Latvijā

Pie visa vainīgi nevakcinētie. Valdība ievieš izolāciju

© Sputnik / Sergey MelkonovКабинет министров Латвийской республики, Государственная канцелярия Латвийской республики
Кабинет министров Латвийской республики, Государственная канцелярия Латвийской республики - Sputnik Latvija, 1920, 19.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc vairāk nekā 12 stundas ilgas sēdes Krīzes vadības padomes eksperti un Koalīcijas padomes politiķi pieņēmuši lēmumu par izolācijas ieviešanu Latvijā. Par vainīgajiem pasludināti nevakcinētie.
RĪGA, 19. oktobris — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Preses brīfingā pēc padomes sēdes premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka no 21. oktobra līdz 15. novembrim valdība ievieš visā valstī "mājsēdes" režīmu. Politiķis atklāja, ka būs slēgti visi veikali, izņemot pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas, ierobežota pakalpojumu sfēras uzņēmumu darbība, atcelti sporta un izklaides pasākumi, mācību iestādes gaida pagarinātas brīvdienas un "tālmācības".
Savā runā premjers atbildēja uz retorisku jautājumu, kas vainīgs pie tā, ka cilvēki sēdēs mājās laikā, kad daudzās ES valstīs jau atcelti gandrīz visi ierobežojumi. Politiķis atklāja, ka vakcinācijas process neritot tā kā plānots. Vakcīnu bijis pietiekami, taču līdz šim vakcinējies nepietiekams skaits cilvēku.
Очередь на вход в торговый центр в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 17.10.2021
Latvijā
Neglābjami nokavēts? Latvijas varas iestāžu piecas kļūdas cīņā pret Covid-19
Kariņa ieskatā, saslimstības pieauguma un ierobežojumu nebūtu, ja iedzīvotāji būtu vakcinējušies nepieciešamā skaitā (vasarā tika nosaukts 70% rādītājs). Tomēr plāni nav piepildījušies, un premjers īpaši uzsvēra, ka pēc 15. novembra plānots atgriezties aptuveni pie tiem pašiem dzīves apstākļiem, kādi pastāvēja pirms izolācijas, taču vienīgi vakcinētajiem. Nevakcinētos gaida jauni ierobežojumi.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts papildināja, ka izolācijas periodā tiks atkal ieviesta "komandanta stunda" no pl. 20:00 līdz 5:00. Naktī atrasties ārpus dzīvesvietas var tikai ar objektīvu iemeslu, piemēram, darbs, medicīnas pakalpojumi saņemšana utt. Iedzīvotāju pārvietošanos nakts laikā kontrolei tiks piesaistīti IeM darbinieki, premjerministrs neplāno piesaistīt bruņotos spēkus.
Plānots par nedēļu pagarināt skolas brīvdienas, pēc tam pie mācībām klātienē atgriezīsies tikai 1.-3. klašu skolēni, pārējie mācīsies attālināti līdz 15. novembrim. Tiek atceltas visas nodarbības pulciņos un sekcijās, bērnudārzos plānots saglabāt tikai tā saucamās dežūrgrupas bērniem, kuru vecāki strādā kritiski svarīgos objektos.
QR-коды и очереди в магазины: в Латвии вступил в силу режим ЧС - Sputnik Latvija, 1920, 16.10.2021
Video
QR kodi un rindas pie veikaliem: Latvijā pasludināta ārkārtējā situācija
Slēgtas frizētavas un skaistumkopšanas saloni, aizliegts pārvietoties vienā automašīnā dažādu mājsaimniecību pārstāvjiem.
Sociālajos tīklos pirms valdības sēdes un pēc tās parādījās kritiski komentāri. Nils Ušakovs publikācijā atklāja veselības aprūpes sistēmas stāvokli: "Panākumu stāsts. Latvija, 1990. gads: 12 000 ārsti, 28 000 māsas, 37 000 gultasvietas. Latvija, 2020. gads: 7000 ārsti, 12 000 māsas, 10 000 gultasvietas".
Faktiski tikai retais no aptaujātajiem uzskata, ka nakts izolācija un citi pasākumi ilgs tikai līdz 15. novembrim. Vienlaikus radies vēl viens jautājums, kas pagaidām ir noslēpumā tīts: ko valdība plāno uzsākt uzņēmumu un iedzīvotāju atbalsta jomā?
Ziņu lente
0