Latvijā

VDD nodevis kriminālvajāšanai prokuratūrai lietu pret Sputnik autoriem

© BaltnewsVDD logo
VDD logo - Sputnik Latvija, 1920, 27.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālistus, kas sadarbojas ar Sputnik un Baltnews, apsūdz atbilstoši Latvijas Krimināllikuma 84. panta pirmajai daļai – par Eiropas sankciju pārkāpšanu.
RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Latvijas Valsts drošības dienests noslēgusi izmeklēšanu saskaņā ar 2020. gada 16. janvārī uzsākto kriminālprocesu pret 14 žurnālistiem, kas cita starpā sadarbojušies ar Krievijas portāliem Sputnik un Baltnews. Lieta nodota prokuratūrai, figuranti saņem oficiālos lēmumus par saukšanu pie kriminālatbildības.
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs 
 - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Krievijā
Krievu žurnālistu tēma Latvijā nav slēgta: Lavrovs nepiekrīt EDSO
Žurnālistus apsūdz atbilstoši Latvijas Krimināllikuma 84. panta pirmajai daļai – par Eiropas sankciju pārkāpšanu.
VDD iniciēja atbilstošo kriminālprocesu 2020. gada janvārī, kad tika bloķēti Krievijas portālu Latvijā dzīvojošo autoru konti bankās. Runa ir par iespējamu Krimināllikuma 84. panta 1. daļas pārkāpumu. Par to paredzētais sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem.
2020. gada decembrī septiņiem Sputnik un Baltnews autoriem tika piešķirts aizdomās turamo statuss, viņu mājās notika kratīšana, konfiscēti elektroniskie informācijas nesēji un banku kartes. Latvijas specdienesti uzskata, ka sadarbība ar Sputnik un Baltnews ir nelikumīga, jo šie portāli strādā mediju holdinga "Rossija segodņa" struktūrā. Holdingu vada Dmitrijs Kiseļovs, pret kuru Eiropas Savienība ieviesusi individuālas sankcijas. Taču – Krievija to jau vairākkārt norādījusi – nav iespējams attiecināt pret Kiseļovu vērstās individuālās sankcijas uz visu organizāciju, ko viņš vada. Paši aizdomās turamie uzskata, ka kriminālprocess ir daļa Latvijas valdošās elites centienu slēgt alternatīvās informācijas avotus un vērsties ar spiedienu pret krievvalodīgo kopienu.
Боррель: суд Латвии разберется в ситуации с журналистами Sputnik - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2021
Video
Borels: Latvijas tiesa tiks skaidrībā par situāciju ar Sputnik žurnālistiem
Krievijas Ārlietu ministrija asi nosodīja VDD darbības. Diplomāti uzskata tās par demokrātiskas sabiedrības pamatu – mediju un viedokļu brīvības – graušanas kliedzošu piemēru.
Ziņu lente
0