Viedoklis

Rietumiem trūkst ēdamā. Glābiņu gaida no Krievijas

© Sputnik / Алекс Макнотон / Pāriet pie mediju bankasLondonas panorāma
Londonas panorāma - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau ziņots, ka Lielbritānija saskārusies ar akūtu krīžu kaskādi – no mežonīga elektrības cenu kāpuma un energokompāniju bankrotiem līdz ķīmisko uzņēmumu darbības apturēšanai un banālam deficītam tirdzniecībā.
Savukārt deficītu tirdzniecībā saista ar autovadītāju-tālbraucēju trūkumu. Pie tam vasaras sākumā trūka 70 tūkstošu autovadītāju, bet rudenī – jau simt tūkstošu. Tagad Lielbritānijas valdība nolēmusi izdalīt 10,5 tūkstošus darba vīzu uz trim mēnešiem. No tām 5 tūkstoši tiks piešķirti autovadītājiem, lai mazinātu tukšo plauktu krīzi pirms Ziemassvētkiem. Tiesa, vēl nav zināms, kas no tā iznāks: nebūt ne visi ir gatavi iziet birokrātisko pretkovida elli, lai saņemtu solīto algu sešu tūkstošu mārciņu apmērā – viņi taču to varēs saņemt veselas 90 dienas. Daudzi norāda, ka "nevēlas braukt strādāt tikai uz trim mēnešiem, lai britiem būtu vienkāršāk organizēt savu atvaļinājumu", portālā RIA Novosti stāsta Valērijs Mihailovs.
Patiesībā problēma skārusi ne tikai Lielbritāniju vien. Muļķīgā valsts pārvalde uz salas līdz ar Brexit sekām vienkārši pastiprināja un paātrināja krīzi, uzskatāmi parādīja, ar ko tuvākajā nākotnē var saskarties citas valstis: tālbraucēji kļūst par vispārēju deficītu.
Перебои в поставках топлива на АЗС в Лондоне - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Pasaulē
Krievija atņēmusi Lielbritānijai produktus, gāzi un benzīnu
Starptautiskās autotransporta savienības (IRU) pētījums parādīja: kad 2020. gadā Covid-19 ierobežojumu rezultātā novērotais profesionālo autovadītāju trūkums tika novērsts, 2021. gadā tas atkal krasi pieaugs.
Pie tam vispirms problēma visasāk parādījās "zelta miljarda" valstīs. Piemēram, Vācijā jau trūkst 45-60 tūkstošu autovadītāju, un deficīts tikai pieaug. Vēl drūmāka ir aina Polijā - trūkst vairāk nekā 120 tūkstošu autovadītāju. Pārsvarā – tāpēc, ka daudzi vietējie devušies mīkstināt deficītu uz rietumiem. Autovadītāju deficīts Eiropā – aptuveni 400 tūkstoši. Ziemeļamerikā situācija ir mazliet labāka, taču patlaban ASV trūkst 60 tūkstošu autovadītāju, bet Kanādā rādītājs tuvojas 40 tūkstošiem.
Tagad problēma sāk izplatīties visā pasaulē. IRU prognozē, ka profesionālo autovadītāju deficīts Krievijā un Turcijā relatīvajā izteiksmē (procentos no kopskaita) jau šogad var pārsniegt Eiropas rādītājus. Savukārt Uzbekistānā un tai līdzīgās valstīs deficītam vajadzēja būt vēl lielākam, taču prognozēs, acīmredzot, nav ņemti vērā ar robežu šķērsošanas un darbā iekārtošanās grūtībām pandēmijas rezultātā. Tieši tāpēc "autovadītāju" krīze pagaidām pilnā mērā skārusi Lielbritāniju un gatavojas izplatīties kontinentālajā Eiropā. Galu galā tā neizbēgami skars arī pārējās valstis.
Nevarētu teikt, ka problēma ir jauna: par autovadītāju (tāpat kā citu strādnieku specialitāšu pārstāvju) trūkumu Eiropa nopietni domāja jau pirms gadu desmitiem. Principā, visi mēģinājumi liberalizēt darba spēka tirgu Eiropā (proti, ielaist tajā resursus no jaunattīstības valstīm), ES paplašināšanas centieni, pat Kijevas maidans daļēji saistīti ar mēģinājumiem neitralizēt problēmu. Zināmā mērā pat izdevās.
Lietussargs britu karoga krāsās - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Pasaulē
Lielbritānija steigšus izsniedz darba vīzas: vajadzīgi vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku
Taču atnāca pandēmija un visu izjauca. Runa nav tikai par robežu šķērsošanu, lai arī tā kļuva par problēmu. Līdz ar to parādījās arī citas. Piemēram, bija nepieciešams liels skaits tā saucamo "pēdējās jūdzes" piegādātāju – cilvēku, kas nodrošina preču piegādi mājās. Pakalpojums aktīvi attīstījās pats no sevis, taču pandēmija un ar to saistītie ierobežojumi stimulēja procesu un pārņēma daļu darba spēka, kas varētu nodarboties ar nopietnākiem pārvadājumiem.
Vēl viena problēma – attīstīto valstu valdību nepārdomātā naudas šķiešana. "Helikoptera" naudas saņēmēju skaits Ziemeļamerikā un Eiropā pieauga, palielinājās saņemtās summas. Šajā fonā autovadītāja smagais un ne īpaši augstu apmaksātais darbs kļuva vēl nepievilcīgāks. Protams, tās prestižs kritās jau agrāk: Gumijas Pīlēns – Krisa Kristofersona romantiskais tēls filmā "Konvojs" palika tālajos pagājušā gadsimta 70. gados. Pie tam 6 tūkstoši mārciņu, ko britu valdība sola autovadītājiem, ir relatīva summa. Piemēram, tagad Eiropā visai populārie ukraiņu autovadītāji ir gatavi strādāt par pusotru tūkstoti eiro mēnesī, bet uz rokas nereti saņem daudz mazāk, jo viņiem apšņāpj algu par visu pēc kārtas: par degvielas pārtēriņu, par skrambām uz virsbūves un tā tālāk. Skaidrs, ka neviens eiropietis par tādu naudu pat pirkstu nepakustinās. Galu galā veikalu plaukti ES jau šoziem var kļūt tādi paši kā Lielbritānijā.
Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков - Sputnik Latvija, 1920, 12.10.2021
Pasaulē
Lielbritānijā apsūdz Krieviju par Covid-19 vakcīnas formulas zādzību. Ko atbildēja Kremlis
Taču tālāk eiropieši šo "kaiti" neizbēgami eksportēs uz aizvien tālākām valstīm. Un nav zināms, vai izdosies kaut ko likt pretī tādam "eksportam". Pie tam, protams, ar autovadītājiem vien problēma neaprobežosies.
Ziņu lente
0