Latvijā

Reanimatologs: medicīnā valda katastrofa, ārsti nesaprot, kā šķirot pacientus

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasStacionārs Covid-19 pacientiem
Stacionārs Covid-19 pacientiem - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācija veselības aprūpes sistēmā ir katastrofāla, un mediķi nesaskata valdības ieviesto ierobežojumu nestās priekšrocības, paziņoja Roberts Fūrmanis.
RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Covid-19 saslimstības kumulatīvais rādītājs valstī pietuvojies 1000 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Ministru kabinets novēlojies ar lēmumu par stingrāku epidemioloģisko pasākumu ieviešanu, atzina Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis Latvijas televīzijas ēterā.
Viņš uzsvēra, ka mediķi neredz labumu no valdības ieviestajiem ierobežojumiem.
Ātrās palīdzības automobilis  - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2021
Latvijā
Lūzuma un dzemdību gadījumā "ātro palīdzību" saukt nevajag
"Mūsuprāt, šie pieņemtie lēmumi un situācija, kāda ir šobrīd valstī, nedos vēlamo efektu un tai nebūs nekādas būtiskas ietekmes uz saslimstības mazināšanos," teica Fūrmanis.
Mediķu ieskatā būtu maksimāli jāsamazina cilvēku kontaktēšanās – vismaz par 40–60%. Un tas nozīmētu ļoti stingrus ierobežojumus gan pret Covid-19 vakcinētajiem, gan nevakcinētajiem.
"Šobrīd mēs redzam, ka šāds regulējums nav pieņemts. Līdz ar to situācija veselības aprūpes sistēmā jau ir katastrofāla, un tā turpinās būt katastrofāla. Mēs neredzam nekādu ieguvumu no ierobežojumiem, kas ir pieņemti," piebilda ārsts.
Latvijas Ārstu biedrība nesaskata iespēju dialogam ar valdību, jo saruna nenotiek. "Bija Krīzes vadības padomes sēde, kurā ekspertu darba grupa, konsultējoties ar epidemiologiem, piedāvāja savu redzējumu, kas faktiski netika ņemts vērā. Līdz ar to ļoti grūti atrast dialogu ar valdību, lai tomēr lēmumi, ko pieņem valdība, būtu krietni saprātīgāki," atzina Fūrmanis.
Viņš atzīmēja, ka valstī nav izstrādāts konkrēts medicīnas personāla darbību algoritms situācijā, kad jāšķiro pacienti no medicīniskās palīdzības sniegšanas iespēju viedokļa.
Taujāts par iespējamu pacientu šķirošanu slimnīcās, mediķis pastāstīja, ka faktiski ārstiem nāksies uzņemties lēmumus par to, kuriem pacientiem varēs un kuriem nevarēs nodrošināt ārstēšanu. "Šie lēmumi nav viegli, tie ir ļoti grūti. Šie lēmumi atstāj arī juridiskas sekas. Šobrīd ir izveidojusies situācija, ka šo lēmumu pieņemšanu valsts ir atstājusi ārstu ziņā, jo mūsu rīcībā nav zināms, ka būtu pieņemts regulējums par šķirošanas algoritmu vai to, kā ārstiem rīkoties situācijā, kad palīdzības sniegšana visiem pacientiem kļūst neiespējama," viņš pastāstīja.
Отделение интенсивной терапии в больнице Бетель в Берлине - Sputnik Latvija, 1920, 05.10.2021
Latvijā
Slimnīcas gatavojas ārkārtas situācijai: prioritāte Covid-19 pacientiem
7. oktobrī Valsts operatīvā medicīniskā komisija lēma izsludināt ārkārtējo situāciju veselības aprūpes sistēmā, tātad ārstniecības iestādēm ir tiesības brīvāk izmantot resursus, lai sniegtu palīdzību pacientiem ar Covid-19 un citos akūtos gadījumos.
No 11. oktobra Latvijā stājās spēkā ārkārtējās situācijas režīms, kas paredz virkni ierobežojumu no pakalpojumu saņemšanas, pasākumu apmeklēšanas viedokļa, darbinieki pāriet pie "attālinātā" režīma. Pārsvarā ierobežojumi skar personas bez Covid-sertifikātiem.
Ziņu lente
0