Latvijā

Mediķis: esam tuvu pacientu šķirošanai, bet ministrs vēl nav apstiprinājis principus

© Sputnik / Sergey MelkonovPalāta Daugavpils slimnīcas koronavīrusa nodaļā
Palāta Daugavpils slimnīcas koronavīrusa nodaļā - Sputnik Latvija, 1920, 21.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības aprūpes sistēma ir tuva pārslodzei, kam sekot pacientu šķirošana, paziņoja Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Arturs Šilovs.
RĪGA, 21. oktobris — Sputnik. Covid-19 infekcijas straujās izplatības dēļ nākamais mēnesis būs ļoti smags veselības aprūpes sistēmai. Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Arturs Šilovs intervijā Latvijas Radio sacīja, ka mediķi tuvojas robežai, kad jāsāk pacientu šķirošana.
Viņš paskaidroja, ka slimnīcās nonāk aptuveni 10% no konstatēto inficēto skaita. "Ja mums vienā dienā inficējas vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku, tas nozīmē, ka pēc septiņām dienām vidēji dienā slimnīcās stacionēs vairāk nekā 200 cilvēku. Tas ir nenormāls slogs, ņemot vērā gultu noslodzi jau šobrīd. Diemžēl tas izskatās ļoti pesimistiski jau vairākas nedēļas," norādīja mediķis.
Viņš atgādināja, ka eksperti jau vasarā brīdināja par iespējamo situācijas saasinājumu, bet septembrī jau bija "izmisuma zvani".
"Tā robeža šobrīd jau ir tāda, kur, ja nepietiek, piemēram, intensīvās terapijas gultasvietu, tad mēs sāksim runāt par šķirošanu," atzina ārsts. Pie tam, pēc viņa vārdiem, veselības ministram ar rīkojumu vēl ir jāapstiprina vadlīnijas un rekomendācijas, kā pacienti tiek šķiroti pēc viņu stāvokļa.
Iepriekš vēstīts, ka Latvija ieņēmusi pirmo vietu pasaulē Covid-19 apstiprināto gadījumu skaita ziņā uz vienu miljonu iedzīvotāju – par to liecina Džona Hopkinsa universitātes (ASV) pētījuma dati.
Divu nedēļu kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju sastāda 1307,2 gadījumus. Pandēmijas laikā valstī reģistrēti 186 869 Covid-19 gadījumi, miruši 2897 cilvēki.
Ziņu lente
0