsta Lsm.lv. Tuvojoties Ziemassvētkiem, kļuvuši biežāki viltotu interneta veikalu izmantošanas gadījumi, kuros preces piedāvātas ar lielām atlaidēm, taču izrādās, ka cilvēki vienkārši pārskaita naudu uz fiktīviem kontiem, taču ilgotās mantas nesaņem.
Мужчина говорит по телефону - Sputnik Latvija, 1920, 04.10.2021
Latvijā
Telefonkrāpnieki izgudroja jaunu krāpšanas metodi
"Par spīti tam, ka Valsts policija, arī citas tiesībsargājošās iestādes un bankas regulāri atgādina par krāpnieku aktivitāti, joprojām ļoti daudz cilvēku kļūst par krāpnieku upuriem, un policija gandrīz katru dienu saņem iesniegumus no cietušajiem," norādīja Valsts policijas (VP) pārstāve Gita Gžibovska.
Viņa norādīja, ka iedzīvotāji visvairāk naudas zaudē, ieguldot apšaubāmās finanšu platformās.
Tāpat VP pārstāve atzīmēja, ka Austrumeiropā darbojas vairāki noziedzīgi zvanu centri, kur strādā simtiem cilvēku. Latvijas teritorijā tādi nav konstatēti. Viņa piebilda, ka dažkārt Latvijas iedzīvotāji kļūst par "naudas mūļiem", ar kuru starpniecību tiek izvesta vai pārskaitīta nauda.
"Proti, uz viņu kontiem tiek pārskaitīta noziedzīgi iegūtā nauda, un tālāk cilvēks to vai nu izņem no bankas konta, vai arī pārskaita tālāk. Tā ir kriminālatbildība. Esam arī šādus naudas mūļus, Latvijas valsts piederīgos, aizturējuši," uzskata policijā.
Asociācijas Krāpšanu ierobežošanas darba grupas vadītājs, "Luminor" vecākais krāpšanas novēršanas speciālists Anrijs Šmits norādīja, ka no 1. janvāra līdz 31. septembrim četras lielākās bankas Latvijā – "Swedbank", "SEB banka", "Citadele" un "Luminor" – ir apkopojušas zaudējumu datus, un tie ir 8,6 miljoni eiro.
Eiro - Sputnik Latvija, 1920, 21.06.2021
Latvijā
Tūkstošiem eiro aizplūst krāpnieku rokās
"Tie ir zaudējumi mūsu klientiem. Ir kaut kādas procentuālas summas, kuras ir izdevies arī atgūt. Ir tādas, kuras ir izdevies apturēt, lai tās neizkrāpj. Bet ir arī ļoti daudz gadījumu, kur cilvēkiem ir jāvēršas policijā, kur jau izmeklēšanas laikā šo naudu cenšas atgūt. Bankai nav pienākums atmaksāt naudu gadījumos, ja cilvēks atdod visas savas piekļuves. Principā atdod savu digitālo identitāti kādam citam, un šis cilvēks rīkojas viņa vārdā," pastāstīja Šmits.
Ziņu lente
0