Latvijā

Skaidrojuma plāksne pie Uzvaras pieminekļa rada domstarpības

© Sputnik / Sergey MelkonovUzvaras piemineklis Rīgā
Uzvaras piemineklis Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jurģa Klotiņa sagatavotais skaidrojuma teksts, kas, iespējams, parādīsies uz plāksnes pie Uzvaras pieminekļa, raisījis strīdus. Vairāki Rīgas domes deputāti uzskata, ka šādi skaidrojumi jāsastāda vēsturniekiem, ne politiķiem.
RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Ierosinājums izvietot plāksni ar skaidrojošu informāciju par Latvijas vēsturei nozīmīgiem notikumiem un pašu pieminekli pie Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa Rīgā izraisījis domstarpības Rīgas domes koalīcijā, vēsta Latvijas televīzija.
Красная звезда из цветов у памятника Освободителям Риги, выложенная волонтерами - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2021
Bijušais Rīgas mērs kritizēja varasiestāžu lēmumu slēgt Uzvaras pieminekli
Latvijas valdība noskaņojusies karam ar padomju laika pieminekļiem. Piemēram, pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem viņi dēvē par "okupācijas pieminekli" un pārdomā, ko ar to darīt – nojaukt vai uzstādīt pie tā plāksnes ar apšaubāmiem skaidrojumiem par to, kas ir 9. Maijs Latvijas acīs, bet pašu pieminekli pārdēvēt.
Rīgas domes deputāts Jurģis Klotiņš (Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība) pēc savas iniciatīvas sagatavojis tādu skaidrojumu kopā ar vēsturniekiem. Pēc viņa domām, tas jāizvieto pie pieminekļa.
Tomēr politiķa ierosinājumu domes koalīcijas vairākums neatbalstīja.
"Šis ir jāvērtē vēsturniekiem, ainavu arhitektiem, šis teksts būtu jāizstrādā nevis politiķiem, bet vēsturniekiem," sacīja Rīgas domes deputāts Viesturs Kleinbergs (""Par!"/"Progresīvie"").
"Esmu pret to, ka vēsturi tulko politiķi un ja tas notiek politiskā kapitāla veidošanā. Tas ir jādara pareizi," sacīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (""Par!"/"Progresīvie"").
Piesardzīgi vēstures skaidrošanu pie Uzvaras pieminekļa vērtēja arī domes opozīcija. "Atkarīgs, kāds (būs – red.piez.) teksts. Ja tas apmierinās vairumu rīdzinieku, būs kompromiss, atbalstīsim. Ja būs kāds aizskarošs – nē," teica Rīgas domes deputāts Miroslavs Mitrofanovs (Latvijas Krievu savienība).
Staķis apsolīja, ka dome varētu lūgt vēsturniekus sagatavot skaidrojumu. Bet Nacionālās apvienības un Latvijas Reģionu apvienības frakcija sola ar savu iniciatīvu nākt klajā vēlreiz.
Latvijas okupācijas muzejs - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2021
Viedoklis
Rīgā būs piemineklis cīnītājiem pret padomju varu. Vai tiešām cīņa bija?
Uzvaras piemineklis uzstādīts Rīgā 1985. gadā. Kompozīcijas centrā atrodas 79 metrus augsta kolonna, ko vainago zelta zvaigznes, sānos izvietotas simboliskas Mātes Dzimtenes un karavīru-atbrīvotāju skulptūras. Pie Uzvaras pieminekļa tradicionāli notiek svinīgi Uzvaras dienai veltīti pasākumi, ko ik gadus apmeklē līdz 200 tūkstoši cilvēku.
Ziņu lente
0