Latvijā

Pēdējais pēcpadomju uzņēmums: Linkaits pamatoja kadru samazināšanu LDz

© Sputnik / Sergey MelkonovПутевой обходчик на железной дороге
Путевой обходчик на железной дороге - Sputnik Latvija, 1920, 06.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Latvijas dzelzceļa" darbiniekus atlaiž, lai padarītu uzņēmumu efektīvāku, kadru samazināšana var turpināties arī 2022. un 2023. gadā.
RĪGA, 6. novembris — Sputnik. Latvijas dzelzceļš ir pēdējais pēcpadomju uzņēmums, kurā nav notikušas būtiskas pārmaiņas ne organizatoriskajos, ne tehnoloģiskajos jautājumos, paziņoja satiksmes ministrs Tālis Linkaits. Tagad, līdz ar kravu apjoma samazināšanos uzņēmums ir spiests īstenot optimizāciju un samazināt darbinieku skaitu. Atlaišanas var sekot arī nākamgad un 2023. gadā.
"Latvijas dzelzceļš" organizēja auditu, kas parādīja: darbinieku ir vairāk nekā līdzīgos uzņēmumos kaimiņvalstīs, lai arī pienākumi ir tādi paši. Iespējams, kompānija turpinās kadru samazināšanu arī nākamgad, lai arī šogad darba attiecības jau tiks pārtrauktas ar apmēram 700 cilvēkiem, Linkaits teica intervijā Latvijas radio.
Железная дорога и склад в Лиепае - Sputnik Latvija, 1920, 25.08.2021
Latvijā
Eksperti: LDz nāksies joprojām atlaist darbiniekus un lūgt naudu valstij
Linkaits pastāstīja, ka tas bijis pēdējais pēcpadomju uzņēmums, tāpat kā agrāk "Latvenergo" un "Lattelecom", kurā nav bijušas būtiskas pārmaiņas ne organizatoriskajos, ne tehnoloģiskajos jautājumos.
Pārmaiņas sākās pērn un turpinās šogad: tiek analizēts, kādu darbību iespējams veikt ar mazāku cilvēku skaitu, kā kadrus labāk sadalīt visas infrastruktūras apkalpošanai. Politiķis norādīja, ka 2022. un 2023. gadā uzņēmums, iespējams, ari turpmāk meklēs iespējas strādāt efektīvāk, kā tas notiek Lietuvā un Igaunijā.
"Latvijas dzelzceļš" tālākie uzdevumi – turpināt modernizāciju, kā arī gatavoties saņemt jaunos elektrovilcienus, kas prasīs arī peronu pārbūvi.
Runājot par kravu piesaistīšanu, Linkaits uzsvēra: tas nav ātrs process, turklāt atzīmēja, ka saskata labus sasniegumus kravu teileru pārvadāšanā. Sekmīgi turpinās arī tranzīts caur Kaļiņingradu. Mazākā apjomā, tomēr vēl aizvien tiek saņemtas kravas no Baltkrievijas. Sākušās pārrunas ar Ukrainu, turpinās diskusijas arī ar Kazahstānu.
Latvijas dzelzceļš - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
Latvijā
Viena izsole pēc otras: Latvijas dzelzceļš izpārdod nekustamos īpašumus un zemi
Uz jautājumu par kravām no Ķīnas Linkaits atbildēja: viņš neprognozēja, ka tās būtiski ietekmēs kravu pārvadājumus Latvijā. Nākotnē ministrs saskata kravu apjoma stabilizāciju.
Kravu pārvadājumu lejupslīdes fonā LDz izstrādājis jaunu biznesa modeli, kam vajadzētu palīdzēt uzņēmumam pārvarēt krīzi. LDz jaunais modelis paredz pakalpojumu spektra paplašināšanu, iekļaujot tajos jūras un automašīnu ekspeditoru pakalpojumus, kā arī termināļu un noliktavu pakalpojumus.
Vienlaikus LDz pārskatījusi plānoto un uzsākto no ES struktūrfondiem finansēto projektu īstenošanas iespējas. Uzņēmums nolēmis atteikties no dzelzceļa elektrifikācijas projekta. To bija plānots īstenot saiknē ar Daugavpils stacijas pieņemšanas parka un piebraucamo ceļu attīstības projektu.
Bez tam LDz spiesta samazināt štatu. Pēdējo triju gaidu laikā koncerna darbinieku skaits sarucis līdz 7000 cilvēku (agrāk uzņēmumā strādāja vairāk nekā 10 000 cilvēku. Līdz gada beigām LDz atlaidīs vēl 684 darbiniekus.
Tāpat uzņēmums atbrīvojas no nevajadzīga nekustamā īpašuma un neprofila aktīviem.
Железная дорога - Sputnik Latvija, 1920, 27.07.2021
Latvijā
Kravu nav, sliedes var nelabot: LDz likvidē meitas uzņēmumu
Ziņu lente
0