Baltijā

Igaunijā publicēta instrukcija pacientu šķirošanai

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasМедсестра идет по коридору в больнице
Медсестра идет по коридору в больнице - Sputnik Latvija, 1920, 09.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Veselības departamenta jaunas vadlīnijas nosaka stingrākus kritērijus hospitalizācijai un ārstēšanai stacionārā.
RĪGA, 9. novembris - Sputnik. Igaunijas Veselības departaments izstrādāja rekomendācijas pacientu medicīniskajai šķirošanai pēc prioritātēm attiecībā uz medicīniskās palīdzības saņemšanu jeb triāžai, sakarā ar slimnīcu noslogojumu Covid-19 dēļ, ziņo Sputnik Meedia.
Dokuments paredz, ka atbilstoši stāvokļa smagumam mediķi piešķirs pacientiem krāsu kodus. Kritiskais stāvoklis tiek apzīmēts ar sarkanu krāsu, kas nozīmē sniegt palīdzību nekavējoties. Pārējiem būs jāgaida no 15 minūtēm līdz trim stundām, vai pašiem jādodas uz ambulatoro ārstēšanu.
Министр культуры Эстонии Аннели Отт - Sputnik Latvija, 1920, 03.11.2021
Baltijā
Pirmā atkāpšanās Igaunijas valdībā: demisionē vienīgā nevakcinētā ministre
Piemēram, cilvēks, kam ir salauzts deguns, vai klepus ar nelielu asins piejaukumu var tikt atzīts par "zaļu", tādējādi palīdzība viņam netiks sniegta uzreiz.
Kā norāda Tartu universitātes anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Jurijs Karjagins, jaunas Veselības departamenta vadlīnijas nosaka stingrākus kritērijus hospitalizācijai un ārstēšanai stacionārā.
"Ja agrāk kādas slimības gadījumā pacientu nosūtīja uz slimnīcu, tad pēc jauniem kritērijiem viņš var netikt stacionēts," paskaidroja ārsts. Pēc Karjagina vārdiem, ja pacientam ar pneimoniju nav nepieciešams papildu skābeklis, tagad viņš var palikt mājās.
Akūtas astmas lēkmes gadījumā pacientu var kādu dienu paturēt stacionārā vai arī sūtīt uz mājām - atkarībā no situācijas smaguma konkrētajā slimnīcā. Kā norādīja speciālists, pacientam izsniedz instrukcijas un norādi atgriezties uz slimnīcu, ja lēkme atkārtosies.
Pacientu ar apendicītu vispār var nehospitalizēt, stāsta Karjagins.
Город Валмиера - Sputnik Latvija, 1920, 29.10.2021
Latvijā
Kur Latvijā ir vairāk un mazāk vakcinēto pret Covid-19
"Ja cilvēkam ir viegli simptomi, viņam izrakstīs antibiotikas, sniegs instrukcijas un sūtīs uz mājām. Ja sāpes vēderā nerims, paradīsies citi simptomi, temperatūra, tad viņš atkal griezīsies pie ārstiem," skaidro mediķis.
Akūta apendicīta gadījumā operāciju veiks nekavējoties, un jau nākamajā dienā pacients dosies uz mājām, paskaidroja Kargins.
Pēc mediķa teiktā, šī Veselības departamenta instrukcija rada virkni juridisku un ētisku jautājumu.
"Mēs saprotam, ka jebkurā gadījumā triažas gaitā kādam pacientam mēs darām pārāk daudz, jo citam slimniekam ir jāpaliek mājās, nevis slimnīcā," uzsvēra Karjagins.
Pagaidām neviena slimnīca Igaunijā jaunas rekomendācijas nepielieto.
Президент Латвии Эгил Левитс выступил на 75-й сессии Генеральной Ассамблеи ООН - Sputnik Latvija, 1920, 09.11.2021
Latvijā
Egils Levits: Latgalei nepieciešama mūsu palīdzība
Ziņu lente
0