Latvijā

Latviju var piespiest uzņemt migrantus?

© Sputnik / Виктор ТолочкоBērni pie Polijas robežas ar Baltkrieviju
Bērni pie Polijas robežas ar Baltkrieviju - Sputnik Latvija, 1920, 13.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, Latvijai nāksies norēķināties par to, ka tā ir Eiropas Savienības dalībvalsts un piespiedu kārtā uzņemt migrantus, ko tā pagaidām centīgi atvaira.
RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Kāda īsti struktūra var piespiest Latviju uzņemt nelegālos migrantus, kuri stāv uz valsts robežām? Tā ir Eiropas Komisija. Tā var pacensties piespiest Latviju un tās kaimiņvalstis uzņemt patvēruma meklētājus, stāsta Rus.lsm.lv.
Iespējams, Latvija, Lietuva un Polija ar sankciju draudiem tomēr būs spiestas ielaist migrantus un izskatīt viņu pieteikumus par bēgļa statusa piešķiršanu.
EUobserver stāsta, ka ES iekšlietu komisāre Ilva Johansone informēja Eiropas Parlamentu, ka jāmaina likumi, kas ļauj Latvijai, Lietuvai un Polijai padzīt bēgļus no robežām.
Cita starpā ierēdne uzskata, ka valstīm, kurās bēgļi jau iekļuvuši, vismaz jāizskata nelegālo robežas šķērsotāju iesniegumi. EUobserver norādīja, ka tuvākajā laikā, iespējams, tiks pieņemti atbilstoši likumu grozījumi.
С детьми на морозе в палатках: лагерь мигрантов на белорусско-польской границе - Sputnik Latvija, 1920, 10.11.2021
Video
Ar bērniem teltīs aukstumā: migrantu nometne pie Polijas robežas
Šī perspektīva nepavisam nesajūsmina Latvijas aizsardzības ministru Arti Pabriku, - viņš paziņoja, ka ES aiziet par tālu, aicinot mainīt migrācijas politiku. Lai negaida, ka Latvija šajā gadījumā piekāpsies, nogrieza politiķis.
Šajā kontekstā jāatgādina, ka pastāv 1990. gadā noslēgtā Dublinas Konvencija par bēgļa statusu.
Dublinas reglaments ir ES tiesību daļa, kas nosaka, kurai ES dalībvalstij jāuzņemas atbildība par patvēruma meklētāju iesniegumu izskatīšanu, kuri meklē starptautisku aizsardzību atbilstoši Ženēvas konvencijai un ES direktīvai par atlases procesu.
Reglamenta mērķis ir ātri noteikt dalībvalsti, kam jāizskata prasība par patvēruma piešķiršanu un paredz patvēruma lūdzēja novirzīšanu uz konkrēto valsti. Lielākajā daļā gadījumu atbildība jāuzņemas ES dalībvalstij, kurā patvēruma lūdzējs pirmo reizi ieradies Eiropas Savienībā.
Ziņu lente
0