Latvijā

"Acis sāp": atjaunoto Okupācijas muzeju atkal kritizē

© Sputnik / Sergey MelkonovМемориал у Музея оккупации Латвии
Мемориал у Музея оккупации Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietainais laiks atklājis kārtējo nepatīkamo pārsteigumu uz rekonstruētā Okupācijas muzeja fasādes Vecrīgā – uz piebūves sienas parādījušies slapji plankumi, bet ierēdņi stāsta, ka tāds "efekts" esot ieplānots.
RĪGA, 11. novembris — Sputnik. Rekonstruētais Latvijas Okupācijas muzejs un tā piebūve "Nākotnes māja" atkal tiek kritizēti par dīvaino ārieni. Šoreiz sociālo tīklu apmeklētāju neizpratni radījusi jaunās piebūves fasāde, ko pēc lietus klāj slapji plankumi.
"Birkerta ideja: melnā pagātne, kam piekabinās baltu nākotni. Kāds vēl izdomāja blakus pielikt sarkano atmiņu tautiskos rakstos. Melnā pagātne ar laiku iegūst malahīta patīnu, bet baltā nākotne salīst un kļūst pelēka. Nemainās tikai tautiskās sarkanās atmiņas. LV XXI gs.," Twitter tīklā sarkastiski konstatēja socioantropologs Klāvs Sedlenieks.
Komentētāji atbalstīja viņa viedokli un šausminājās par to, kā pārvērties skaistais Vecrīgas laukums.
"Reizē gribas raudāt un milzīgas dusmas. Kā var šitā izķengāt vēsturisko laukumu? Ierosinu vākt parakstus par šito mēslu nojaukšanu. Un lūdzu nepiesaukt cieņu pret okupācijas upuriem. Ja nu vispār kas var to apspļaudīt, tad tas ir izdevies," sašutusi teica Ilze Freimane.
"Interesanti, vai ir kāds cilvēks, izņemot arhitektu, kas ar šo projektu lepojas? Baltā ar melno fasādi vēl kaut cik ir ok. Pieaugs priekšā bērzi un saies. Bet to sarkano sienu gan jāņem nost," uzskata Toms.
"Sāp! Acis sāp! Sirds sāp šo redzot. Vislielākais piemērs, kā izķengāt laukumu vēsturiskajā centrā. Un vēl tā parodija par "bērzu birzi". Bilde ar šo vietu pirms aptuveni gadsimta, lai vēl uzbērtu sāli uz brūcēm," raksta lapa Pilsētas Dzīve, pievienojot vēsturisko fotogrāfiju.
Intervijā Latvijas radio viens no būvekspertiem apstiprināja, ka slapjie plankumi parādījušies laika apstākļu iespaidā – tās ir kondensācijas sekas. Tie veidojas temperatūru starpības rezultātā, tas ir dabisks process. Eksperts uzskata, ka plankumu vietās nav nodrošināta pietiekama siltumizolācija. Viņa ieskatā, plankumi var sabojāt ēkas fasādi. Īpašs risks veidojas salā, kad slapjā siena sāks sasalt.
Taču ēkas īpašnieka – uzņēmuma "Valsts nekustamie īpašumi" – pārstāvji apgalvoja žurnālistiem, ka iekšienē neesot nekādu problēmu, lai arī slapjie plankumi cilvēkiem var nepatikt. Uzņēmuma darbinieki uzskata, ka plankumi uz sienas drīzāk esot "efekts, nevis defekts", jo arhitekts tā esot ieplānojis. Ēkas fasādei izraudzīts dabisks, ilgmūžīgs granīts. Tiesa, būvniecības speciālists tamlīdzīgu "efektu" apšaubīja.
Latvijas okupācijas muzejs - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2021
Viedoklis
Rīgā būs piemineklis cīnītājiem pret padomju varu. Vai tiešām cīņa bija?
Jāpiebilst, ka rekonstruētais Okupācijas muzejs plāno vērt durvis apmeklētājiem martā. muzeja rekonstrukcijā, "padomju okupācijas" upuriem veltītā memoriālā kompleksa izveidē un Strēlnieku laukuma labiekārtošanā ieguldīti apmēram 10,4 miljoni eiro: Kultūras ministrija atvēlējusi 9,4 miljonus eiro, muzejs – 160 000 eiro, bet ES fondu, valsts budžeta un Rīgas domes līdzfinansējums sastādīja 869 673 eiro.
Atgādināsim, ka iepriekš Strēlnieku laukumu un rekonstruēto Okupācijas muzeju rīdzinieki jau kritizēja, daži pat konstatēja līdzību ar Ļeņina mauzoleju.
Ziņu lente
0