Politika

Kremlis pauž satraukumu: NATO spēku skaits Baltijas valstīs un Polijā ir dubultojies

CC BY 2.0 / Robert Couse-Baker / ASV GS lidmašīnas
ASV GS lidmašīnas - Sputnik Latvija, 1920, 21.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu oficiāli informēja par militāri politiskās situācijas sarežģīšanos pie Krievijas un Baltkrievijas Sabiedrotās valsts robežām, ņemot vērā Ziemeļatlantijas alianses spēku koncentrācijas strauju pieaugumu.
RĪGA, 21. oktobris – Sputnik. NATO spēku skaita faktiskā dubultošanās pie Krievijas un Baltkrievijas rietumu robežām padarījusi sarežģītāku pašreizējo militāri politisko situāciju, paziņoja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu Sabiedrotās valsts aizsardzības resoru kolēģijas sēdē, vēsta Sputnik Meedia.

Sabiedrotā valsts atbildēs aliansei ar Militāro doktrīnu

Šoigu uzsvēra, ka Sabiedrotās valsts robežu tuvumā paplašinās Ziemeļatlantijas alianses klātbūtne, pilnveidojas tās militārā infrastruktūra, veidojas bruņojuma, militārās tehnikas un materiālo līdzekļu rezerves, kā arī tiek izspēlēti karaspēku pārvietošanas pasākumi.
Krievijas aizsardzības ministrs atgādināja, ka ASV jau pārvietojušas uz Poliju un Baltijas valstīm tanku brigādi, kas tur atrodas kopā ar četrām daudznacionālajām bataljona taktiskajām grupām. Vienlaikus Rumānijā, Polijā un Latvijā saformētas jaunas NATO divīzijas.
Serbijas Radikālās partijas līderis Voislavs Šešels - Sputnik Latvija, 1920, 20.10.2021
Politika
NATO darbības pret Krieviju ir "spēles ar uguni" uzskata Serbijā
Piedevām amerikāņi dislocē Rumānijā un Polijā pretraķešu kompleksi Aegis Ashore, kuru universālās starta iekārtas dod iespēju pielietot ne vien pretraķešu šāviņus, bet arī spārnotās raķetes Tomahawk un izstrādājamos perspektīvos trieciena līdzekļus.
Šoigu novērtēja, ka NATO primārā pielietojuma spēku skaitliskais sastāvs gandrīz dubultojies – no 25 līdz 40 tūkstošiem karavīru, savukārt alianses dalībvalstu izlūkošanas un taktiskās aviācijas lidojumu skaits Krievijas robežām tuvajos rajonos pieaudzis par 30%. Tas viss, konstatēja armijas ģenerālis, liecina par alianses karavīru operatīvās un kaujas apmācības augsto intensitāti.
Ik gadus pie Sabiedrotās valsts rietumu robežām notiek vairāk nekā 30 mācības, kuru scenāriju pamatā ir bruņota konfrontācija ar Krieviju.
"Aizvien biežāk tajās tiek iesaistītas aliansē neiestājušās valstis – Gruzija, Ukraina, Zviedrija un Somija. Manevros tiek aktīvāk izmantota Baltijas valstu un Polijas teritorija, Baltijas jūras akvatorija," paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.
Sakarā ar militāra, politiska un ekonomiska rakstura draudiem, uzsvēra Šoigu, Sabiedrotā valsts ir spiesta īstenot atbildes pasākumus, kuru starpā ir arī Krievijas un Baltkrievijas jaunā kopīgā militārā doktrīna.
Tuvākajā laikā plānots to apstiprināt Sabiedrotās valsts Augstākās valsts padomes kārtējā sēdē.

Kontaktu Maskavas un NATO starpā vairs nav

Iepriekš vēstīts, ka pēdējās dienās arī Krievijas un NATO oficiālās attiecības, kuru līmenis jau agrāk bija ļoti zems, burtiski kritušās līdz nullei. Atbildot pēc alianses vadības lēmuma ierobežot Krievijas pārstāvniecību NATO galvenajā mītnē Briselē, Krievija oficiāli apturējusi tās darbu "uz nenoteiktu laiku" – šajā periodā nedarbosies arī NATO militārā misija Maskavā, tiks slēgts alianses informācijas birojs.
Patlaban abas puses zaudējušas jebkādus sakarus militārpersonu līmenī. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja: ja NATO radīsies kaut kādi ārkārtas jautājumi, viņi var vērsties pie Krievijas vēstnieka Beļģijā.
Ziņu lente
0