Viedoklis

"Braucam!": kas mums zināms par "Izsaukumu" kosmosā un kāpēc tas ir svarīgi

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasСтарт ТПК "Союз МС-19" со съемочной группой фильма "Вызов"
Старт ТПК Союз МС-19 со съемочной группой фильма Вызов - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas kinematogrāfisti apsteiguši kolēģus no Holivudas un pirmie devušies kosmosā.
Toms Krūzs un režisors Dags Laimans, kuri plāno uzņemt "Neizpildāmo misiju" kosmosā būs vismaz otrie. Mākslinieki pārvarējuši centrifūgas, barokameras, pārslodzes, smagus treniņus un gatavi strādāt bezsvara apstākļos. Raķete ar "kinoekipāžu" ir startējusi, bet Anna Ņehajeva RIA Novosti pastāstīja par projekta būtiskākajām niansēm.

Aktrise kosmosā

tagad ir realitāte. Pirmā – "Izsaukuma" galvenās lomas tēlotāja Jūlija Peresilda. "Māksliniecei jābūt maigai, jūtīgai, atklātai, - stāsta Jūlija. – Bet ar kosmonautiem ir citādi: jābūt vērīgiem, jākoncentrējas. Paskatīsimies, kā mums izdosies to apvienot. Taču tagad es vairāk esmu cilvēks (nevis aktrise vai kosmonauts), ko gaida neticams brīnums."
© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasAktrise Jūlija Peresilda
Подготовка к старту ТПК Союз МС-19 со съемочной группой фильма Вызов - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Aktrise Jūlija Peresilda

Baikonurs

ir projekta centrālā lokācija starta dienā. No tā pirmo reizi vēsturē startēja "kinoekipāža" ar "Sojuz MS-19".

"Izsaukums"

ir zinātniski izglītojošs projekts. Sižeta fineses netiek izpaustas. Zināms, ka tā ir dramatiska filma par ārsti (Peresilda), kam mēneša laikā jāsagatavojas lidojumam un jādodas uz SKS. Tur viņai jāglābj kāds ekipāžas loceklis.
Daudzus slepenība mulsina. "Scenāriju slēpj pat no Lidojumu kontroles centra speciālistiem. Ja Centra plānotāji un operatori, medicīnas sagādes grupa nesaprot, kas gaidāms, un var reaģēti tikai atbilstoši faktiem, tas nav gluži pareizi. Tas ietekmē gan ekipāžas darba efektivitāti, gan drošību," intervijā RIA Novosti konstatēja 1. klases instruktors, kosmonauts, izmēģinātājs, ārsts trīs reizes kosmosā pabijušais Oļegs Kotovs, KZA Medicīnas un bioloģijas problēmu institūta direktora vietnieks.

Ceļš

bija projekta dalībnieku treniņu svarīgs elements. Jūlija Peresilda pastāstīja, ka drošības labad "kinoekipāža" kopā ar komandas dublētājiem "kinoekipāža" braukā dažādos autobusos. "Bieži vērojam kamieļu barus. Turklāt šeit ir dažādu sugu un krāsu kamieļi, viņi iziet uz ceļa un negribīgi paiet malā, ļaujot mūsu karavānai turpināt ceļu. Dažkārt mēs aiz noguruma un pārsātinātā grafika dēļ vienkārši aizmiegam autobusā, taču, ja ir brīvs brīdis, strādājam pie filmas arī pa ceļam, mēģinām," aktrise stāstīja par saviem iespaidiem.
© Sputnik / POOL / Pāriet pie mediju bankasAktrise Jūlija Peresilda, kosmonauts Antons Škaplerovs un režisors Kļims Šipenko pirms "Sojuz MS-19" starta.
Старт ТПК Союз МС-19 со съемочной группой фильма Вызов - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Aktrise Jūlija Peresilda, kosmonauts Antons Škaplerovs un režisors Kļims Šipenko pirms "Sojuz MS-19" starta.

Zvaigžņu pilsētiņa

pēc tradīcijas kļuvusi par kosmosa ceļotāju atlases vietu. Visi, kas vēlējās piedalīties projektā, ne vienu vien stundu pavadīja Kosmonautu sagatavošanas centrā.

