Viedoklis

Kāpēc ASV GKS apšaudīja lietuviešu tēmētājus uz Krievijas robežas

CC0 / U.S. Air Force/Staff Sgt. Aaron Allmon / Стратегический бомбардировщик ВВС США B-1 Lancer
Стратегический бомбардировщик ВВС США B-1 Lancer  - Sputnik Latvija, 1920, 13.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu stratēģiskie bumbvedēji Lietuvas debesīs un uzlidojumi mērķiem pie Krievijas robežas ataino vecāko sabiedroto nodomu pārvērst Baltijas valstis par vienu lielu kodolsprādziena bedri.
Lietuviešu, latviešu un igauņu tautām lemts traģisks liktenis, jo ASV un NATO stratēģisko mērķu sasniegšanas vai sakāves ceļā zaudējumi ir neizbēgami, norāda militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
ASV Gaisa spēku daudzfunkcionālie stratēģiskie bumbvedēji B-1B Lancer 11. oktobrī Lietuvas gaisa telpā izspēlēja uzbrukumus sauszemes objektiem pie Krievijas robežām "sauszemes spēku atbalstam". Uz zemes uzbrukumus koriģēja lietuviešu un britu tēmētāji – kamikadze, kuri kaujas apstākļos neizbēgami nonāks "drraudzīgās uguns" zonā.
Военнослужащие ВС РФ контролируют загрузку ракеты транспортно-заряжающий машиной на самоходную пусковую установку оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2021
Viedoklis
Lietuva aiziet mežos: kāpēc Krievijai vajadzīga jauna divīzija Kaļiņingradas apgabalā
Stratēģi ieradās Lietuvā no Lielbritānijas aviobāzes Fērfordā, izspēlēja uzbrukumu Krievijai un aizgāja uz vienu no Vācijas kara lidostām. ASV komandieri Eiropā paziņoja, ka B-1B Lancer Eiropā integrējas ar sabiedrotajiem NATO un partneriem dažādās misijās, pēta iespējamo karadarbības teātri, ieskaitot Baltijas un Melnās jūras reģionus.
6. oktobrī četrus "stratēģus" B-1B pārvietoja no ASV (Daisa aviobāze Teksasā) uz Lielbritāniju pastāvīgai dislokācijai Fērfordas aviobāzē, lai uzlabotu operatīvo savietojamību ar Eiropas sabiedrotajiem un partneriem.
Amerikāņu stratēģiskās aviācijas izvēršanai nav nekāda sakara ar Vecās Pasaules aborigēnu drošību. Iepriekš ASV GKS Eiropā komandiera vietnieks ģenerālleitnants Stīvens Bešems atklāti paziņoja: "Bumbvedēju operatīvās grupas misijām ir izšķirošan nozīme mūsu globālās konkurētspējas uzturēšanai."
Стратегический бомбардировщик ВВС США  B-52 - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2021
Nosaukti amerikāņu bumbvedēju uzdevumi Krievijas debesīs
Stratēģiskie "Lancer" Lietuvas debesīs ir pret Krieviju tēmētā spēka demonstrācija. ASV aizstāv Eiropā tikai savas ekonomiskās intereses. Pie tam Baltijas valstu loma NATO ir visnotaļ neapskaužama un palašināta līdz lielas sprādziena bedres mērogiem alianses hipotētiskajā konfliktā ar Krieviju.

