Viedoklis

"Neatkarības gājiens" Polijā nav noticis īstajā laikā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasNacionālistu gājiens Varšavā
Nacionālistu gājiens Varšavā - Sputnik Latvija, 1920, 13.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varasiestāžu apstiprinātais gājiens par godu Neatkarības dienai ir riskanta iecere, jo koronavīruss neatkāpjas ne Polijā, ne arī citviet pasaulē. Bet opozīcija arī ir "varena" – aicina piekritējus iziet ielu akcijās.
Inficēto skaits atkal pieaug – runa nepārprotami ir par kārtējo pandēmijas vilni, kas pārklājis virkni valstu, arī Poliju. Bet "Neatkarības gājiens", ko nacionālpatriotiskie spēki organizēja, lai modinātu pilsoņu patriotiskās jūtas, tomēr notika un sapulcēja Varšavā vairāk nekā simt tūkstošus cilvēku, atzīmēja radio Sputnik autors Iļja Harlamovs.
Vienlaikus, it kā marša pretstatā notika LBGT aktīvistu un antifašistu akcijas. Opozīcijas struktūru līderi regulāri aicina piekritējus iziet ielās. Piemēram, Polijas bijušais premjers, tagadējais opozīcijas līderis Donalds Tusks pirms vairākiem mēnešiem vērsās pie tautiešiem ar aicinājumu iziet ielās un aizsargāt Polijas dalību ES.
Valdības pārstāvji pirms gada ieteica sēdēt mājās visiem, kuri bija neapmierināti ar Konstitucionālās tiesas lēmumu par abortu aizliegumu, un ieteica izteikties internetā. Tagad viņiem nebija nekādu iebildumu pret "Neatkarības gājienu", lai arī saslimstības rādītāji no toreizējiem neko daudz neatšķiras.
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Pasaulē
Miljons eiro diennaktī: Polijai piespriež rekordlielu sodu
Acīmredzot, tāds lēmums skaidrojams vienīgi ar to, ka Polijā gada laikā vakcinēta vairāk nekā puse iedzīvotāju. Bet atlikusī puse, pat ievērojot masku režīmu, riskē. Starp citu, riskē arī vakcinētie. Balstoties no jaunākajiem datiem par Eiropu un ne tikai to, daži speciālisti secināja, ka pašreizējās vakcīnas zaudē efektivitāti, "noveco".
Tātad tagadējos apstākļos publiskos pasākumos vajadzētu parādīties pēc iespējas retāk. Tomēr dažu valstu valdības joprojām savās interesēs manipulē ar ierobežojumiem un draudiem, dodot atļauju savu akciju organizēšanai un aizliedzot opozīcijas pasākumus.
Ziņu lente
0