Pārbaudījumi

bija smagi. Līdztekus otorinolaringologa un oftalmologa apskatēm pretendentes (līdz ar Peresildu uz galveno lomu pretendēja Sofja Aržakovska, Aļona Mordovina un pilote Gaļina Kairova) pabija centrifūgā, barokamerā, "izbaudīja" nepārtrauktu paātrinājumu. Vēl viņām vajadzēja apgūt dažādus grupu elementus ūdenī, piedalīties "sausajos teniņos" un izmēģināt izjūtas, ko dāvā bezsvara apstākļi.

Kļims Šipenko

būs pirmais režisors, kas pabijis kosmosā un uzņēmis filmu. Tiesa, šī tēma viņam nav jauna: 2017. gadā viņš laida klajā filmu "Salut-7" par orbitālo staciju. Bez tam prēmijas "Zelta ērglis" divkārtējais laureāts uzņēmis Krievijā un NVS ienesīgāko filmu "Kalps" (tā iekasēja vairāk nekā trīs miljardus rubļu).
© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasRežisors Kļims Šipenko pirms "Sojuz MS-19" starta
Подготовка к старту ТПК Союз МС-19 со съемочной группой фильма Вызов - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Režisors Kļims Šipenko pirms "Sojuz MS-19" starta

Ekipāžas ēdienkarte

Ir daudzveidīga – trīsreizēja ēdināšana un uzkodas. Pie tam "kinoekipāžai" nav plānoti nekādi izņēmumi – viss būs atbilstoši standartiem.
"Pirmajā dienā brokastīs gaida: kapāta cūkgaļa ar olu, biezpiens, cepumi "Russkoje", vitamīni. Pusdienās: ikri, borščs ar gaļu, azū, maize "Borodinas", ābolu deserts. Vakariņas: guļašs ar kartupeļu biezeni, salāti ar zaļajām pupiņām, piparkūkas. Un dzērieni visu dienu: kafija, tēja, kakao," pastāstīja KZA Medicīnas un bioloģijas problēmu institūta Uztura nodaļas vadītājs Aleksandrs Agurejevs.
Pirms lidojuma "iesācējiem" piedāvāja glāzi šampanieša, lai arī putojošo dzērienu ceļavārdu ceremonijā parasti ielej tikai "skata pēc".

Neērtības

kļūs par ekipāžas ikdienu, jo bezsvara stāvoklī miegs, tualete un citas uz Zemes parastas lietas pārvēršas par īstu pārbaudījumu. Peresilda un Šipenko atzina, ka pieredzējuši kosmonauti devuši padomus, kā labāk nomazgāties vai atpūsties.
"Ir neērti gulēt, neskarot sienas. Tu vienkārši karājies gaisā guļammaisā. Pat ja esi noguris, ļoti noguris, tik un tā aizmigt ir grūti. Mēģini iekārtoties, atbalstīties ar kajām vai galvu, lai radītu vismaz kaut kāda spiediena ilūziju," pastāstīja kosmonauts Oļegs Kotovs.
Pie tam SKS gaismu neizslēdz, dzirdams ventilatoru un iekārtu troksnis.
© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasAktrise Jūlija Peresilda uzvelk skafandru pirms kosmosa kuģa "Sojuz MS-19" starta Baikonurā. Kuģis startēja 5. oktobrī no starta kompleksa "Vostok" Nr. 31
Подготовка к старту ТПК Союз МС-19 со съемочной группой фильма Вызов - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Aktrise Jūlija Peresilda uzvelk skafandru pirms kosmosa kuģa "Sojuz MS-19" starta Baikonurā. Kuģis startēja 5. oktobrī no starta kompleksa "Vostok" Nr. 31

Komandas atlase

bija stingra, tāpēc Peresilda, Šipenko un viņu kolēģi zina, kas gaidāms. Galvenaijai sieviešu lomai tika izsludināts atklāts konkurss, pēc tam 20 finālistes izmeklēja ārstu un ekspertu komisija (pārbaudīja atbilstību medicīniskajām un psiholoģiskajām prasībām, fizisko sagatavotību, profesionālo piemērotību).
Komisija par piemērotām atzina Peresildu un viņas dublētāju Aļonu Mordovinu. Kopā ar režisoru Šipenko un operatoru Alekseju Dudinu viņas izgāja paātrinātu treniņu kursu, kas ilga vien dažus mēnešus.

