Latvijā

Atlikuši 4% gultasvietu: ārstiem var nākties atteikt smagi slimajiem

© Sputnik / Sergey MelkonovPalāta Daugavpils slimnīcas Covid-19 nodaļā
Palāta Daugavpils slimnīcas Covid-19 nodaļā - Sputnik Latvija, 1920, 26.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau tuvākajās nedēļās slimnīcās var sākties pacientu šķirošana no prioritārās palīdzības nepieciešamības viedokļa, ja situācija ar Covid-19 izplatību nemainīsies.
RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Valsts katastrofu medicīnas plāns paredz, ka pacientu prioritātes princips intensīvajā terapijā sāk darboties, ja aizņemto gultasvietu skaits valstī pārsniedz 90%. 19. oktobrī Veselības ministrija paziņoja, ka 86% vietu Covid-19 intensīvajā terapijā ir aizņemti, vēsta LSM.
Очередь на вход в торговый центр в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 17.10.2021
Latvijā
Neglābjami nokavēts? Latvijas varas iestāžu piecas kļūdas cīņā pret Covid-19
Izvēles priekšā priekšroka tiks dota pacientam ar viena orgāna mazspēju, piemēram, pneimoniju, ar augstu atveseļošanās iespēju. Nākamais rindā būs pacients ar vairākām hroniskām, taču labi kontrolētām saslimšanām. Savukārt pacients, kuram jau sākotnēji prognozējama augsta mirstība, intensīvajā terapijā var tik tikai tad, ja neviena cita ar labākām izredzēm nav.
Nodaļā esošo pacientu stāvokli ik pēc laika pārvērtē.
Slimnīcu personāls gatavojas tādam scenārijam. "Mēs saprotam, ka būs virkne cilvēku, kas to līdz galam nesapratīs, un, protams, arī rada šo emocionālo fonu, ar kuru ārstiem jāturpina dzīvot, bet – nu tāda ir profesija," teica Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes loceklis Haralds Plaudis.
Aizņemto vietu skaits var mainīties abos virzienos, taču prognozēt konkrētu momentu ir sarežģīti. Plaudis uzsvēra, ka stāvokli intensīvajā terapijā lems ārstu konsīlijs, taču piebilda, ka pacientu prioritāte rindā uz vietu intensīvās terapijas nodaļā tiks piemērota nevis kādai konkrētai pacientu grupai vai diagnozei, bet gan absolūti visiem pacientiem, novērtējot vispārējo veselības stāvokli.
Машины Службы неотложной медицинской помощи - Sputnik Latvija, 1920, 22.09.2021
Latvijā
NMPD slodze pieaug: nezvaniet par tādiem sīkumiem, kā iesnas
Pie tam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, kas aizvien biežāk vērtē, uz kuru izsaukumu atsaukties, atzinās, ka viņu darbā šķirošanai jau sen tiek pakļauts aizvien lielāks skaits pacientu grupu, un tas rada papildu emocionālo slodzi. "Ļoti iespējams, daudzi mediķi nevarēs šādus pienākumus veikt un nodrošināt. Tāpēc "kolapsa" novēršana ir viens no galvenajiem valstu uzdevumiem jebkuras katastrofas laikā vai, piemēram, pandēmijas apstākļos," sacīja NMPD vadītāja Liene Cipule.
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija 25. oktobrī liecināja, ka reģistrēti 887 jauni inficēšanās gadījumi. Miris 21 Covid-19 slimnieks. No atklātajiem inficēšanās gadījumiem 628 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nebija pabeiguši, bet 259 bija vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 12,2%.
Ziņu lente
0