Pasaulē

ASV pieprasa Krievijai aizvākt no Eiropas raķetes, kas "pārkāpj līgumu INF"

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasПоследствия беспорядков в здании Конгресса США
Последствия беспорядков в здании Конгресса США - Sputnik Latvija, 1920, 18.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenta speciālais pārstāvis kodolieroču neizplatīšanas jautājumos uzskata, ka Krievija dislocējusi Eiropā raķetes, kas pārkāpjot Līgumu INF.
RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Krievijai ir jāizvāc no Eiropas raķetes, kas, pēc amerikāņu domām, pārkāpjot Līgumu par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF), sarunā ar RIA Novostipaziņoja ASV prezidenta speciālais pārstāvis kodolieroču neizplatīšanas jautājumos Džefrijs Eberhards.
Запуск баллистической ракеты - Sputnik Latvija, 1920, 02.08.2021
Pasaulē
Eksperti novērtējuši, kādas sekas nesusi ASV izstāšanās no Līguma INF
Tāda bija politiķa atbilde pēc lūguma sniegt informāciju: kāds ir ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas viedoklis par Krievijas valsts vadītāja Vladimira Putina iniciatīvu noteikt moratoriju vidēja un maza darbības rādiusa raķešu dislokācijai Eiropā.
"Krievija jau pārkāpusi INF, dislocējot raķetes. Tātad risinājums ir Krievijai šīs raķetes izvākt," teica Eberhards.
Līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF) pārtraukts 2019. gada 1. augustā, kad ASV paziņoja par vienpusēju izstāšanos no vienošanās, pie tam apsūdzot Krieviju par tā pārkāpšanu. Maskava apsūdzības atspēkoja.
Vēlāk Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteica ierosinājumu, kā noregulēt augošo spriedzi Eiropā pēc izstāšanās no INF. Piemēram, viņš paziņoja, ka Maskava ir gatava no labas gribas atteikties no raķešu 9M729 izvēršanas KF Eiropas daļā, taču ar noteikumu, ja NATO spers atbildes soļus. Viņš ierosināja aliansei pārbaudīt kompleksus Aegis Ashore ar starta iekārtām Мk-41 bāzēs Eiropā un raķetes 9М729 objektos Kaļiņingradas apgabalā.
Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 26.06.2021
Politika
Neredzēts Krievijai naidīgs noskaņojums: NATO atsakās no dialoga ar KF
Jūnijā aizritējušā NATO samita dalībnieki paziņoja, ka neuzskata par pieņemamu Krievijas ierosinājumu noteikt moratoriju vidēja un maza darbības rādiusa raķešu izvēršanai Eiropā pēc atbilstošā līguma darbības pārtraukšanas.
Ziņu lente
0