Viedoklis

"Likumu var apiet": ASV JKS atraduši iespējas nostiprināties Melnajā jūrā

Штабной корабль шестого флота ВМС США Mount Whitney - Sputnik Latvija, 1920, 12.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rodas iespaids, ka amerikāņi nolēmuši apmesties Melnajā jūrā uz ilgu laiku – Vašingtona aicina pārskatīt Montrē konvenciju.
Kamēr ASV JKS 6. flote kopā ar sabiedrotajiem gatavojas atvairīt "Krievijas agresiju", Vašingtonā aicina grozīt Montrē konvenciju, lai krasi palielinātu militāros spēkus reģionā. Pie kā tas var novest? Par to portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Manevru mērķis

Jūras kara mācības vada 6. flotes flagmanis – štāba kuģis "Mount Whitney", kas ieradies Melnajā jūrā jau trešo reizi kopš 2014. gada. Pēc būtības, tas ir peldošs štābs, pārpildīts ar mūsdienu radioelektroniskajām sakaru un izlūkošanas iekārtām. No tā komandieri operatīvi saņem taktisko informāciju, kas nepieciešama vienības vadībai. Kompāniju flagmanim sastāda raķešu eskadras kuģis "Porter" un tankkuģis. Grupējumu atbalsta reģionālo sabiedroto kuģi, no gaisa piesedz amerikāņu aviācija no armijas bāzēm Eiropā. Tostarp – arī stratēģiskie bumbvedēji B-1B.
CC BY-SA 2.0 / Elentir / B-1B LancerAmerikāņu stratēģiskais bumbvedējs B-1B Lancer
Американский стратегический бомбардировщик B-1B Lancer - Sputnik Latvija, 1920, 12.11.2021
Amerikāņu stratēģiskais bumbvedējs B-1B Lancer
Krievijas Aizsardzības ministrija uzskata, ka ASV neplānotie manevri pie valsts robežām ir destabilizējoši. "Viens no mērķiem ir Ukrainas teritorijas militāra apgūšana, - precizēja resors. – Tā kā mācībās līdztekus ASV JKS plānots iesaistīt taktisko, patruļu un stratēģisko aviāciju, kā arī Bulgārijas, Gruzijas, Rumānijas, Turcijas un Ukrainas bruņoto spēku kontingentus, nepārprotama ir domājamās karadarbības arēnas izpēte gadījumam, ka Kijeva organizēs vardarbīgu risinājumu dienvidaustrumos."
Pirms amerikāņu kuģu ierašanās Melnajā jūrā bija vērojama vesela sērija mediju "zalvju". Oktobra beigās ietekmīgais izdevums "Politico" nāca klajā ar "sensāciju": Kremlis pulcē armiju pie Ukrainas robežas – nepārprotami iecerēts vērienīgs iebrukums. Apstiprinājumam publicēja militārās tehnikas satelīta uzņēmumus Jeļņu rajonā. Tikai aizmirsa piebilst, ka Jeļņu pilsētu Smoļenskas apgabalā no Ukrainai šķir vairāk nekā 250 kilometri taisnā līnijā. Rietumu mediji nekavējoties tiražēja provokatīvo ziņu.
Флагманский корабль шестого флота США Mount Whitney в порту Таллина - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Viedoklis
Ko Melnajā jūrā dara ASV JKS kuģi "Porter" un "Mount Whitney"
Novembra sākumā Maskavu apmeklēja CIP vadītājs Viljams Bērnss. CNN apgalvoja, ka vizītes mērķis esot "brīdināt Kremli, ka ASV vērīgi seko Krievijas spēku paplašināšanai pie robežas ar Ukrainu". Acīmredzot, CIP vadītāja ģeogrāfijas zināšanas ir tikpat bēdīgas kā "Politico" žurnālistiem.
Rodas iespaids, ka tāda pati liga ķērusi arī Pentagonu. "Mēs joprojām vērojam satraucošo Krievijas karavīru pārvietošanos Krievijas rietumu rajonos un ap Ukrainu, - klāstīja ASV aizsardzības resora preses sekretārs Džons Kirbijs. – Mēs aicinām Krieviju skaidrot savus nodomus, ko viņi tur patiesībā dara."
© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasKaravīri taktiskajās mācībās kopā ar Dienvidu kara apgabala speciālo uzdevumu vienībām
Тактические учения с подразделениями соединения специального назначения ЮВО - Sputnik Latvija, 1920, 12.11.2021
Karavīri taktiskajās mācībās kopā ar Dienvidu kara apgabala speciālo uzdevumu vienībām
Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova to nosauca par melu ziņu kampaņu. Tomēr Krievijai naidīgā propaganda Rietumos izplatās jau sen, un nav kas to apturētu. Nesen kongresmeņi Maiks Rodžerss un Maiks Tērners, Republikāņu partijas pārstāvji paziņoja, ka jāpiegādā Ukrainai letālie ieroči un jānosūta kara kuģi uz Melno jūru, lai "apturētu un atvairītu agresiju".

