Politika

Lavrovs: Polija un Lietuva demonstrē "spicumu" nevis risina krīzi

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija, 1920, 12.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs komentēja izteikumus par Maskavas saikni ar migrācijas krīzi uz Polijas un Baltkrievijas robežas.
RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs kritiski novērtēja Polijas un Lietuvas valdību soļiem laikā, kad pie Baltkrievijas robežas pulcējas migranti no Tuvo Austrumu valstīm.
8. novembrī bēgļu kolonna no Tuvo Austrumu valstīm – aptuveni divi tūkstoši cilvēku ieradās pie "Kuzņicas" robežkontroles punkta no Baltkrievijas puses. Polijas robežsargi neielaida migrantus kontrolpunktā. Bēgļi uzstādīja uz robežas teltis. Polija un Lietuva nosūtījušas bruņotos spēkus un militāro tehniku uz robežas kontroles punktiem.
Ситуация на белорусско-польской границе - Sputnik Latvija, 1920, 10.11.2021
Pasaulē
Krievijas Ārlietu ministrija atbildēja uz Polijas apsūdzībām par migrācijas krīzi
Polijas valdība uzskata, ka pie robežas izveidojusies ļoti bīstama situācija – politiķi apgalvo, ka kontroles punkta "Kuzņica" aizsardzībai izsauktie varasiestāžu pārstāvji ir "frontes pirmā līnija". Varšava norāda, ka Krievija esot saistīta ar migrācijas krīzi pie Baltkrievijas robežas.
"Pie mums nevērsās ne poļi, ne lietuvieši, ne arī kāds cits ar jautājumu par iespējamo starpniecību... Manuprāt, viņi vispār nekur nevēršas, tikai izbauda paši savu varenību, nākot klajā ar skaļiem paziņojumiem, apsūdzot Baltkrieviju un pie viena – arī Krieviju," Lavrovs teica Krievijas un Baltkrievijas Ārlietu ministriju kolēģiju kopīgās sēdes noslēgumā, vēsta RIA Novosti.
Diplomāts pauda cerību, ka vecā Eiropa neļaus Polijai un Lietuvai ievilkt sevi konfrontācijā ar Maskavu un Minsku.
"Ļoti ceru, ka atbildīgie eiropieši, it īpaši tā saucamie eirograndi parādīs savu gribu un neļaus ievilkt sevi bezgalīgā (konfrontācijas – red.) spirālē, kas ir visai bīstama," teica Lavrovs.
Krievijas ministrs uzsvēra, ka Maskavas un Minskas viedoklis atbildei uz iespējamiem nedraudzīgiem soļiem ir līdzīgs.
"Mums ir absolūti vienota pozīcija, ko mūsu prezidenti ne vienu vien reizi atklājuši, par to, kā mēs reaģēsim uz tamlīdzīgām absolūti nedraudzīgām darbībām, kas pārkāpj visas agrākās vienošanās," norādīja Lavrovs.
Iepriekš viņš aicināja paturēt prātā: pie Polijas robežas veidojošās migrācijas krīzes cēloņi meklējami Rietumu politikā attiecībās ar Tuvo Austrumu valstīm, kad tām gadiem ilgi centās uzspiest labāku dzīvi pēc Rietumu parauga. "Ņemot vērā visus patlaban apspriežamos soļus, jāpatur prātā, no kā tas viss sācies un kā vainas dēļ notiek tagad," piebilda Lavrovs.
Официальный представитель МИД РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 23.08.2021
Politika
Zaharova diagnosticēja Polijai "rusofobijas klīnisko lēkmi"
Kopš vasaras vidus Lietuva, Latvija un Polija vēsta par augošu aizturēto nelegāļu skaitu pie Baltkrievijas robežas. Kopš šī gada sākuma ES nelegāli mēģinājuši iekļūt vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku. Šajā kontekstā valstis izsludinājušas ārkārtējo stāvokli pierobežas rajonos, piesaista armiju un policiju robežas apsardzei.
ES dalībvalstis apsūdz Minsku par migrācijas krīzes radīšanu. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atzīmēja, ka Rietumu sankciju dēļ valstij nav "ne naudas, ne spēku" savaldīt cilvēku plūsmu. Baltkrievu robežsargi norāda, ka Latvija, Lietuva un Polija ar varu padzen bēgļus no savas teritorijas.
Ziņu lente
0