Latvijā

Ar koronavīrusu inficēto kontroli plāno uzticēt policijai

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста на набережной 11 Ноября в Риге.
Акция протеста на набережной 11 Ноября в Риге.  - Sputnik Latvija, 1920, 07.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban inficēto cilvēku un viņu kontaktpersonu kontroli īsteno Veselības inspekcija.
RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Latvijas Veselības ministrija ierosinājusi ar koronavīrusu inficēto cilvēku un viņu kontaktpersonu kontroli pilnībā uzticēt policijai. Resors plāno sagatavot atbilstošas izmaiņas normatīvajos aktos, vēsta tvnet.lv.
Likums par pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai jau paredz, ka Veselības inspekcijai ir tiesības piesaistīt Valsts policiju vai pašvaldības policiju karantīnā vai izolācijā nonākušo personu uzraudzībai.
Пожар в хостеле на улице Меркеля, в центре Риги - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Latvijā
Policisti Latvijā nopietni ķersies pie Covid-19 ierobežojumu ievērošanas pārbaudēm
Savukārt Epidemioloģiskās drošības likums nosaka: Veselības inspekcijas kompetencē epidemioloģiskās drošības nozarē ir tiesības kontrolēt obligātās pašizolācijas (mājas karantīna) un izolācijas noteikumu izpildi, kā arī administratīvi sodīt vainīgos.
Veselības inspekcijas kompetencē iekļauta ar Covid-19 saistīto administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšana, kuru īpašais subjekts ir ar koronavīrusu inficētās personas, kā arī viņu kontaktpersonas.
No 1. jūlija līdz 1. oktobrim saņemti 105 paziņojumi par administratīvajiem pārkāpumiem sakarā ar izolācijas noteikumu neievērošanu, ierosinātas 44 lietas. Sods piemērots 18 gadījumos. 13 gadījumos piespriests naudas sods 10-25 eiro apmērā, vienā gadījumā pārkāpējam piespriests naudas sods 2000 eiro apmērā.
Patlaban inficēto cilvēku un viņu kontaktpersonu kontroli īsteno Veselības inspekcija, savukārt, rodoties aizdomām par pārkāpumiem, tiek piesaistīta Valsts vai pašvaldības policija, pēc tam inspekcija turpina lietvedību par administratīvo pārkāpumu. Dažkārt lietas materiālus nākas atgriezt policijai, ja tie nav pilnīgi un nedod iespēju pieņemt lēmumu.
Sieviete aizsargmaskā Rīgas trolejbusā - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Latvijā
Uga Dumpis: citās valstīs ierobežojumus ievēro, bet Latvijā – ne
Veselības ministrija uzskata, ka normatīvo aktu grozījumi nepieciešami, lai lietu administrēšana pārietu vienas iestādes rokās, proti, lai policija varētu patstāvīgi pieņemt lēmumus par sankcijām pēc karantīnas un izolācijas pārkāpuma.
Vienlaikus grozījumiem jāparedz mehānisms, ar kura palīdzību policija automātiski saņems lietvedībai nepieciešamo informāciju, arī ziņas par personām, kam noteikts karantīnas vai pašizolācijas režīms.
Ziņu lente
0