Krievijas estrādes primadonna

ierakstīja novēlējumus Peresildai.
"Mīļā Juļečka, tu tik ilgi eso gatavojusies šim notikumam. Ja ilgi mocīsies, tev noteikti viss izdosies. Vajag tikai ieplest spārnus un pacelties pāri sev agrākajam. Lūdzu, neaizmirsti nosūtīt rudenīgu gaisa skūpstu mūsu lieliskajai planētai. Mēs tevi gaidām. Lido atpakaļ!" Alla Pugačova teica video.

"Kinoekipāžas" rehabilitācija

Pēc divas nedēļas ilgā lidojuma notiks Zvaigžņu pilsētiņā. Pieredzējuši kosmonauti stāsta, ka pēc īsa lidojuma organisms parasti atgūstas apmēram septiņu dienu laikā. Tikai pēc tam visus palaiž uz mājām.
"Kļims periodiski maina scenāriju un padara manu lomu grūtāku. Nākas mācīties no galvas, un tas nav dzejolis, ko mācījāmies skolā, tā ir proza. Mums, neprofesionālajiem aktieriem, klājas grūti. Tomēr mēs cenšamies," stāstīja kuģa kapteinis Antons Škaplerovs. Viņš tēlo kosmonautu, kas ved Peresildas varoni uz SKS. "Scenāriju pielāgoja procesā, pēc tam, kad iepazinos ar kosmonautiem, (kuri parādās filmā – red.), - stāsta Šipenko. – Pārējos aktierus atlasīsim pēc kosmiskā bloka noslēguma."
"Izsaukumā" varētu piedalīties Sergejs Burunovs, Vladimirs Maškovs, Tatjana Dogiļeva. Līdz ar citiem Šipenko pieminēja arī Poļinu Agurejevu, Oļegu Novicki un Pjotru Dubrovinu. Viss vēl ir iespējams.
© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasAktrise Jūlija Peresilda, kosmonauts Antons Škaplerovs un režisors Kļims Šipenko pirms "Sojuz MS-19" starta. No labās: valsts korporācijas "Roskosmos" ģenerāldirektors Dmitrijs Rogozins
Подготовка к старту ТПК Союз МС-19 со съемочной группой фильма Вызов - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Aktrise Jūlija Peresilda, kosmonauts Antons Škaplerovs un režisors Kļims Šipenko pirms "Sojuz MS-19" starta. No labās: valsts korporācijas "Roskosmos" ģenerāldirektors Dmitrijs Rogozins

Tūristi

kosmosā parādījās 2000. gadu sākumā. Pirmais bija amerikāņu uzņēmējs Deniss Tito. Pēc tam pārsvarā lidoja uzņēmēji no dažādām valstīm. 2015. gadā bija plānots dzirdātājas Sāras Braitmanes lidojums, taču viņa atteicās.
Neskatoties uz treniņu būtisko cenu (vairāki desmiti miljonu dolāru), interesentu ir daudz. Tagad kosmosā pirmo reizi devusies kinoaktrise un režisors.

Prieku

par bezsvara stāvokli "kinoekipāža" jau izbaudījusi. Jūlija Peresilda atzinās, ka sarūpējusi kārtīgu papīra maisiņu krājumu, taču viss beidzies labi.
"Mēs nožēlojām, ka tikai vienu reizi esam nokļuvuši bezsvara stāvoklī," teica aktrise.

Startu

Translēja angļu, spāņu un krievu valodās, un translācija bija pieejama jebkurā pasaules vietā.
© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankas"Sojuz MS-19" starts ar filmas "Izsaukums" uzņemšanas grupu
Старт ТПК Союз МС-19 со съемочной группой фильма Вызов - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
"Sojuz MS-19" starts ar filmas "Izsaukums" uzņemšanas grupu

Projekta dati

ir iespaidīgi. Kosmosā "kinoekipāža" pavadīs 12 dienas un atgriezīsies 17. oktobrī. Šipenko cer, ka apmēram 35-40 minūtes tiks iekļautas fināla montāžā. Viņš vēlas, lai "maksimāls daudzums kosmosa būtu nofilmēts kosmosā".

Startu

Baikonurā demonstrēja tiešsaistē Pirmā kanāla lapās sociālajos tīklos, platformā Start un kinoteātrī "Moskino Kosmos".
Translāciju komentēja Vladimirs Pozners un kosmonauts Aleksandrs Misurkins.
"Es arī gribu" – tāda doma noteikti radīsies daudziem. Kurš tad nav sapņojis par ainavu no kosmosa kuģa? Tagad ir daudz vienkāršak kļūt par kosmisko tūristu.
Ziņu lente
0