Politika

ES izskatīs sankcijas pret dažām lidsabiedrībām

© Sputnik / Sergey MelkonovСамолет Boeing 737 авиакомпании Turkish Airlines взлетает из аэропорта Рига
Самолет Boeing 737 авиакомпании Turkish Airlines взлетает из аэропорта Рига - Sputnik Latvija, 1920, 10.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES var uzlikt sankcijas aviokompānijām "Turkish Airlines" un "FlyDubai", jo tiešo ar to lidmašīnām Baltkrievijā nonāk migranti no Tuvajiem Austrumiem, kuri pēc tam mēģina nelikumīgi šķērsot ES robežu.
RĪGA, 10. novembris - Sputnik. Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena aicināja ES dalībvalstis saskaņot sankciju režīma paplašināšanu pret Baltkrievijas valdību sakarā ar situāciju uz robežas ar Poliju, un paziņoja, ka tiks izskatīta iespēja ieviest sankcijas pret trešo valstu aviokompānijām, ziņo EUObserver.
"Baltkrievijai jābeidz pakļaut briesmām cilvēku dzīvību. Migrantu instrumentalizēšana politiskiem nolūkiem ir nepieņemama... Es aicinu ES dalībvalstis apstiprināt paplašināto sankciju režīmu attiecībā uz baltkrievu varas iestādēm, kuras ir atbildīgas par šo hibrīduzbrukumu," teikts viņas paziņojumā.
Pēc viņas vārdiem, Eiropas Komisijas viceprezidents Margaritis Shins apmeklēs Armēniju, Ēģipti, Irāku, Jordāniju, Līvānu, Turciju un Apvienotos Arābu Emirātus, lai izvērtētu tajos izveidojušos situāciju. Migranti, kuri cenšas iekļūt ES, ir šo valstu pilsoņi, vai izmanto tās kā tranzīta punktus.
Tāpat ES izskatīs jautājumu par iespēju iekļaut melnajā sarakstā trešo valstu lidsabiedrības, kas piedalās cilvēku "kontrabandā", norāda EK vadītāja.
Польские силовики применили слезоточивый газ против мигрантов на границе - Sputnik Latvija, 1920, 09.11.2021
Video
Poļu robežsargi pielietoja pret migrantiem asaru gāzi
Augustā Irāka pēc ES pieprasījuma apturēja tiešos lidojumus no Bagdādes uz Minsku, tāpēc, pēc vietējo tūrisma operatoru datiem, irākiešiem jāizvēlas maršruti ar pārsēšanos, lai ierastos Baltkrievijā.
Bez Baltkrievijas aviokompānijas "Belavia", kurai jau aizliegts veikt lidojumus uz ES, sankcijas var uzlikt turku lidsabiedrībai "Turkish Airlines", AAE lidsabiedrībai "FlyDubai" un Sīrijas aviokompānijai "Cham Wings". Saskaņā ar Minskas lidostas datiem "Turkish Airlines" joprojām divreiz dienā veic reisus no Stambulas uz Minsku, kuros, pēc ES ierēdņu domām, tiek transportēti migranti.
Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš un Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte arī aicināja Eiropas Savienību lemt par stiprākām sankcijām.
"Beidzot, Eiropas Komisija kopā ar ANO un tās specializētajām iestādēm izpētīs, kā novērst humānās krīzes attīstību un nodrošināt iespēju drošai migrantu atgriešanai uz viņu izcelsmes valstīm ar nacionālo varas iestāžu atbalstu," teica fon der Leiena.
Vakar Baltkrievijas Valsts robežsardzes komitēja informēja, ka migranti pašorganizējās lielā grupā un mēģināja ielauzties ES no Baltkrievijas teritorijas. Migranti ar knaiblēm un lāpstām cenšas izpostīt nožogojumu. Atbildē poļu robežsargi pielieto asaru gāzi.
Ziņu lente
0