Baltijā

Lietuva iepirkusi elektroenerģiju no Baltkrievijas, bet Kijevu piespieda no tās atteikties

© AP Photo / Maxim GuchekБелорусская АЭС
Белорусская АЭС - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas parlamenta deputāts pārmeta Lietuvai Baltkrievijā ražotās elektroenerģijas iepirkumus.
RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. Lietuva, kas aicināja Ukrainu atteikties no Baltkrievijas AES ražotās elektroenerģijas, pati aktīvi patērē šajā stacijā ražoto elektrību, paziņoja Ukrainas Augstākās radas deputāts no partijas "Tautas kalps", Enerģētikas un komunālo pakalpojumu lietu komitejas priekšsēdētājs Andrejs Geruss, vēsta RIA Novosti.
Parlamentārietis savā lapā Facebook informēja, ka Lietuva, kuras prezidents aicināja Ukrainu nepirkt elektroenerģiju no Baltkrievijas AES, krasi palielinājusi elektroenerģijas iepirkumus šajā republikā.
Elektroenerģijas skatītāji   - Sputnik Latvija, 1920, 26.09.2021
Latvijā
Latvija vēlas pirkt elektroenerģiju Krievijā un sūdzas par Lietuvu Eiropas Komisija
"Lai arī dokumentos to noformēja kā importu cauru Latviju, faktiski Lietuvā ienāca elektroenerģija no Baltkrievijas – visi to redzēja un saprata, bet Lietuvas enerģētikas ministrs publiski atzina, ka Lietuva patērē elektroenerģiju no Baltkrievijas AES," uzrakstīja Geruss.
Pēc Baltkrievijas AES pirmā bloka pieslēgšanas 4. oktobrī elektroenerģijas padeve uz Lietuvu krasi pieauga, bet 19. oktobrī tika sasniegti maksimālie rādītāji pēdējā pusgada laikā, paziņoja deputāts.
"Acīmredzot, arī tagad Lietuvā būtiski elektroenerģijas apjomi ienāk no Baltkrievijas AES, pret kuru, kā esam dzirdējuši, Lietuva cīnās. Tāpat oktobra sākumā Lietuva divkārt palielinājusi elektroenerģijas importu no Krievijas (no Kaļiņingradas)," viņš piebilda.
Pie tam pēc Ukrainas ieviestā aizlieguma importēt elektroenerģiju no Baltkrievijas tai palika vienīgi Baltijas valstu tirgus. "Tas, acīmredzot, pastiprināja pircēju pozīciju arī pārrunās par cenu Baltijas valstīm. Pamācošs gadījums par ļoti pragmatisku politiku savu nacionālo ekonomisko interešu dēļ. Domāju, Lietuvā šoziem viss būs kārtībā, bez nopietniem elektroenerģijas deficīta riskiem," secināja Geruss.
Президент фонда Основание Алексей Анпилогов  - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2021
Galvenais – lai kaimiņa govs nosprāgtu: eksperts par Lietuvas skaudību par BelAES
Aizvadītajā nedēļā izdevums "Ekonomičeskaja pravda", atsaucoties uz saviem informācijas avotiem Enerģētikas ministrijā, informēja, ka Ukrainas valdība plāno sākt elektroenerģijas importu no Baltkrievijas no 1. novembra. Ukrainas EM šo informāciju noliedza un apliecināja, ka neplāno atjaunot elektroenerģijas importu no Krievijas un Baltkrievijas apkures sezonas laikā.
Baltkrievijas AES ir lielākais Krievijas un Baltkrievijas ekonomikas projekts. Stacija ar diviem reaktoriem VVER-1200 ar kopējo jaudu 2400 MW apmērā ir gandrīz pabeigta. Pirmajai AES Baltkrievijā tika izraudzīts "3+" paaudzes Krievijas projekts, kas atbilst starptautiskajām drošības normām un IAEA rekomendācijām.
10. jūnijā Baltkrievijas Enerģētikas ministrija paziņoja, ka pieņemšanas komisija parakstījusi aktu par BelAES pirmā bloka starta kompleksa nodošanu ekspluatācijā. Otrā energobloka nodošana ekspluatācijā ieplānota 2022. gadā.
Ziņu lente
0