Savākt baru

1936. gadā noslēgtā Montrē konvencija paredz, ka pie Melnās jūras baseina nepiederošo valstu kara kuģu kopējā tonnāža Melnajā jūrā miera laikā nevar pārsniegt 30 tūkstošus tonnu. 6. flotes grupējums tik tikko iekļaujas šajos limitos. Tikai juridisko ierobežojumu dēļ amerikāņi vēl ne reizi nav iedzinuši Bosforā savu galveno trieciena spēku – aviācijas bāzes atomkuģus, kuru tonnāža sniedzas no 80 tūkstošiem tonnu.
CC BY 2.0 / Mass Communication Specialist 2nd Class Scott Fenaroli / USS Carl Vinson (CVN 70)Amerikāņu aviācijas bāzes kuģis "USS Carl Vinson"
Американский авианосец Карл Винсон - Sputnik Latvija, 1920, 12.11.2021
Amerikāņu aviācijas bāzes kuģis "USS Carl Vinson"
Vašingtonai tas nepatīk. Amerikāņi ļoti labi saprot, ka pat mūsdienīgākie kuģi trijatā nepārspēs KF Melnās jūras floti, kas izmanto Krimā dislocēto grupējumu. Diezin vai viņi izšķirsies pārkāpt Montrē konvenciju, vismaz ne miera laikā. Taču ir arī citi varianti.
Piemēram, pazīstamais izdevums "The Hill", ko kongresmeņi lasa ļoti uzmanīgi, publicēja JKS leitnanta komandera Braiena Harringtona rakstu "Amerikai un NATO jāstājas pretī Krievijas pārspēkam Melnajā jūrā". Autors atzina, ka Krimā un uz KF kuģiem izvērstie raķešu kompleksi "Bastion" un "Kalibr", kā arī nopietnais aviācijas grupējums ļaus Maskavai nosegt plašu teritoriju ar tā saucamās piekļuves lieguma zonas (Anti-Access/Area Denial, A2AD) "vāku". Par A2AD Pentagons dēvē reģionus, kuros ASV spēki cietīs neattaisnoti augstus zaudējumus tieša bruņota konflikta apstākļos.
Авианосец USS John C. Stennis (CVN 74) и ракетный крейсер USS Mobile Bay (CG 53) проходят через Ормузский пролив, 7 апреля 2019 года - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Pasaulē
ASV meklē iespējas neitralizēt Krieviju Melnajā jūrā
A2AD iespējams caursist tikai ar vērā ņemamu skaitlisko un tehnoloģisko uguns līdzekļu pārspēku. Harringtons ieteica apiet Montrē konvencijas ierobežojumus. Lai katra Ziemeļatlantijas alianses valsts, kam ir spēcīga kara flote, nosūta uz Melno jūru divus vai trīs vimpeļus. Viņa ieskatā, tāds grupējums būs neuzvarams.

Atbildes iespējas ir

Taču tik nekaunīga starptautisko līgumu noniecināšana nepaliks nepamanīta. Krievija to novērtēs kā tiešu gatavošanos reģionālam karam.
Tas ātri var kļūt par pasaules karu ar tālāko kodolraķešu startu. Diezin vai Vašingtona un Brisele izšķirsies par eskalāciju. Tomēr aizvien biežāki būs mēģinājumi iztaustīt Krievijas robežas Melnajā jūrā.
© Twitter / U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. Sixth FleetASV JKS eskadras raķešu kuģis "Porter" Melnajā jūrā
Эсминец ВМС США Портер  - Sputnik Latvija, 1920, 12.11.2021
ASV JKS eskadras raķešu kuģis "Porter" Melnajā jūrā
"Tādas pārbaudes un tādu pieeju izmanto ne tikai viņi vien. Tālāk viņiem, kā noprotu, gaidāmas mācības ar mūsu kaimiņiem: ar Gruzijas floti, ar Ukrainas floti. Nu, mēs arī organizējam mācības, – un organizēsim," 6. flotes kuģu vizīti komentēja aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.
Patiešām, atbildot uz rietumvalstu jūras kara manevriem, Krievija ik reizi organizē savējās. Nesen fregate "Admiral Essen" organizēja mācības Melnās jūras flotes kuģu bāzes punkta piesegšanai no aviācijas un raķešu trieciena. Vimpelis pavadīja un sekmīgi likvidēja visus mācību mērķus.
Melnajā jūrā izgāja arī pretzemūdeņu spēki – kuģi "Eisk" un "Kasimov". Melnās jūras flotes zemūdeņu darbs tiek turēts noslēpumā. Tomēr nav ne mazāko šaubu, ka sešu dīzeļelektrisko zemūdeņu "Varshavyanka" ekipāžas dienām un naktīm seko visiem, kas mēģina žvadzināt ieročus.
Ziņu lente
0