Šaura specializācija

Stratēģiskā bumbvedēja B-1B Lancer darbības "griesti" – 15000 metri, darbības attālums ar maksimālu slodzi (38 tonnas ) – 8700 km. Pretinieka PGA pārvarēšanas ātrums 60 metru augstumā – apmēram 960 km/h (specializācija, ko pūlas mantot "neredzamais" F-35).
Tilpnē – koriģējamās bumbas WCMD un planējošie lādiņi AGM-154 JSOW ar darbības rādiusu (ar dzinēju) līdz 560 km, taktiskās spārnotās raķetes JASSM AGM-158 ar darbīas rādiusu līdz 500 km, pret radiolokāciju paredzētās raķetes AGM-88 HARM.
Военнослужащий армии США во время учений в Норвегии - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
Viedoklis
"Neatstāsim krieviem nekādas izredzes": ASV pārvieto bruņojumu uz Norvēģiju
Šāds arsenāls nav gluži piemērots "sauszemes spēku atbalstam". Piemēram, raķetes AGM-88 amerikāņi pielietoja uzbrukuma operācijā "Tuksneša vētra" 1991. gadā un pret Lībijas PGA līdzekļiem Sidra līcī 1986. gadā. Iespējams, kādam gribas to atkārtot ar Krievijas RLS – maksimālā attālumā līdz 48 km.
Bumbvedēji B-1B radīti aukstā kara laikā ar mērķi virsskaņas ātrumā iekļūt Varšavas līguma valstu gaisa telpā un kodoltriecienam. Tie nav aizsargāti pret mūsdienu PGA sistēmām. Aizsardzības operācijā vienību atbalstam kaujas laukā šodien mērķtiecīgāk būtu izmantot iznīcinātāju un trieciennieku aviāciju. Savukārt "Lancer" hipotētiski spēj nogādāt bumbas un raķetes no Lielbritānijas uz kaujas rajoniem – no Kaļiņingradas līdz Novosibirskai. Tāpēc Krievijas PGA līdzekļi (ZRS S-400 "Triumf") noķer amerikāņu stratēģiskos bumbvedējus "tēmēklī" jau Kompenhāgenas traversā – 500 km attālumā no Lietuvas. Tā sakot, katram gadījumam.
Izdevums "Military Watch" atzīmēja, ka potenciālā konflikta agrīnā posmā lidmašīnas B-1B var nopietni apdraudēt Krievijas hiperskaņas raķetes "Kinzhal". Turklāt pēdējo divu gadu laikā bumbvedējam radusies virkne problēmu – to dēļ no ierindas izsisti vairāk nekā 90% B-1B Lancer. Vienam no amerikāņu "stratēģiem" fiksēts nopietns dzinēja bojājums Norvēģijā 2021. gada pavasarī. Domājams, Lancer vietā 2030. gadu sākumā stāsies bumbvedēji B-21, taču pagaidām lidojoši "zārki" pieteiktajā "plašajā misiju spektrā" NATO valstis apdraud daudz vairāk nekā Krieviju.
Американский бомбардировщик B-1B Lancer на взлетно-посадочной полосе - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2020
Eksperts: amerikāņu bumbvedēji – viegls mērķis Krievijas S-400

Lietuvas revanšs

Lietuvas valsts budžeta projekts 2021. gadam, kas 11. oktobrī tika prezentēts valdības sēdē, paredz militāro izdevumu būtisku pieaugumu – līdz 1,17 miljardiem eiro. Viļņa pievērsusi tik lielu uzmanību nacionālo bruņoto spēku modernizācijai, it kā tas varētu stiprināt mieru Eiropā. Lietuvas AM militārais budžets atbilst NATO rekomendācijām – ne vairāk kā 50% tiek piešķirti personālsastāva uzturēšanai un ne mazāk kā 20% - ieroču un tehnikas lieliem iepirkumiem.
Aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks uzskata, ka militārā budžeta palielināšana nepieciešama, lai 2023. gadā nodrošinātu Ātrās reaģēšanas spēkus ar kājnieku bruņumašīnām, līdz 2025. gadam – ieviestu vidēja rādiusa PGA sistēmu, uzbūvētu trīs kara pilsētiņas un izpildītu pārējās saistības. Prioritārs uzdevums vēl aizvien ir ASV un citu sabiedroto dislokācija Lietuvā, "pilsoņu stabilitātes" paaugstināšana, kiberdrošības pastiprināšana.
Septembrī Anušausks apgalvoja, ka Krievija esot saistīta ar Baltkrievijas "hibrīdagresiju", pērn ieteica Saeimai atzīmēt dienu, kad 1610. gadā Polijas un Lietuvas spēki ieņēma Maskavu. Tiesa, Nīštates miera līgums 1721. gadā nostiprināja (ar 56 tonnām sudraba) Livonijas un Rīgas, Estlandes un Rēveles pievienošanu Krievijai līdz ar Ezeles un Dago salām, taču vēsture turpinās.
Эскиз бомбардировщика B-21 Raider - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2021
Viedoklis
"Kodoluzlidotājs". Vai Krievijai ir bīstams ASV jaunais bumbvedējs
Šodien Krievijas un Baltkrievijas robežu tuvumā notiek NATO kopīgie manevri, kuros piedalās 3000 karavīri. Domāju, Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ir ļoti norūpējies par Lietuvas militārā spēka pieaugumu. Turklat arī kaimiņu Igaunija plāno pavērst Izraēlā ražotās pretkuģu raķetes pret Krievijas "vājajām vietām". Tas viss būtu pat amizanti, ja pār lietuviešu, latviešu un igauņu galvām neriņķotu amerikāņu stratēģiskie bumbvedēji. Tie apdraud pat Baltijas tautu eksistenci.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0