Krievijā

Krievijas ĀM komentēja Latvijas nodomu aizliegt Georga lentīti

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель Министерства иностранных дел РФ Мария Захарова
Официальный представитель Министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova norādīja: Georga lentīšu aizliegums Latvijā apstiprinās, ka valstī glorificē nacismu.
RĪGA, 5. novembris - Sputnik. Georga lentīšu iespējamais aizliegums Latvijā apstiprinās priekšstatu par to kā valsti, kur glorificē nacismu un apstrīd Otrā pasaules kara rezultātus, paziņoja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova, vēsta RIA Novosti.
"Esam pārliecināti, ka topošais likumdošanas lēmums kārtējo reizi apstiprinātu priekšstatu par Latviju kā par valsti, kurā ne tikai glorificē nacismu, apstrīd Otrā pasaules kara rezultātus, vajā Krievijas tautiešus un iznīcina mazākumtautību izglītību, bet arī turpinās nežēlīgs karš ar vēsturiskajiem simboliem, kam ir īpaša nozīme ne tikai Krievijas iedzīvotāju, bet arī daudzu tās tautiešu acis Latvijā un citās valstīs," konstatēja Zaharova. Viņas komentārs publicēts Krievijas Ārlietu ministrijas vietnē.
Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Latvijā
Latvijā nēsāt Georga lentīti aizliedz pat Krievijas diplomātiem
Viņa atgādināja drakoniskā likumprojekta iniciatoriem, ka Georga lentītes vēsture nebūt nav saistīta tikai ar Otrā pasaules kara notikumiem, tās priekšvēsture stiepjas gadsimtu dzīlēs.
"Lai arī līdz iniciatīvas apstiprināšanai tā vēl jāizskata trešajā lasījumā un jāsaņem valsts prezidenta atbalsts, spriežot pēc Latvijas deputātu korpusa un valdošās elites ciešās apņēmības, tas ir tikai laika jautājums... Var prognozēt lielas Latvijas sabiedrības daļas negatīvu reakciju pret tamlīdzīgiem aizliegumiem, kas pavisam noteikti neveicinās starpnacionālās saskaņas sasniegšanu šajā Baltijas valstī," piebilda Zaharova.
Viņa piebilda, ka starptautiskās struktūras nedrīkst atstāt šos provokatīvos soļus bez reakcijas.
Aizvadītajā nedēļā Saeimas komisija apstiprināja likumprojektu, kas paredz aizliegt Georga lentīšu publisku nēsāšanu. Saeimai jāizskata jautājums par Geoga lentīšu aizliegumu plenārsēdē trešajā lasījumā. Ja Saeima apstiprinās likumprojektu, tas jāparaksta Latvijas prezidentam, lai tas stātos spēkā. Ierosinājumu aizliegt Georga lentīšu lietošanu atbalstīja nacionālā apvienība "Visu Latvijai".
Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija, 1920, 23.09.2021
Politika
Saeimas komisija atbalstīja aizliegumu Georga lentes izmantošanai publiskos pasākumos
Ik gadus 9. maijā pie Uzvaras pieminekļa Rīgā pulcējas simtiem tūkstošu cilvēku, lai svinētu Uzvaras dienu. Daudzi apmeklē svētku pasākumus ar Georga lentītēm.
Akcija "Georga lentīte" veltīta Uzvaras dienas svētkiem. Akcijas ideja radusies 2005. gadā aģentūrā RIA Novosti, kas tagad strādā starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" paspārnē. Toreiz notika pirmā akcija, un kopš tā laika radusies tradīcija piespraust lentīti 9. maija priekšvakarā.
Pie tam Latvijā ik gadus notiek SS leģionāru gājieni. Šo organizāciju Nirnbergas tribunāls atzina par noziedzīgu. Pasākumos Latvijā tiek publiski demonstrēti nacistu apbalvojumi un simbolika, tajos piedalās deputāti un ierēdņi. Daudzas valstis, arī Krievija, asi nosoda minētos pasākumus.
Георгиевская ленточка - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2020
Tas ir arī latviešu uzvaras simbols: KF vēstniecība par Georga lentes aizliegumu
Ziņu lente
0