Baltijā

Sputnik Igaunija lieta atgriezīsies tiesā

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasЛоготип международного информационного бренда Sputnik
Логотип международного информационного бренда Sputnik - Sputnik Latvija, 1920, 29.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valsts tiesa atzinusi, ka vairākas vietējā Policijas un Robežsardzes departamenta darbības attiecībā uz mediju bija nekorektas.
RĪGA, 29. oktobris - Sputnik. Policijas un Robežsardzes departamenta lēmumi attiecībā uz Sputnik Igaunija bija kļūdaini, uzskata Igaunijas Valsts tiesa.
Informācijas portāls Sputnik Igaunija bija slēgts vairāk nekā pirms gada Igaunijas varas iestāžu spiediena rezultātā. Tomēr aģentūras lieta atkārtoti iesniegta izskatīšanai, jo Igaunijas Valsts tiesa atzina, ka vairākas vietējā Policijas un Robežsardzes departamenta darbības attiecībā uz mediju bija nekorektas.
Телевизионный пульт и телевизор - Sputnik Latvija, 1920, 23.10.2021
Latvijā
"Pseidobrīvības maskas ir norautas": KF vēstniecība Latvijā par PBK licences anulēšanu
Runa ir par Naudas atmazgāšanas datu biroja darbību 2019. gadā. Tolaik organizācija bija Igaunijas Policijas un Robežsardzes departamenta vienība, tā nosūtīja visiem Sputnik Igaunija darbiniekiem vēstules ar tiešiem draudiem ierosināt pret viņiem krimināllietas pēc panta "Eiropas sankciju neievērošana" gadījumā, ja viņi līdz 2020. gada 1. janvārim neizbeigs darba attiecības ar mediju.
Vēstules no Naudas atmazgāšanas datu biroja saņēma arī uzņēmums, kas izīrēja telpu aģentūrai Sputnik Igaunija.
Pamatojuma kārtā tiek sauktas sankcijas, ko Eiropas Savienība 2014. gada 17. martā ieviesa pret vairākām privātpersonām un juridiskajām personām saistībā ar notikumiem Ukrainā. Taču ES sankcijas nav ieviestas pret Starptautisko informācijas aģentūru "Rossija segodņa", kurā ietilpst Sputnik, bet gan personīgi pret aģentūras ģenerāldirektoru Dmitriju Kiseļovu.
Газеты - Sputnik Latvija, 1920, 09.07.2020
Viedoklis
Propaganda pret ziņām: kāpēc Rietumu mediji zaudē savas pozīcijas
Neskatoties uz to, Naudas atmazgāšanas datu birojs apgalvoja, ka medija darbinieki, varēšot tikt saukti pie kriminālatbildības.
Tikmēr aģentūrai "Rossija segodņa" radies jautājums: vai tiesiskā ir Biroja rīcība? Tiesā iesniegtajā aģentūras sūdzībā bija noradīts: "Naudas atmazgāšanas datu birojam nav pilnvaru pieņemt lēmumus, kas saistīti ar Sputnik Igaunija telpu nomas un darba līgumiem".
Tomēr nedz Tallinas administratīvā tiesa, ne Tallinas apgabaltiesa neapmierināja "Rossija segodņa" sūdzību. Tad sūdzību novirzīja uz Igaunijas Valsts tiesu, kas savukārt pieļāva: ja Birojs ir pārsniedzis savas kompetences robežas, abu iepriekšējo tiesu lēmumi var būt nekorekti.
Tādējādi aģentūras sūdzība atgriežas Tallinas administratīvajā tiesā jaunai izskatīšanai.
Iepriekš EDSO mediju brīvības lietu pārstāvis Arlems Dezīrs vērsās pie Tallinas ar aicinājumu atturēties no nevajadzīgiem Sputnik Igaunija darbības ierobežojumiem. Pēc viņa sacītā, ES personificēto sankciju attiecībā pret Kiseļovu paplašināšana uz visu aģentūru un žurnālistiem ir kļuvusi par lielu problēmu preses brīvībai.
Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2020
Zaharova pasniedza Rīgai juridiskās pratības mācību pēc aizlieguma translēt RT
Tomēr kopš 2020. gada 1. janvāra Sputnik Igaunija vietne darbojās ārkārtas režīmā, bet vēlāk pārtrauca darbu, žurnālisti bija spiesti lauzt līgumus ar redakciju.
2021. gada februārī Sputnik Igaunija bijusī galvenā redaktore Jeļena Čeriševa un redakcijas bijušie darbinieki uzsāka jaunu projektu - Sputnik Meedia.
Ziņu lente
0